Κορονοϊός: «Κοκκινίζουν» οι σκληροί δείκτες της πανδημίας – «Καμπανάκι» από τη Μίνα Γκάγκα

Το σενάριο που απεύχονταν οι επιστήμονες για τον κορονοϊό είναι εδώ και δεν είναι άλλοι από την μετακύλιση του ιού από τις νεότερες στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Όμως το μέγεθος της διασποράς του κορονοϊού στην επικράτεια θα φανεί μόλις επιστρέψουν οι τουρίστες του Αυγούστου και τότε αναμένεται να αποτυπωθεί στους νοσοκομειακούς δείκτες.

Για την ώρα, η αριθμητική έκρηξη των κρουσμάτων αφορά τους τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Κρήτη και άλλα δημοφιλή νησιά, και είναι θέμα χρόνου η γεωγραφική μετατόπιση στα μεγάλα αστικά κέντρα και η ενδοοικογενειακή μετάδοση.

Ανάχωμα αποτελεί μόνο ο εμβολιασμός, όμως ο ρυθμός προσέλευσης στα εμβολιαστικά κέντρα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα λόγω καλοκαιριού, απομακρύνοντας τον στόχο της ανοσίας. Όλα δείχνουν πως ένα δύσκολο φθινόπωρο για τους ανεμβολίαστους πολίτες ανοίγεται μπροστά μας και πολλά θα κριθούν στο τελευταίο 15νθήμερο του Αυγούστου.

«Θα χειροτερέψει…»

«Βλέπουμε περισσότερα και βαρύτερα περιστατικά, που σημαίνει ότι η μετακύλιση στις μεγαλύτερες ηλικίες συμβαίνει ήδη. Έχουν αυξηθεί και ο μέσος όρος των κρουσμάτων και ο αριθμός τους και όταν αρχίσει η επιστροφή στα αστικά κέντρα η κατάσταση θα χειροτερέψει», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Ήδη οι δείκτες που προδιαγράφουν τις τάσεις της πανδημίας αρχίζουν να κοκκινίζουν. Εκτός από τον αριθμό-ρεκόρ των 4.181 νέων διαγνώσεων που είχαμε την περασμένη Τρίτη και τον σταθερά υψηλό εβδομαδιαίο μέσο όρο, ανοδική τάση καταγράφουν και οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία.

Η μεγάλη διαφορά, βέβαια, του τέταρτου κύματος σε σχέση με το τρίτο είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, ειδικά στους ηλικιωμένους, και σε αυτό προστίθεται το ποσοστό των νέων ανθρώπων που αποκτούν αντισώματα μέσω της φυσικής ανοσίας. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει επ’ ουδενί λόγω να μας εφησυχάζει, καθώς, όπως τονίζουν διαρκώς οι επιστήμονες, οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν σαν εργαστήρια μετάλλαξης του ιού.

Βάσει των τελευταίων συγκεντρωτικών στοιχείων, την εβδομάδα 2 έως 8 Αυγούστου το ποσοστό θετικότητας έφθασε το 3,05% σε σύνολο 623.985 εργαστηριακών ελέγχων και 0,79% σε σύνολο 709.364 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,47%. Τα ποσοστά αυτά διαφέρουν ανά Περιφερειακή Ενότητα και, ανάλογα με την πυκνότητα του πληθυσμού και τη νοσοκομειακή κάλυψη της περιοχής, οδηγούν στην τοπική αυστηροποίηση των μέτρων, όπως έγινε σε Κρήτη και Ζάκυνθο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου η Νάξος είχε ποσοστό θετικών κρουσμάτων επί του συνόλου των τεστ 5,32%, η Πάρος 4,64%, η Ρόδος 3,57% και η Μύκονος 3,35%. Στο ίδιο διάστημα, είχαμε 1.376 εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία όλης της χώρας…

Διαθεσιμότητα σε κλίνες και ΜΕΘ Covid

Για την ώρα, όπως εξηγεί η κ. Γκάγκα, οι πληρότητες σε κλίνες Covid και σε ΜΕΘ Covid παραμένουν πανελλαδικά σε καλό επίπεδο, όμως κατά τόπους παρατηρούνται «ασφυκτικά» φαινόμενα. Οπως, για παράδειγμα, στην Κρήτη και σε άλλες νησιωτικές περιοχές, όπου οι διαθεσιμότητες είναι μικρότερες και το σύστημα Υγείας αρχίζει και πιέζεται.

«Ελπίζω να πειστούν γρήγορα και να εμβολιαστούν όσοι ακόμα διστάζουν» είναι το μήνυμα που επαναλαμβάνει, προσθέτοντας πως η συντριπτική πλειονότητα των νοσηλειών αφορά ανεμβολίαστους πολίτες. Όσο για τον μικρό αριθμό εμβολιασμένων που νόσησαν, αποτέλεσμα της μεταδοτικότερης μετάλλαξης «Δέλτα», είναι, κυρίως, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία όμως περνούν την ασθένεια με ήπια συμπτώματα ή και ασυμπτωματικά, ενώ, αν κάποιοι χρειαστούν νοσηλεία, γίνεται σε απλούς θαλάμους.

Οι ειδικοί συστήνουν και απευθύνουν έκκληση στους πολίτες που αρχίζουν να επιστρέφουν από τους τόπους διακοπών στους τόπους μόνιμης κατοικίας να αποφύγουν την πρώτη εβδομάδα τις πολλές επαφές με συγγενείς και οικείους και να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο τη 2η και την 5η ημέρα από την επιστροφή τους.

Ο φόβος των πανηγυριών και τα μίνι lockdown

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες εν όψει του δεύτερου μεγάλου κύματος των παραθεριστών του Αυγούστου που ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο, σε συνδυασμό με τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου και τα τοπικά πανηγύρια στα οποία συνήθως πηγαίνουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Η περίπτωση της Κρήτης, όπου μέσα στην εβδομάδα αποφασίστηκε η υπαγωγή σε καθεστώς μίνι lockdown του Ηρακλείου, με τα Χανιά να έχουν προηγηθεί και το Ρέθυμνο και το Λασίθι να έπονται, είναι χαρακτηριστική. Το Ηράκλειο, μάλιστα, έχει ήδη ξεπεράσει τρεις φορές το ανώτατο όριο κρουσμάτων και, όπως όλα δείχνουν, η αυξητική τάση δεν αναμένεται να αναστραφεί το επόμενο διάστημα, αφού οι επισκέπτες θα αυξάνονται στο νησί μέχρι και το τέλος Αυγούστου.

Ιδιαίτερη προσοχή εφιστούν οι επιστήμονες σε όλες τις εκδηλώσεις με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και το ενδιαφέρον στρέφεται τα επόμενα 24ωρα στους ιερούς ναούς της χώρας, όπου θα εορταστεί η Κοίμηση της Θεοτόκου. Παρόλο που η Ιερά Σύνοδος έχει δώσει σαφείς οδηγίες για τη σχολαστική τήρηση των μέτρων από ιερείς και πιστούς, παρατηρείται το φαινόμενο αρκετοί ιερείς να τις παρακούν και να δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης.

Εκπνέουν τα τελεσίγραφα στους υγειονομικούς

Στις 16 Αυγούστου λήγει το πρώτο τελεσίγραφο που έδωσε η κυβέρνηση στους εργαζομένους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, περίπου 300 εργαζόμενοι από τους 1.500 παραμένουν ανεμβολίαστοι, που σημαίνει ότι από Δευτέρα μπαίνουν αυτόματα σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων.

Ακολουθεί το δεύτερο τελεσίγραφο, που λήγει την 1η Σεπτεμβρίου, και αφορά όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων, δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ.

Ο αγώνας δρόμου που γίνεται για την αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, τόσο ανάμεσα στους εργαζομένους πρώτης γραμμής όσο και στον γενικό πληθυσμό, περιλαμβάνει, εκτός από τα άμεσα μέτρα, όπως είναι η υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς, και έμμεσους τρόπους πίεσης, ώστε να οδηγηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα εκείνοι που ακόμα διστάζουν.

Ενας από αυτούς τους τρόπους είναι η προσέλευση στους χώρους εργασίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αποδεικτικό νόησης ή διπλό εβδομαδιαίως rapid test με δικά τους έξοδα. Αυτό ισχύει και για την εκπαιδευτική κοινότητα σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Επίσης, οι μαθητές θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού self test, το οποίο θα πραγματοποιείται, επίσης, δύο φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έως και τις 11 Αυγούστου είχαν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα 10.906.296 εμβολιασμοί, ενώ με τουλάχιστον μία δόση είχαν γίνει 5.815.144 εμβολιασμοί. Στο σύνολο του πληθυσμού έχουν πραγματοποιηθεί 5.441.745 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί, δηλαδή και με τις δύο δόσεις ή με το μονοδοσικό της J&J.

πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ