Πάτρα: Συγκίνηση στην εκδήλωση του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου για την Γενοκτονία των Ποντίων - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

"Ζωντάνεψαν" μνήμες των τραγικών στιγμών

Συγκινητικές στιγμές έζησαν όσοι παραβρέθηκαν  χθες βράδυ, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Παμμικρασιατικού ζωντάνεψαν μνήμες των τραγικών στιγμών που έζησε ο ελληνισμός του Πόντου στα χρόνια της εθνικής καταστροφής.

Ένα θεατρικό δρώμενο, με αναφορά στα γεγονότα της γενοκτονίας, τον ξεριζωμό και των επαναπατρισμό των Ποντίων στην Ελλάδα, ΄΄ταξίδευσε΄΄  τους θεατές στις χαμένες πατρίδες ! Οι απαγγελίες για το ιστορικό της γενοκτονίας, τα μοιρολόγια και οι χοροί του Πόντου, αποδόθηκαν με εντυπωσιακό τρόπο από το Ποντιακό Χορευτικό Τμήμα του Παμμικρασιατικού γι αυτό και καταχειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό.

5c9cdce7-aeff-4ceb-8246-3abfa1b5fd86.jpg

daa1d471-d57f-4a5b-b529-d75ed38db6b9_0.jpg

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Παμμικρασιατικού Μιχ. Τσοπανίδης και ακολούθησε ομιλία του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο οποίος αναφέρθηκε με βιωματικό τρόπο στα γεγονότα της γενοκτονίας. Ο Δήμαρχος κάλεσε όλους τους συνδέσμους των Ποντίων, να συνεργασθούν από κοινού, να συζητήσουν και -  για την ιστορική αλήθεια -  να καταγράψουν τα γεγονότα και τις αιτίες που οδήγησαν στη γενοκτονία.

Χαιρετισμό έκανε και ο εικαστικός Τάκης Βαρελάς, ο οποίος έχει δωρίσει στον Παμμικρασιατικό δέκα πίνακες, που έχουν ως θέμα τη γενοκτονία.

Επίσης, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τα μέλη του Προσφυγικού Συνοικισμού Μικρασιατών Γηροκομείου, του Συλλόγου Κυπρίων Ν.Αχαίας, του εκπολιτιστικού συλλόγου Τέρψης καθώς και οι αντιδήμαρχοι Πάτρας Διον. Πλέσας και Παν. Μελάς

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Παμμικρασιατικός, στον αίθριο χώρο του, πρόσφερε παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα .

Διαβάστε επίσης