Παραλλαγή "Όμικρον - Τρόμος στην Ευρώπη: Αυτή είναι η λύση σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προέτρεψε τις χώρες να ενισχύσουν την ικανότητα υγειονομικής περίθαλψης και να εμβολιάσουν τους ανθρώπους τους για να καταπολεμήσουν την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 που οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον και είπε ότι οι ταξιδιωτικές συγκρατήσεις θα μπορούσαν να κερδίσουν χρόνο, αλλά από μόνες τους δεν ήταν η λύση.

Παρά το γεγονός ότι έκλεισε τα σύνορά της για να ταξιδέψει από χώρες υψηλού κινδύνου της Νότιας Αφρικής, η Αυστραλία έγινε η τελευταία χώρα που ανέφερε κοινοτική μετάδοση της νέας παραλλαγής, μια ημέρα αφότου εντοπίστηκε σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ.

Η παραλλαγή Όμικρον έχει εντοπιστεί βάση στην Ασία, την Αφρική, την Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και έχει φτάσει σε επτά από τις εννέα επαρχίες της Νότιας Αφρικής, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά. Πολλές κυβερνήσεις έχουν αυστηροποιήσει τους ταξιδιωτικούς κανόνες για να κρατήσουν έξω την παραλλαγή.

«Οι συνοριακοί έλεγχοι μπορούν να κερδίσουν χρόνο, αλλά κάθε χώρα και κάθε κοινότητα πρέπει να προετοιμαστεί για νέα έξαρση κρουσμάτων», είπε ο Τακέσι Κασάι, διευθυντής του ΠΟΥ στον δυτικό Ειρηνικό, σε ενημέρωση.

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να βασίζονται μόνο σε μέτρα για τα σύνορα. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να προετοιμαστείτε για αυτές τις παραλλαγές με πιθανή υψηλή μεταδοτικότητα. Μέχρι στιγμής οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουμε την προσέγγισή μας».

Ο Κασάι προέτρεψε τις χώρες να εμβολιάσουν πλήρως τις ευάλωτες ομάδες και να τηρήσουν προληπτικά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική απόσταση.

Η Όμικρον έχει καταγραφεί ως «παραλλαγή ανησυχίας» από τον ΠΟΥ και οι επιστήμονες εξακολουθούν να συλλέγουν δεδομένα για να διαπιστώσουν πόσο σοβαρό και μεταδοτικό είναι ακριβώς καθώς μέρη της Ευρώπης έχουν πληγεί από έξαρση χειμερινών λοιμώξεων από την πιο γνωστή παραλλαγή Δέλτα.

Η Μισέλ Γκρουμ, επιστήμονας του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Ασθενειών της Νότιας Αφρικής, είπε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου αύξηση των λοιμώξεων λόγω του στελέχους.

Σχεδόν 264 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019 και 5,48 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

Πηγη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ