Στο τελικό στάδιο ευρίσκονται οι προετοιμασίες για την επανάληψη της εμβληματικής συναυλίας της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821, αυτή την φορά με τη συνδιοργάνωση του Δήμου της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου και της «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ».
Πρόκειται για την παρουσίαση του συγκλονιστικού έργου του Εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού, «ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ», που γράφτηκε το 1823 στην Ζάκυνθο, τόπο καταγωγής του ποιητή και το οποίο μελοποιήθηκε το 1828 από τον Κερκυραίο μουσουργό, Νικόλαο Χαλικιόπουλο- Μάντζαρο.
Η πρώτη αυτή μελοποίηση [διότι ακολούθησαν και τέσσερες άλλες αργότερα], ήταν σύνθεση για ανδρική χορωδία και πιάνο [Αγγλική έκδοση του 1873] και την οποία το 1999, ο διαπρεπής Αρχιμουσικός Άλκης Μπαλτάς, ενορχήστρωσε και επεξεργάστηκε αριστουργηματικά, για Συμφωνική Ορχήστρα, σολίστ, Μικτή και Παιδική Χορωδία και με αυτή την μορφή παρουσιάστηκε στην Κεφαλονιά, από το τότε Κέντρο Χορωδιακής Πράξης, που διηύθυνε ο αείμνηστος Μαέστρος, Αντώνης Κοντογεωργίου.
Την ερμηνεία του έργου πρότεινε η «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία και την αποδέχτηκε μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, που ίσχυσαν για την επιλογή των προτάσεων για τις εκδηλώσεις των 200 χρόνων.
Το έργο θα παρουσιαστεί αυτούσιο, όπως και στο Ηρώο της Εθνικής Παλιγγενεσίας στα Καλάβρυτα τον περασμένο Ιούλιο, αυτή τη φορά στον καθαγιασμένο ΚΗΠΟ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ της ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου στις 8.30 το βράδυ και η παρακολούθηση της συναυλίας, θα γίνει μόνον με προσκλήσεις και με τους ισχύοντες υγειονομικούς όρους.
Θα μετάσχουν συνολικά άνω των 180 ατόμων, ήτοι: Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ [50 μέλη], η διαπρεπής mezzo soprano, Ειρήνη Καράγιαννη, η Μικτή Χορωδία της «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ» [65 μέλη, Διδασκαλία: Σταύρος Σολωμός, πιάνο:
Μαρίνα Μυλωνά, Λούση Χριστοδούλου], η Παιδική Χορωδία της «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ» [55 μέλη, Διδασκαλία: Αρετούσα Νικολοπούλου, πιάνο: Μαρίνα Μυλωνά], ενώ η συναυλία θα μεταδοθεί απευθείας από το Περιφερειακό Τηλεοπτικό κανάλι IONIAN Tv.
Την μουσική διεύθυνση του έργου, θα έχει ο Αρχιμουσικός, Άλκης Μπαλτάς.
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ
Ο Διονύσιος Σολωμός (Ζάκυνθος, 8Απριλίου 1798 − Κέρκυρα, 9 Φεβρουαρίου 1857) είναι Έλληνας ποιητής, πιο πολύ γνωστός για τη συγγραφή του ποιήματος «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», οι πρώτες δύο στροφές του οποίου έγιναν ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας και αργότερα της Κύπρου.
Κεντρικό πρόσωπο της Επτανησιακής σχολής, ο Διονύσιος Σολωμός θεωρήθηκε και θεωρείται ο Εθνικός ποιητής των Ελλήνων, όχι μόνο γιατί έγραψε τον Εθνικό Ύμνο, αλλά και διότι αξιοποίησε την προγενέστερη ποιητική παράδοση (κρητική λογοτεχνία, Δημοτικό τραγούδι), ενώ ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε συστηματικά τη δημοτική γλώσσα ανοίγοντας το δρόμο για τη χρησιμοποίησή της στη λογοτεχνία, αλλάζοντας ακόμη περισσότερο τη στάθμη της.
Σύμφωνα με τις απόψεις του, δημιουργούσε «από το ρομαντισμό μαζί με το κλασικισμό ένα «είδος μικτό, αλλά νόμιμο».
Εκτός από τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν», τα σπουδαιότερα έργα του είναι: «Ο Κρητικός», «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», «Ο Πόρφυρας», «Η Γυναίκα της Ζάκυθος», «Λάμπρος» κ.α..
Το βασικό χαρακτηριστικό της ποιητικής παραγωγής του, είναι η αποσπασματική μορφή: κανένα από τα ποιήματα που έγραψε μετά τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» δεν είναι ολοκληρωμένο και με ελάχιστες εξαιρέσεις, τίποτε δεν δημοσιεύτηκε από τον ίδιο.
Ο Κώστας Βάρναλης περιέγραψε εύστοχα την αποσπασματικότητα του σολωμικού έργου με τη φράση «...Ο Σολωμός πάντα τα έγραφε, αλλά ποτές του δεν τα έγραψε».
Η ημερομηνία θανάτου του (9 Φεβρουαρίου) έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΛΙΚΙΟΠΟΥΛΟΣ- ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ
Επτανήσιος μουσουργός, ο συνθέτης του Εθνικού μας Ύμνου. Φυσιογνωμία ευγενική, εργάσθηκε ακούραστα για τη διάδοση της μουσικής στην Ελλάδα και θεωρείται όχι μόνο ο αρχηγός της επτανησιακής σχολής, αλλά και γενικότερα ο θεμελιωτής της δυτικότροπης μουσικής στην Ελλάδα.
Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος - Μάντζαρος, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 26 Οκτωβρίου 1795. Γόνος πλούσιας οικογένειας ευγενών, σπούδασε από μικρός μουσική και αργότερα πήγε και τελειοποιήθηκε στην Ιταλία.
Σε ηλικία μόλις 18 χρονών νυμφεύθηκε τη μοναχοκόρη του δούκα Αντωνίου Ιουστινιάνη, Μαριάννα, με την οποία απέκτησε τρεις κόρες και δύο γιους.
Γρήγορα απέκτησε τη φήμη μεγάλου καλλιτέχνη, γνώστη της κλασικής και ιδιαίτερα της ιταλικής μουσικής. Γι’ αυτό τον κάλεσαν ν’ αναλάβει τη διεύθυνση της Μουσικής Σχολής του Μιλάνου και του Ωδείου της Νεάπολης (Νάπολι). Ο Μάντζαρος, όμως, ήθελε να εργασθεί για την πατρίδα του και προπάντων για τη μουσική μόρφωση της ελληνικής νεολαίας και απέρριψε και τις δύο προτάσεις.
Επέστρεψε στην Κέρκυρα κι άρχισε να παραδίδει μαθήματα μουσικής. Κοντά του μαθήτευσε ολόκληρη γενιά συνθετών (Καρέρ, Λαμπελέτ, Ξύνδας κ.ά). Όταν το 1840 ιδρύθηκε εκεί η Φιλαρμονική Εταιρία, ο Μάντζαρος αναγορεύθηκε ισόβιος πρόεδρός της.
Ο Μάντζαρος ήταν φίλος του Διονυσίου Σολωμου και εκτιμούσε πολύ το έργο του Εθνικού μας ποιητή. Μελοποίησε ολόκληρο τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν» - σε 4 διαφορετικές γραφές - από τον οποίο οι δύο πρώτες στροφές καθιερώθηκαν ως Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας το 1865 και της Κύπρου το 1966. Έγραψε μουσική και για άλλα ποιήματα του Σολωμού («Φαρμακωμένη», «Ύμνος εις τόν Μπάιρον», «Αυγούλα», «Ξανθούλα»).
Το συνθετικό του έργο, του οποίου ένα μικρό τμήμα διασώθηκε, περιλαμβάνει ακόμη συμφωνίες, εκκλησιαστική μουσική, έργα για πιάνο, εμβατήρια και ύμνους.
Ο Νικόλαος Μάντζαρος πέθανε στις 30 Μαρτίου 1872 στην Κέρκυρα, σε ηλικία 76 ετών.
ΑΛΚΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ
Ο Άλκης Μπαλτάς γεννήθηκε το 1948 στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε μουσική (βιολί και ανώτερα θεωρητικά) στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Στο τέλος των μουσικών του σπουδών στη Θεσσαλονίκη, συνεργάστηκε με το Μουσικό Τμήμα του ΑΠΘ, ενώ υπήρξε έκτακτο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), διευθυντής διάφορων χορωδιών της πόλης και συνεργάτης του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της «Εβδομάδας νέων καλλιτεχνών» που εξακολουθεί να διοργανώνει η Δ.Ε.Θ. («Διεθνείς Μουσικές Μέρες»).
Το 1970 παρουσιάστηκε το πρώτο του έργο για ορχήστρα από την ΚΟΘ, υπό τη διεύθυνση του δασκάλου του, Σόλωνα Μιχαηλίδη. Την ίδια περίοδο έγραψε τη μουσική για αρκετά θεατρικά έργα που παρουσίασε το Κ.Θ.Β.Ε.
Το 1974 πήρε το πτυχίο Νομικής του Α.Π.Θ. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στην Hochschule der Künste του Βερολίνου, από όπου πήρε το δίπλωμα σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας.
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1978 και εργάστηκε στο Κρατικό Ωδείο και στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας. Από το 1983 έως το 1992 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Από το 1994 έως το 1997 είχε τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Κατά την περίοδο 1997-1999 ανέλαβε τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.
Από το 2001 έως το 2018 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Πάτμου «η Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής».
Από το 1992 είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου «Μουσικό Κολλέγιο» στη Θεσσαλονίκη.
Την περίοδο 2004 – 2009 υπήρξε Καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Κερκυραίων, ενώ από τον Μάιο του 2010 είναι ο αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά).
Από τον Μαΐου του 2011 και μέχρι το 2017, διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.
Επί σειρά ετών υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του «Ελληνικού Ωδείου» στην Αθήνα και του "Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης".
Επί 20ετία δίδαξε ως Ειδικός Επιστήμων στη Σχολή Μουσικολογίας του Τμήματος Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
Το 2004 βραβεύτηκε σε δύο διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης (Ισπανία και Τεργέστη).
Ο Άλκης Μπαλτάς είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.
Έργα του (μουσική δωματίου, χορωδιακά, για ορχήστρα, όπερα κ.τλ.) έχουν πολλές φορές εκτελεστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συνθέσεις του έχουν βραβευτεί τόσο στην Ελλάδα (διαγωνισμοί Υπουργείου Πολιτισμού και Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών) όσο και σε στο εξωτερικό (σε δύο διεθνείς διαγωνισμούς του 2004, στην Ισπανία και Ιταλία).
Ως μαέστρος έχει διευθύνει εκτός της Ελλάδας στην Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Τσεχοσλοβακία, Σουηδία, Αυστρία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο, Σοβιετική Ένωση, Τουρκία, Ηνωμένες Πολιτείες, Αργεντινή, Αυστραλία, Αγγλία.