Με λαμπρότητα τα Καλάβρυτα τίμησαν την 203η επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης απ’ τους Τούρκους (ΦΩΤΟ)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τα Καλάβρυτα, η πρώτη ελληνική πόλη που αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό, τίμησαν σήμερα την επέτειο της συμπλήρωσης 203 χρόνων απ’ την Απελευθέρωση της 21ης Μαρτίου 1821.

Την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ενώ παρέστη και η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της πόλης χοροστατούντων των Μητροπολιτών Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλου και Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμου. Ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Καλαβρύτων π. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος.

Ακολούθησε η τέλεση Τρισάγιου στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων και αμέσως μετά κατάθεση στεφάνων και παρέλαση με τη συμμετοχή μαθητριών και μαθητών των σχολείων του Δήμου Καλαβρύτων, Πολιτιστικών Συλλόγων, χορευτικών συνόλων, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και Τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Τιμούμε σήμερα τη μνήμη, τους αγώνες, τις θυσίες των προγόνων μας. Τα Καλάβρυτα, στις 21 Μαρτίου 1821 γίνεται η πρώτη πόλη που απελευθερώνεται μετά από μάχες πέντε ημερών. Περίπου 650 ένοπλοι αγωνιστές υπό τις οδηγίες των Ασημάκη Φωτήλα, Σωτήρη Χαραλάμπη, Σωτήρη Θεοχαρόπουλου, Ιωάννη Παπαδόπουλου, Νικολάου Σολιώτη και των Πετμεζαίων υποχρεώνουν τη φρουρά του Αρναούτογλου, του Τούρκου επικεφαλής στην περιοχή, να παραδοθεί ενώ ο ίδιος συλλαμβάνεται», ανέφερε σε δήλωση του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος. Προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η πρώτη μεγάλη πολεμική επιχείρηση κι η πρώτη μεγάλη επιτυχία της Επανάστασης».

Μετά το τέλος της παρέλασης ακολούθησαν η αναπαράσταση της μάχης των Καλαβρύτων απ’ τον Θεατρικό Όμιλο «Πάνος Μίχος» και στη συνέχεια παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών από χορευτικά τμήματα Καλαβρυτινών Πολιτιστικών Συλλόγων.

Στις εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο βουλευτής Ιάσονας Φωτήλας, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Σπύρος Τσιρώνης, ως εκπρόσωπος της «Νίκης», ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δημήτρης Κατσαρός, ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χανίων Κρήτης Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Χρήστος Παΐσιος, ο Πρέσβης του Μεξικό στην Ελλάδα  ΑλεχάντροΓκαρθίαΜορένοΕλιζόντο, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Υποστράτηγος Ανδρέας Τσαπικούνης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, εκπρόσωποι Συλλόγων και οργανώσεων κ.α.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ

Επίσης, το απόγευμα της Πέμπτης, στο Πέτρινο Κτίριο έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης λιθογραφιών των έργων του Στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη από τις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «κατά μια έννοια η Έκθεση αυτή συναντά σήμερα τον πιο συγγενή τόπο της. Τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε η πρώτη σπίθα. Η σπίθα που γρήγορα γιγαντώθηκε σε φλόγα και εξαπλώθηκε σε κάθε γωνιά της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, στην Ύδρα, στις Σπέτσες, σε κάθε σημείο που υψώθηκε εκείνη την άνοιξη, την άνοιξη του 1821, η σημαία της Επανάστασης. Μιας Επανάστασης που ορόσημο και αφετηρία της έχει τον Όρκο των Αγωνιστών στην Αγία Λαύρα και την ύψωση του Λαβάρου απ’ τον Παλαιών Πατρών Γερμανό».

Ακολούθησε χαιρετισμός και απ’ τον Επιμελητή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Φίλιππο Μαζαράκη-Αινιάν.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ