Αποκλείει το δημοψήφισμα για την απομάκρυνσή του ο Μαδούρο

«Δεν θα γίνει εκβιασμός εδώ» λέει χαρακτηριστικά

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απέρριψε χθες κάθε ενδεχόμενο να γίνει ένα δημοψήφισμα για την απομάκρυνσή του από την εξουσία μέσα στο 2016, αποκρούοντας τις πιέσεις της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης προκειμένου η ψηφοφορία να γίνει μέσα στη χρονιά.

«Δεν θα γίνει εκβιασμός εδώ. Εάν εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις για να διοργανωθεί δημοψήφισμα, θα διεξαχθεί την επόμενη χρονιά κι αυτό είναι όλο», είπε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση. «Εάν δεν εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις, δεν θα γίνει δημοψήφισμα κι αυτό είναι όλο», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Με βάση το Σύνταγμα της Βενεζουέλας, εάν ο Μαδούρο έχανε στο δημοψήφισμα εντός του 2016, θα έπρεπε να προκηρυχθούν νέες προεδρικές εκλογές. Εάν όμως το δημοψήφισμα γίνει το 2017, ο Μαδούρο θα αντικατασταθεί απλά από τον αντιπρόεδρό του σε περίπτωση ήττας του. Σε αυτή την περίπτωση ο αντιπρόεδρος θα ασκήσει την εξουσία για το υπόλοιπο της θητείας του Μαδούρο ως το 2019.

Η αντιπολίτευση, η οποία αξιώνει το δημοψήφισμα να γίνει άμεσα και προειδοποιεί για τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης, καταγγέλλει ότι η εκλογική επιτροπή προσπαθεί να καθυστερήσει τη διαδικασία.

Η κεντροδεξιά επιρρίπτει προσωπικά στον πρόεδρο Μαδούρο την ευθύνη για την οικονομική ύφεση στη Βενεζουέλα, την τεράστια αύξηση του πληθωρισμού, που θεωρείται πλέον πως είναι ο υψηλότερος στον κόσμο, αλλά και για τις ελλείψεις τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στη χώρα.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), η εκλογική επιτροπή, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επικύρωσε 1,3 εκατομμύριο υπογραφές από τα σχεδόν 2 εκατομμύρια που συγκεντρώθηκαν από τον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό Στρογγυλή Τράπεζα για τη Δημοκρατική Ενότητα (MUD) και θα αρχίσει μια διαδικασία επαλήθευσης των υπογραφών των πολιτών που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Για το ξεκίνημα της διαδικασίας απαιτείτο η συγκέντρωση τουλάχιστον 200.000 υπογραφών. Η εξέλιξη χαρακτηρίστηκε ως ένα πρώτο θετικό βήμα από τον συνασπισμό MUD. Η επαλήθευση των υπογραφών είναι μια από τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Ο MUD κάλεσε χθες τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν μαζικά σήμερα στην πρωτεύουσα Καράκας. Σκοπός της συγκέντρωσης, ανέφερε ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, είναι να οργανωθεί ο τρόπος προσέλευσης του 1,3 εκατ. πολιτών που υπέγραψαν το αίτημα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις υπηρεσίες που θα βεβαιώσουν το γνήσιο της υπογραφής τους και θα εξακριβώσουν την ταυτότητά τους μέσω των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων, βάσει της διαδικασίας που όρισε η εκλογική επιτροπή.

«Έχουμε τις εξαπλάσιες υπογραφές από όσες χρειάζονται για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος», διαβεβαίωνε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο εκπρόσωπος του MUD Χεσούς Τορεάλμπα.

Παρότι οι επτά στους δέκα πολίτες της Βενεζουέλας δηλώνουν, κατά δημοσκοπήσεις, ότι τάσσονται υπέρ της αποχώρησης του Μαδούρο από την προεδρία, συγκριτικά λίγοι βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν εναντίον της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών, κάτι που η αντιπολίτευση αποδίδει στον φόβο τους για τους μηχανισμούς καταστολής και την καθημερινή αγωνιώδη προσπάθειά τους για την εξασφάλιση τροφής.

Η αντιπολίτευση προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να κινητοποιήσει τους πολίτες να κατακλύσουν τους δρόμους με στόχο να ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση για να συναινέσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα θεωρείται πως έχει φθάσει στα πρόθυρα της έκρηξης, με έναν πολιτικό πόλεμο να μαίνεται ανάμεσα στο Κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση, και τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, ενώ μέσω μιας ατμόσφαιρας λαϊκής οργής για την κατάρρευση της οικονομίας της πετρελαιοπαραγωγικής χώρας.

Διαβάστε επίσης