Ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, διοργάνωσαν εκδήλωση σήμερα (Σάββατο 3 Φλεβάρη) στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Όλγας) η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, ο Δήμος Πατρέων, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ και το ΕΣΥΝ (Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών).
Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση απαίτησαν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΑΕ (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων), να μη μετατραπούν οι δομές απεξάρτησης σε ΝΠΙΔ, ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ και των άλλων δομών απεξάρτησης, υιοθέτηση στεγνών προγραμμάτων ως κύρια μορφή θεραπείας, καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών στην πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη, ενίσχυση των μέτρων πρόληψης μέσα από ενιαίο θεσμικό πλαίσιο.
Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Προγραμματισμού, Αποστόλης Αγγελής, ο οποίος τόνισε:
«Η παρέμβαση της κυβέρνησης με τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων επιφέρει μια σειρά δυσμενών μεταβολών στις προσπάθειες που κάναμε ενάντια στις εξαρτήσεις και στο οικοδόμημα που έχουμε χτίσει στην Πάτρα όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κυβερνητική παρέμβαση και να δούμε πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια στην πόλη μας στη μάχη για την απεξάρτηση.
Η αντιεπιστημονική λογική ότι πρόκειται για ένα ιατρικό και όχι κοινωνικό φαινόμενο, και μάλιστα ανίατο, έχει οδηγήσει στην επικράτηση των προγραμμάτων υποκατάστασης εις βάρος των στεγνών, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Στο όνομα “μείωσης της βλάβης” ενισχύεται ακόμη ένα πεδίο κερδοφορίας που είναι τα υποκατάστατα ενώ η αποδεδειγμένα αποτελεσματική θεραπεία των στεγνών προγραμμάτων υποχωρεί. Με το παρόν νομοσχέδιο θα επιταχυνθεί η περαιτέρω υποβάθμιση των στεγνών προγραμμάτων.
Επιπλέον η βασιζόμενη σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ανάπτυξη και λειτουργία των προγραμμάτων θα έχει αντίκτυπο στους εργαζόμενους του χώρου, αφού ανοίγει ο δρόμος για ελαστικές σχέσεις εργασίας με ότι συνέπειες θα έχει αυτό στη θεραπευτική σχέση και στο παραγόμενο έργο. Ενώ αμφίβολη θα είναι και η χρηματοδότηση τους που θα βασίζεται όλο και περισσότερο σε προγράμματα με ημερομηνία λήξης (π.χ. ΕΣΠΑ), σε χορηγίες και προοπτικά ακόμα και σε νοσήλιο από τους ίδιους τους αποδέκτες, όπως δείχνει και η πείρα από χώρες της ΕΕ.
Ο ΕΟΠΑΕ έρχεται σε μια περίοδο που έχουν ήδη προηγηθεί «χτυπήματα» στον χώρο της απεξάρτησης.
Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι το νομοσχέδιο με την ενοποίηση των υφιστάμενων υπηρεσιών θα δώσει την ελευθερία επιλογής ή μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στον εξαρτημένο είναι ψευδείς. Ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί το θεραπευτικό συνεχές, και η καλύτερη θεραπευτική πορεία ενός εξαρτημένου ατόμου είναι να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό οι δομές, να αναπτυχθούν ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής (και όχι διαρκώς να συρρικνώνονται όπως μέχρι σήμερα) και να εξασφαλιστεί η συνεχής κρατική χρηματοδότηση ώστε να μην αποκλείονται οι κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, που είναι και οι πιο ευάλωτες. Να στηριχθούν αποφασιστικά τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα ως το κύριο μοντέλο θεραπείας.
Η μέχρι τώρα πολιτική για την αντιμετώπιση του φαινομένου έχει αποτύχει και αυτό το φανερώνει η αύξηση των χρηστών και των εξαρτημένων παγκοσμίως, καθώς και η μείωση της ηλικίας της πρώτης επαφής με τα ναρκωτικά από τα προεφηβικά έτη πλέον.
Τα ναρκωτικά δεν είναι ιατρικό φαινόμενο, είναι κοινωνικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Με ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση, με στήριξη του χρήστη και της οικογένειας του και δομές σύμφωνα με τις ανάγκες και τα θεραπευτικά κριτήρια και όχι με βάση τη λογική κόστος-όφελος. Με μέτωπο στην καλλιέργεια ανοχής απέναντι στο φαινόμενο των ναρκωτικών.
Όσο συνεχίζουν να υπάρχουν ανεργία, η φτώχεια, φραγμοί στη μόρφωση και οι επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης, τόσο και πιο πολλοί συνάνθρωποι μας θα αδυνατούν να διαχειριστούν τις προσωπικές και οικογενειακές τους ανάγκες, θα αυξάνονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας, θα αυξάνεται η χρήση και κατάχρηση ουσιών.
Ως Δημοτική Αρχή έχουμε σταθερό μέτωπο απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά, στις εξαρτήσεις και στον τρόπο ζωής που συμβολίζουν. Κυρίως έχουμε μέτωπο σε όλες εκείνες τις αιτίες που οδηγούν έναν νέο στα ναρκωτικά: στην φτώχεια, την ανεργία, την απουσία πρόσβασης στον αθλητισμό, τη μόρφωση, τον πολιτισμό που οδηγούν στη μοιρολατρία και στην κοινωνική αποξένωση.
Από τη πρώτη στιγμή πορευτήκαμε με τη λογική ότι “όμορφη πόλη είναι η πόλη που δεν έχει ανεργία, φτώχεια, παιδιά στην εξάρτηση”.
Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε!
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο– Καμία κατάργηση / συγχώνευση φορέων – τμημάτων – υπηρεσιών. Καμία μετατροπή των Δημόσιων Φορέων απεξάρτησης που υπάγονται στο ΕΣΥ σε ΝΠΙΔ.
Ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Πρόληψης με Ενιαίο θεσμικό πλαίσιο
Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στους τομείς Πρόληψης και Απεξάρτησης. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν πρόληψη – θεραπεία. Κοινωνική επανένταξη με ευθύνη του κράτους».
Καλούμε την νεολαία της πόλης μας όλο τον Πατραϊκό λαό να πορευτεί κόντρα στο ρεύμα με το κεφάλι ψηλά κόντρα σε όλα τα ναρκωτικά να πει ναι στον αγώνα .
Καλούμε και σε αυτό το ζήτημα να είναι όλη η πόλη στο πόδι . Όπως και το επόμενο Σάββατο 10/02 στην κινητοποίηση που διοργανώνει ο δήμος για να διεκδικήσουμε αυτά που μας κλέβουν για τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων».
Παρόντες, από το Δήμο, ήταν η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αυτεπιστασίας, Κατερίνα Σίμου και δημοτικοί σύμβουλοι.
Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικά και χορευτικά σχήματα (Χορευτικό Τμήμα του Δήμου).