Κορονoϊός – Η Ευρώπη και το δίλημμα των νέων περιορισμών – Πόσα ακόμα μέτρα αντέχουν κοινωνίες και οικονομίες

Παγκόσμια πρωταθλήτρια στα κρούσματα κοροναϊού σε σχέση με τον πληθυσμό της είναι σήμερα η Ευρώπη. Οι ειδικοί αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την ήπειρο και ότι μετά τα Χριστούγεννα, τα συστήματα υγείας των κρατών-μελών θα πιεστούν ακόμη περισσότερο.

Το ερώτημα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν είναι αν θα λάβουν μέτρα – ήδη όλες έχουν ανακοινώσει περισσότερο ή λιγότερο αυστηρούς κανόνες για να ανακόψουν την πορεία της παραλλαγής Ομικρον – αλλά πόσα μέτρα αντέχουν να πάρουν από οικονομική και πολιτική άποψη.

Η διακύμανση των μέτρων

Τα μέτρα αυτά κυμαίνονται από το αυστηρό λοκντάουν της Ολλανδίας (όπου από την περασμένη Κυριακή ως τουλάχιστον τις 14 Ιανουαρίου παραμένουν κλειστά μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα εκτός από τα ουσιώδη), ως τον περιορισμό ατόμων στις συναθροίσεις σε σπίτια, το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων νωρίτερα από το κανονικό, τη ματαίωση εορταστικών εκδηλώσεων και τα τεστ PCR για τις μετακινήσεις μεταξύ κρατών. Γενικώς, τα μέτρα είναι αυστηρότερα για τους ανεμβολίαστους σε όλη την Ευρώπη.

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2022 τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα λήγουν ύστερα από εννέα μήνες και τα ταξίδια εντός ΕΕ θα επιτρέπονται μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί και με τρίτη δόση.

Πιο γρήγοροι οι Βόρειοι

Με βάση τη σημερινή εικόνα, όπως παρατηρεί και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας Αντουάν Φλαό, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης «κινούνται πιο γρήγορα επειδή δεν θέλουν να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία τους» ενώ για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης «οι περιορισμοί και τα λοκντάουν αποτελούν την έσχατη λύση».

Ενα άλλο ερώτημα που απασχολεί τις κυβερνήσεις των «27» είναι αν τα αυστηρά μέτρα πρέπει να ληφθούν πριν τα Χριστούγεννα, πριν την Πρωτοχρονιά ή μετά τις γιορτές. Η Πορτογαλία επέλεξε το δεύτερο και, από τη Δευτέρα, θα κλείσουν μπαρ και κλαμπ ενώ η τηλεργασία θα γίνει υποχρεωτική ως τις 9 Ιανουαρίου. Γενικά, η αύξηση της τηλεργασίας είναι από τα πρώτα μέτρα που λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες προσπαθούν να καθυστερήσουν τα αυστηρότερα μέτρα για μετά τις γιορτές.

Γαλλικές αλλαγές στο πάσο υγείας

Στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο η κυβέρνηση θα νομοθετήσει για να μετατραπεί το «πάσο υγείας», που απαιτείται για την είσοδο σε εστιατόρια, μπαρ, σινεμά και άλλους κλειστούς χώρους, σε «πάσο εμβολιασμού» που θα επιτρέπει την είσοδο μόνο σε εμβολιασθέντες. Το γαλλικό κράτος έχει εντοπίσει, από το καλοκαίρι που τα εισήγαγε μέχρι σήμερα, 182.000 πλαστά πάσα υγείας (που πιστοποιούν εμβολιασμό, νόσηση ή αρνητικό τεστ).

Τα σχολεία γενικώς είναι τα τελευταία που κλείνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με μόνο την Ολλανδία να έχει στείλει τους μαθητές μία εβδομάδα νωρίτερα για τις διακοπές των Χριστουγέννων και τη Δανία να έχει κλείσει τα σχολεία τρεις ημέρες νωρίτερα ενώ, μετά τις γιορτές, θα ανοίξουν δύο ημέρες αργότερα.

Η εστίαση και η διασκέδαση, αντίθετα προς τα σχολεία, βρίσκονται στην κορυφή των περιορισμών, με το σέρβις μόνο για καθήμενους να αποτελεί το χαλαρότερο μέτρο απ’ όσα εφαρμόζονται σήμερα.

«Βλέπουμε μία ακόμη καταιγίδα να έρχεται»

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη Χανς Κλούγκε (φωτογραφία) δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η παραλλαγή Ομικρον έχει εντοπιστεί τουλάχιστον στις 38 από τις 53 ευρωπαϊκές χώρες και σε ορισμένες από αυτές, όπως στη Δανία, στην Πορτογαλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ήδη η κυρίαρχη. «Βλέπουμε μία ακόμη καταιγίδα να έρχεται. Εντός εβδομάδων, η Ομικρον θα κυριαρχήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας» πρόσθεσε ο Κλούγκε.

Αρχίζει η αποστολή δωρεάν σελφ τεστ

Στις ΗΠΑ – όπου τα κρούσματα είναι χαμηλότερα σε σχέση με την Ευρώπη αλλά όπως και στην Ευρώπη έχουν ανοδική πορεία – ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη τη διανομή μισού δισεκατομμυρίου σελφ τεστ δωρεάν. Οπως διαπίστωναν πολλοί Αμερικανοί τους τελευταίους μήνες, στις ΗΠΑ τα σελφ τεστ είναι πολύ λιγότερο διαδεδομένα και πολύ πιο ακριβά απ’ όσο στην Ευρώπη: κοστίζουν 25 δολάρια (22,5 ευρώ) το ζεύγος – όταν δεν είναι σε έλλειψη.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καθιστά πλέον το τέστινγκ ως κεντρικό πυλώνα της πολιτικής της κατά της COVID-19 και από τον Ιανουάριο θα αρχίσει να στέλνει δωρεάν σελφ τεστ στα σπίτια των Αμερικανών, ενώ θα στήσει και μια ιστοσελίδα για να μπορούν οι πολίτες να τα παραγγέλνουν δωρεάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ