Πάτρα: Η Κοινο_Τοπία παρουσιάζει τη δουλειά του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Οργανώνει και Εργαστήρι γλυπτικής για παιδιά και ενήλικες

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr οργανώνει εκδηλώσεις σε συνεργασία και προς τιμήν του γλύπτη και καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρου Παπαγιάννη.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 16 Απριλίου στις 7.30μμ θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του έργου του εικαστικού Θεόδωρου Παπαγιάννη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας. Η παρουσίαση θα γίνει μέσω προβολής ταινίας τεκμηρίωσης -η οποία στηρίζεται και στην ξενάγηση μελών και φίλων της Κοινο_Τοπίας τον Ιούνιο του 2015 στο μουσείο του στο Ελληνικό Ιωαννίνων- αλλά και με την περιγραφή του ίδιου του καλλιτέχνη. Εκ μέρους της Κοινο_Τοπίας θα τον προλογίσει και θα τον παρουσιάσει το στέλεχος της οργάνωσης Σάκης Κάπαρης.

616.jpg

Την επόμενη μέρα Κυριακή 17 Απριλίου από τις 10.30πμ-2μμ θα υλοποιηθεί εργαστήρι δημιουργίας πάνω στη γλυπτική. Το εργαστήρι στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά της Δ, Ε και ΣΤ Δημοτικού με τη επιμέλεια και συμμετοχή συνοδού ενήλικα θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας. Το εργαστήρι θα γίνει με την ευγενική προσφορά και καθοδήγηση του Θεόδωρου Παπαγιάννη, τη βοήθεια του γλύπτη, ζωγράφου και χαράκτη Francesco Moretti και τη στήριξη των εκπαιδευτικών Δήμητρας Χριστοδουλοπούλου, Ευαγγελίας Αποστολοπούλου, Αίγλης Θεοχάρους και Δήμητρας Κοκκινοπούλου.

sdosd_z.jpg

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Αίγλη Θεοχάρους καθημερινά 6-9μμ στο 6978.260548 (λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετασχόντων θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας).

       Τα άτομα που θα λάβουν μέρος στο εργαστήρι θα χρειαστεί να φέρουν μαζί τους πλαστικά μπουκάλια μισού λίτρου, κουτάκια αλουμινίου αναψυκτικών ή μπύρας που θα έχουν συλλέξει και αφού τα έχουν ξεπλύνει.

Σκοπός της δράσης των παιδιών και των ενηλίκων θα είναι η δημιουργία ενός γλυπτού. Η χρήση των κουτιών αλουμινίου (αναψυκτικών και μπύρας) εστιάζει στο θέμα της ανακύκλωσης και το πώς είναι ευχάριστο και δημιουργικό μία μορφή τέχνης να είναι σε θέση να επαναχρησιμοποιήσει κάτι που προοριζόταν για τα σκουπίδια.

ps24efo.jpg

Το εργαστήριο συνδυάζει, συνεπώς, τη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας με ένα προβληματισμό σχετικά με την οικολογική συμπεριφορά και στάση ζωής.

Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες εμπλέκονται άμεσα σε όλες τις φάσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας, γεγονός που τους αποδίδει ενεργό ρόλο στην τέχνη και τη δημιουργία και όχι μόνο εκείνο των θεατών.

Κύριος στόχος του εργαστηρίου είναι η κατασκευή μιας μεγάλης πολύχρωμης κατασκευής από σίδηρο και κουτάκια από αλουμίνιο.

111shpsps.jpg

Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης www.theodoros-papagiannis.gr/el επηρεασμένος από τις σύγχρονες τάσεις στη γλυπτική, συνδυάζει στο έργο του στοιχεία από τα προϊστορικά ειδώλια με τις εξπρεσιονιστικές φόρμες και την αφαίρεση του Χένρυ Μουρ. Πέρα από τα γλυπτά έργα του, ο Θ. Παπαγιάννης φιλοτέχνησε και μετάλλια, όπως το μετάλλιο της εισόδου της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ. το 1979 και το μετάλλιο για τον εορτασμό των 150 χρόνων της Βουλής των Ελλήνων το 1978. Το 2006 ο Θ. Παπαγιάννης πήρε το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό για το μεγάλο γλυπτό του αεροδρομίου του Σικάγο το οποίο και τοποθέτησε. Δύο έργα του φιλοξενούνται επίσης μπροστά από το κτίριο Α΄(πρυτανείας) του Πανεπιστημίου Πάτρας. Ανάμεσα στις γλυπτικές δημιουργίες του περιλαμβάνονται ανδριάντες, μνημεία και προτομές.