ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Άγκυρα ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Γερμανία μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Οργή στην Τουρκία για το ψήφισμα της γερμανικής Βουλής

Αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει στην Τουρκία η έγκριση από τους γερμανούς βουλευτές του ψηφίσματος με το οποίο αναγνωρίζεται η αρμενική γενοκτονία κατά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διαρκούντος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, η Τουρκία ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Γερμανία.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως ένα «ρατσιστικό αρμενικό λόμπι’ ευθύνεται για την απόφαση της γερμανικής βουλής, για την οποία υποστήριξε πως ήταν εσφαλμένη.

Και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι οι «ανεύθυνες και αβάσιμες» αποφάσεις δεν αποτελούν τρόπο για να καλυφθεί η δική σου σκοτεινή ιστορία, αφού οι γερμανοί βουλευτές χαρακτήρισαν «γενοκτονία» τη σφαγή των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915.

«Ο τρόπος για να κλείσεις τις σκοτεινές σελίδες της δικής σου ιστορίας δεν είναι να αμαυρώνεις την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις», έγραψε στο Twitter.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς, στον λογαριασμό του στο Twitter, επέκρινε την έγκριση του ψηφίσματος, εκτιμώντας πως αποτελεί «ιστορικό λάθος» και είναι «άκυρο και κενό περιεχομένου».

«Η αναγνώριση από τη Γερμανία ορισμένων αστήρικτων και διαστρεβλωμένων ισχυρισμών αποτελεί ιστορικό λάθος», ανέφερε ο, προσθέτοντας πως «για την Τουρκία, το ψήφισμα αυτό είναι άκυρο και κενό περιεχομένου».

Ο Κουρτουλμούς εκτίμησε, εξάλλου, πως η έγκριση του κειμένου «δεν είναι αντάξια των φιλικών σχέσεων» που έχουν εγκαθιδρυθεί μεταξύ των δύο χωρών, διαβεβαιώνοντας πως η Τουρκία θα απαντήσει με κατάλληλο τρόπο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Διαβάστε επίσης