Οι φόροι του προληπτικού πακέτου έκτακτων μέτρων

Πρόκειται για μέτρα που έβαζε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το δντ

Τα φορολογικά μέτρα που θα προκαλούσαν μεγάλο και άμεσο πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση πρόκειται να περιληφθούν στο υπό διαμόρφωση πακέτο προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για μέτρα που έβαζε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους τελευταίους μήνες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκεί στην κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για "αξιόπιστες" παρεμβάσεις.
Εντός της Μεγάλης Εβδομάδας πρόκειται να καθοριστεί το περιεχόμενο του πακέτου σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών. Τα φορολογικά μέτρα που αναμένεται να περιληφθούν στο πακέτο είναι:

-η μείωση του αφορολόγητου ορίου. Η έκπτωση φόρου από την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων μειώνεται με τα μέτρα που θα θεσμοθετήσει άμεσα η κυβέρνηση από τα 2.100 στα 2.000 ευρώ που συνεπάγεται μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 9.550 στα 9.091 ευρώ. Το προληπτικό πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει τη μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.800 ευρώ ή και χαμηλότερα προκειμένου το αφορολόγητο όριο να μειωθεί στο επίπεδο των 8.182 ευρώ ή και χαμηλότερα. Επίσης, υπάρχει και ένα νέο σενάριο για τοαφορολόγητο όριο, που κάνει λόγο για μείωση του στα 8.900 ευρώ, αλλά με παράλληλη πρόβλεψη για τις οικογένειες με παιδιά. Γι’ αυτές θα προβλέπεται αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά περίπου εκατό ευρώ ανά τέκνο με αποτέλεσμα μια οικογένεια με δυο παιδιά να κερδίζει το αφορολόγητο όριο που επεδίωκε εξ αρχής η κυβέρνηση.

-η μετάταξη του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού ύδρευσης από το συντελεστή ΦΠΑ 13% στον κανονικό συντελεστή 24%

-η αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%

-νέο παρεμβάσεις αύξησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα καύσιμα

-κατάργηση φοροαπαλλαγών.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των προληπτικών μέτρων δεν θα αφορά αυξήσεις φόρων αλλά περικοπές δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται δεδομένο ότι πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις στο μισθολόγιο του δημοσίου με μειώσεις του συνολικού κονδυλίου του προϋπολογισμού και νέες μειώσεις συντάξεων.

 

Διαβάστε επίσης