Στον ΟΗΕ η Ελλάδα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

GUARDIAN: Η ΠΙΟ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΛΙΜΑΚΩΘΕΙ

Η Ελλάδα δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα προσφυγής στην διεθνή δικαιοσύνη για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην αναζήτηση νέων τρόπων για να μπορέσει να στηρίξει νομικά το αίτημά της προς το Βρετανικό Μουσείο.

Την ώρα που ετοιμάζεται μια καμπάνια που θα σηματοδοτεί τα 200 «αιχμαλωσίας» των αρχαιοτήτων στο Λονδίνο, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, η Αθήνα εργάζεται εντατικά για να οικοδομήσει συμμαχίες που θα μπορούσαν να ενδυναμώσουν τη μακροχρόνια διαμάχη για τον επαναπατρισμό των γλυπτών.

«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε συμμαχίες οι οποίες ελπίζουμε να καταλήξουν σε έναν ενιαίο διεθνή οργανισμό, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να συνεργαστεί μαζί μας κατά του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς σε συνέντευξή του.

«Αν τα Ηνωμένα Έθνη αντιπροσωπεύουν όλα τα έθνη του κόσμου και αν όλα πουν "τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν", τότε θα προσφύγουμε στα δικαστήρια επειδή το Βρετανικό Μουσείο στρέφεται κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε. «Δεν θεωρούμε ότι ο Παρθενώνας είναι αποκλειστικά ελληνικός, αλλά κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας».

Ο κ. Μπαλτάς ωστόσο επισήμανε τον κίνδυνο το δικαστήριο να καταλήξει σε μια αρνητική ετυμηγορία που θα μπορούσε να βάλει τέλος στην προσπάθεια επαναπατρισμού των Μαρμάρων.

Ο Guardian κάνει λόγο για την πιο μακροχρόνια πολιτιστική διαμάχη του κόσμου, η οποία, όπως εκτιμά ο αρθρογράφος, αναμένεται να κλιμακωθεί.

Διαβάστε επίσης