Πάτρα: Διαδραστικό εκπαιδευτικό σεμινάριο της Διεθνούς Αμνηστίας

με τίτλο “Εξερευνώντας το Φύλο” από την Κοινο_Τοπία

Σε συνέχεια της συνεργασίας της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας www.amnesty.gr και στη βάση μιας κοινής αντίληψης για την υπεράσπιση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των πολιτών κάθε τόπου, κάθε κράτους αλλά και όλου του πλανήτηδιοργανώνονται διαδραστικά εκπαιδευτικά σεμινάρια με τίτλο “Εξερευνώντας το Φύλο” από στελέχη της Διεθνούς Αμνηστίας.

Τα σεμινάρια διάρκειας 3 ωρών θα γίνουν στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας Μαιζώνος 139 και Παντανάσσης, 4ος όροφος (έναντι Δημαρχιακού Μεγάρου Πάτρας) το Σάββατο 2 Απριλίου στις 5.30μμ το πρώτο και σε επανάληψη την Κυριακή 3 Απριλίου στις 11πμ το δεύτερο. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν αλλά μόνο κατόπιν δήλωσης συμμετοχής στο 2615.002009 (γραμματεία Κοινο_Τοπίας). Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα ακολουθηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η δράση διοργανώνεται στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μy Body My Rights» ή «Το σώμα μου τα δικαιώματά μου» που πραγματοποιεί η Διεθνής Αμνηστία και που στοχεύει στον τερματισμό του ελέγχου και της ποινικοποίησης της σεξουαλικότητας και της αναπαραγωγής από κρατικούς και μη κρατικούς φορείς. Ζητά από τις κυβερνήσεις να δώσουν τέλος στην παράνομη χρήση των ποινικών νόμων για την αστυνόμευση της σεξουαλικότητας και της αναπαραγωγής και στοχεύει στο τέλος των διακρίσεων τόσο στη νομοθεσία όσο και στην πρακτική που οδηγεί σε παραβιάσεις των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένα σύνολο θεμελιωδών δικαιωμάτων ή εγγυήσεων, ξεκινώντας με το δικαίωμα στη ζωή. Κανείς δεν οφείλει να κερδίσει τα ανθρώπινα δικαιώματά του. Πρόκειται για αναφαίρετα δικαιώματα από τη στιγμή της γέννησης κάθε ανθρώπινου όντος που σημαίνει ότι κανένας άνθρωπος οπουδήποτε στον κόσμο δε θα πρέπει να στερείται τα δικαιώματά του ποτέ και για κανένα λόγο.

Παρ' όλα αυτά, τα άτομα συχνά αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε πολλαπλά επίπεδα και για διάφορους λόγους συμπεριλαμβανομένου του φύλου, φυλής, εθνικότητας, συμμετοχής σε μειονότητα, αναπηρίας ή άλλους λόγους. Ένα άτομο μπορεί να στιγματιστεί ή περιθωριοποιηθεί από τους άλλους με διάφορους τρόπους.

Τι σημαίνει “αληθινός άνδρας”; Τι σημαίνει “αληθινή γυναίκα”;

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο που έχει επιμεληθεί το ακτιβιστικό Δίκτυο Γυναικών και ΛΟΑΤΙ του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας εστιάζει στα στερεότυπα και στις διακρίσεις που υφίστανται τα άτομα λόγω του φύλου τους. Οι συμμετέχοντες μέσα από μια σειρά ερωτήσεων καλούνται να συζητήσουν και να προβληματιστούν γύρω από τους έμφυλους ρόλους, τα στερεότυπα και τα πρότυπα συμπεριφοράς. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να αναδειχθούν οι τρόποι με τους οποίους αυτά τα στερεότυπα επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών αλλά και τον αντίκτυπο που έχουν στα ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε ανθρώπου.

Το διαδραστικό σεμινάριο θα γίνει με την επιμέλεια της Εύας Σπανού, συντονίστριας ακτιβισμού της Διεθνούς Αμνηστίας και της Πέννυς Κακαβογιάννη, ακτιβίστριας του Δικτύου Γυναικών και ΛΟΑΤΙ της Διεθνούς Αμνηστίας.

Διαβάστε επίσης