Με πέντε σπουδαίες εκδηλώσεις, όλες προσανατολισμένες στη διατήρηση και διάδοση της ιστορικής μνήμης, συνεχίστηκαν την Κυριακή, παραμονή της επετείου, οι εκδηλώσεις του Δήμου Καλαβρύτων για τα 78 χρόνια του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Το πρωί της Κυριακής, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων, παρουσιάστηκε η εκδήλωση ««Καλάβρυτα 13 Δεκεμβρίου 1943-Οι Πρωταγωνιστές αφηγούνται». Εκδήλωση που οργανώθηκε απ’ την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας.
Και αμέσως μετά το «Μαρτύρων Νέφος», με την υπογραφή του Μάριου Σαράντη.
«Την Ιστορία τη γράφουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της. Τη γράφουν εκείνοι που είδαν τα γεγονότα να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια τους και είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη τους. Και η Ιστορία δεν πλαστογραφείται, δεν αλλοιώνεται, δεν μπαίνει στα ‘παπούτσια’ της κάθε εποχής, δεν χαμηλώνει και δεν ξαναγράφεται. Είναι μία, είναι ακέραια, έχει τη δύναμη του αναστήματος της και έτσι πορεύεται στο χρόνο», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.
Στις 12 το μεσημέρι, απ’ το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, ξεκίνησε ο καθιερωμένος δρόμος του Ολοκαυτώματος, με τη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας-Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων και του Κέντρου Παιδιού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Καλαβρύτων.
Η εκκίνηση δόθηκε στο χώρο μπροστά απ’ τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, όπου έγινε και ο τερματισμός.
Το απόγευμα, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο, ακολούθησε η προβολή της δραματοποιημένης αφήγησης των γεγονότων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος «Καλάβρυτα 13-12-1943», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κατωμέρη και με τη συμμετοχή του Θεατρικού Ομίλου Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος».
Και στη συνέχεια το θεσμοθετημένο, γνωστό σ’ όλη την Ελλάδα, «Άθλον Ποιήσεως Γιάννη και Λένας Κουτσοχέρα-Στρέφη», με την παρουσίαση και την απαγγελία των βραβευμένων ποιημάτων του καθιερωμένου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού.
«Και φέτος ο Διαγωνισμός ‘Άθλον Ποιήσεως -Γιάννης και Λένα Στρέφη-Κουτσοχέρα’, στην προκήρυξη του, εστίασε σε μαθητές όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης αλλά και σε φοιτητές της Ανώτατης Εκπαίδευσης», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.
Και πρόσθεσε: «Για τους μαθητές του Δημοτικού, το βραβείο και οι έπαινοι, απονέμονται σε συμμετέχοντες απ’ τη Σκάλα Λακωνίας, τη Λήμνο και τον Χορτιάτη. Για τους μαθητές του Γυμνασίου, το βραβείο και οι έπαινοι, απονέμονται σε συμμετέχοντες απ’ την Ελασσόνα Λάρισας, την Πάτρα και το Μαρούσι. Για τους μαθητές του Λυκείου, το βραβείο και οι έπαινοι απονέμονται σε συμμετέχοντες από τα Άνω Λιόσια, το Κολυμβάρι Χανίων στην Κρήτη και τη Νέα Σμύρνη. Και για τους φοιτητές, το βραβείο απονέμεται σε φοιτητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο έπαινος σε φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πάφου στην Κύπρο. Η αναφορά των τόπων έχει τη σημασία της. Και έρχεται να υπογραμμίσει την εμβέλεια και την κινητοποίηση που προκαλεί το ‘Άθλον Ποιήσεως’, σε κάθε σημείο που αναπνέει ο Ελληνισμός».
Αναφορά έκανε ο κ. Παπαδόπουλος και στο γνωστό ποίημα του Γιάννη Κουτσοχέρα και στον στίχο του, με προβολή στο Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, «της γης οι Θεοί, στ’ άστρα ανέβηκαν»,
Η βραδιά έκλεισε με την παρουσίαση του εξαιρετικού έργου «Ο Ύπνος των Γενναίων», με την πολύτιμη συνδρομή της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαβρύτων.
«Μια σύζευξη ποίησης και μουσικής, ένας διάλογος ανάμεσα σε δυο Τέχνες, που συγκλίνει στο αντιπολεμικό μήνυμα του Ολοκαυτώματος. Μια εξαιρετική δουλειά απ’ την Φιλαρμονική μας Ορχήστρα που εξυμνεί και αποθεώνει τους ήρωες νεκρούς μας. Παρακολουθώντας την πορεία τους», όπως σημείωσε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.