Δυτ. Ελλάδα: Στο ...μικροσκόπιο οι δυσάρεστες οσμές - Επερώτηση από την Οικολογική Ελλαδα

ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΕΛΟΥΡΓΕΙΑ

Σε δυσάρεστες οσμές που απλώνονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και αποτελούν παράγοντα μείωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών" αναφέρεται ο Γιώργος Κανέλλης, αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και
επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε και παραλήφθηκε από το tempo24,gr, αναφέρεται στις ενέργειες που έχει προβεί και τονίζει τα εξής: 

"Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα με δύο επερωτήσεις της προς την Περιφερειακή Αρχή θέτει αφενός το θέμα των οσμών που αναδύονται στην νότια παραλιακή ζώνη της Πάτρας, αφετέρου το ζήτημα της έγκαιρης πρόληψης ανάλογου προβλήματος από την επικείμενη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων της Βιομηχανικής Ζώνης.

Αγωγός που καταλήγει μπροστά από πάρκινγκ

Άποψη πυρηνελουργείου - ΒΙΠΕ Πάτρας

Ειδικότερα, για την πρώτη περίπτωση, τα αίτια δεν είναι επαρκώς γνωστά αλλά πιθανολογούνται. Αναφέρεται η απόρριψη ανεπεξέργαστων λυμάτων περιοχών που δεν καλύπτονται από τον βιολογικό καθαρισμό της Πάτρας, φυσικά αίτια, ενδεχόμενη επίδραση υποδομών του νέου λιμανιού. Είναι απαραίτητη η πλήρης επιστημονική αποσαφήνιση τους και φυσικά η ταχεία δρομολόγηση λύσεων.

Για την περίπτωση των πυρηνελαιουργείων, είναι γνωστό ότι η περιφέρεια έχει φτάσει στο σημείο επιβάλει παύση λειτουργίας αλλά στο τέλος της σαιζόν, όταν η όχληση έφτανε σε ανυπόφορα επίπεδα. 

Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα υπογραμμίζει την ανάγκη να έγκαιρων ελέγχων όσον αφορά  την λήψη μέτρων πρόληψης των οσμών εκ μέρους των πυρηνελαιουργείων, όπως είναι η ύπαρξη επαρκούς στεγασμένου χώρου για την προσωρινή αποθήκευση της πρώτης ύλης και επαρκούς ποσότητας φίλτρων συγκράτησης οσμών, τακτικών ελέγχων στη συνέχεια για την ορθή χρήση των φίλτρων και επιβολή κανόνων στους ελαιοτριβείς σχετικά με την έγκαιρη παράδοση των φορτίων ελαιοπυρήνα.

Πρόληψη, έγκαιροι και τακτικοί έλεγχοι, πλήρης επιστημονική διάγνωση των αιτίων είναι οι αυτά που χρειάζονται για μια σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος των δυσάρεστων οσμών".