Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το Patras Pride - Παράλληλες εκδηλώσεις στο μόλο της Αγίου Νικολάου

Το διήμερο 17 και 18 Ιουνίου

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε την πραγματοποίηση του 1ου LGBTQI+ (Lesbian, Gay, Bi, Trans, Queer, Intersex, Asexual, Agender, Non-Binary, κλπ) Pride Πάτρας, Φεστιβάλ Υπερηφάνειας για την Απελευθέρωση του Φύλου και της Σεξουαλικότητας ενάντια στην Καταπίεση και τις Διακρίσεις. Ενός φεστιβάλ που σκοπό έχει να φέρει στην επιφάνεια και να προωθήσει το δημόσιο διάλογο πάνω στα θέματα της ταυτότητας και έκφρασης φύλου, της σεξουαλικότητας και των διακρίσεων. Αποφασίσαμε η κίνησή μας αυτή να είναι αυτοοργανωμένη, χωρίς χορηγούς και διαφημίσεις. 

Το φεστιβάλ μας θα είναι διήμερο με ποικίλες δράσεις προγραμματισμένες, και θα λάβει χώρα στο Μόλο της Αγίου Νικολάου στην Πάτρα την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016 το απόγευμα και το Σάββατο 18 Ιουνίου όλη μέρα. Για όσους θα ήθελαν να επικοινωνήσουν ή να παρακολουθούν τις ενημερώσεις μπορούν να το κάνουν στο E-mail: [email protected] και στο Facebook Page: Patras Pride

Το 2016 στην Ελλάδα είναι μια χρονιά με πολλές εξελίξεις αναφορικά με τα LGBTQI+ δικαιώματα. Το σύμφωνο συμβίωσης επεκτάθηκε και στα ομόφυλα ζευγάρια ενώ κατά τη διάρκεια, πριν αλλά και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου είδαμε συζητήσεις για τα LGBTQI+ ζητήματα στα ΜΜΕ. Σε κάποιες δε από αυτές τις συζητήσεις είδαμε και δημόσια πρόσωπα να εκφράζουν απροκάλυπτα ρητορική μίσους εναντίον της κοινότητας διαιωνίζοντας την ενοχοποίηση και το στιγματισμό των σωμάτων και των επιθυμιών  μας.

Η ομοφοβία παραμένει διάχυτη σε μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ενώ δικαιώματα μας παραμένουν ακόμα αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο. Οι αντιλήψεις της πατριαρχίας συνεχίζουν να ορίζουν αυστηρά και περιοριστικά πρότυπα έμφυλης συμπεριφοράς (cisgender, στρέιτ, λευκός, ετεροκανονικός άνδρας) χωρίς να αφήνουν τον χώρο για την έκφραση διαφορετικών ταυτοτήτων.

Περιστατικά ομοφοβικής βίας ή και παρενόχλησης στο δρόμο αποτελούν συχνά φαινόμενα που εμείς οι LGBTQI+ καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Όπως είδαμε και από περιστατικά στην Πάτρα, στο δημόσιο χώρο οι LGBTQI+ βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο. Φαινόμενα όπως η ομοφοβία, η τρανσφοβία, ο σεξισμός, το slut-shaming, το body-shaming, η κουλτούρα του βιασμού αλλά και ο ρατσισμός σε κάθε του έκφανση αντιμετωπίζονται με ανεκτικότητα από μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και με δεδομένο ότι ζούμε σε πόλη της περιφέρειας όπου οι νοοτροπίες της μικρής, κλειστής κοινωνίας εντείνουν τα φαινόμενα ομοφοβίας και τρανσφοβίας, κρίναμε πως η διεξαγωγή του 1ου LGBTQI+ Pride Πάτρας απαντά σε μια κοινωνική αναγκαιότητα. Παίρνουμε λοιπόν την πρωτοβουλία και οργανωνόμαστε συλλογικά διεκδικώντας την ορατότητά μας ως LGBTQI+, το δημόσιο χώρο στην πόλη που ζούμε, διεκδικούμε αυτοδιάθεση, ζωή και ελευθερία. Ενωνόμαστε και βγαίνουμε μπροστά μαζί με αλληλέγγυες κοινωνικές ομάδες και συλλογικότητες.

Το διήμερο φεστιβάλ περιλαμβάνει ποικιλία δράσεων όπως ομιλίες και workshops από εξειδικευμένους πανεπιστημιακούς και επιστήμονες πάνω σε θέματα φύλου και σεξουαλικότητας καθώς και συναυλίες από μουσικά σχήματα, show και πάρτυ. Κορύφωση του διημέρου θα είναι η πραγματοποίηση Πολύχρωμης Πορείας στους δρόμους της πόλης, όπου η LGBTQI+ κοινότητα και οι υποστηρικτές της θα βαδίσουμε περήφανα σπάζοντας την αφάνεια, διεκδικώντας τα δικαιώματα και την ορατότητά μας καθώς και την ελεύθερη έκφραση χωρίς φόβο και απειλές για τις ζωές μας.

Τέλος, καθ' όλη τη διάρκεια του διημέρου θα υπάρχουν περίπτερα ομάδων και φορέων που ασχολούνται με ζητήματα και διεκδικήσεις: τηςLGBTQI+ κοινότητας, των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προαγωγής της Υγείας.

Διαβάστε επίσης