Η δύσκολη μάχη των 45 ημερών με τον ιό - Οι τρεις παράμετροι της πανδημίας

 

Με την Αττική και την Κρήτη να μπαίνουν στο «κόκκινο» και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να έχουν ανοδικές τάσεις, η κυβέρνηση καλείται να λύσει έως το τέλος Αυγούστου μία πολύπλοκη εξίσωση με τρεις παραμέτρους: τον έλεγχο της πανδημίας, την αύξηση του εμβολιασμού, αλλά και την τήρηση των συνταγματικών ορίων, ώστε τα μέτρα που λαμβάνονται να μην εκπέσουν ως αντισυνταγματικά.

Εξ ου και χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έσπευσε να βάλει τέλος στη συζήτηση περί απολύσεων στο Δημόσιο, λέγοντας πως το νέο πλαίσιο που θα κατατεθεί από την επόμενη εβδομάδα και θα αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στον δημόσιο τομέα δεν θα προβλέπει απολύσεις. Αντιθέτως, θα περιλαμβάνει διάταξη στην αντίθετη κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση χαμηλώνει τη συζήτηση περί υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, για δύο λόγους: πρώτον, γιατί ήδη το ποσοστό του κλάδου που έχει εμβολιαστεί είναι υψηλό –περίπου 75%– και δεύτερον γιατί ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε σε δεύτερο χρόνο να δημιουργήσει νέα προβλήματα που θα αναζητούν νέες λύσεις. Για παράδειγμα, ένας εκπαιδευτικός που θα επιλέξει να μην εμβολιαστεί θα πρέπει να αντικατασταθεί από κάποιον αναπληρωτή, που σημαίνει πως θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα προσλήψεων για κάποιο διάστημα. Το σενάριο αυτό δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί, αλλά όχι τώρα. 

Οπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές στην «Κ», το πρώτο που θα γίνει είναι να εξαντληθούν τα περιθώρια ώστε να ανέβει το ποσοστό των εμβολιασμών. Το γεγονός ότι τις τελευταίες 15 ημέρες έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση πάνω από 500.000 συμπολίτες μας δείχνει πως η προσπάθεια πειθούς έχει αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, τα θέματα της υποχρεωτικότητας είναι πολύπλοκα και από νομικής απόψεως και οποιαδήποτε απόφαση πριν παρθεί πρέπει να μελετηθεί διεξοδικά.

Χθες ο Μάκης Βορίδης ανέφερε πως στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα δεχθούν να εμβολιαστούν, θα ενεργοποιούνται οι διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και «θα ενεργοποιείται η πειθαρχική διαδικασία». Μέχρι πότε όμως θα βγαίνει ένας δημόσιος υπάλληλος σε άδεια άνευ αποδοχών, δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί. Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα έθεσε έναν χρονικό ορίζοντα, λέγοντας πως η αναστολή θα κρατάει όσο κρατάει η πανδημία. Τέλος, υπάρχει σκέψη οι νέες προσλήψεις που θα γίνονται από εδώ και στο εξής να θέτουν για συγκεκριμένα επαγγέλματα την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Σχετική νύξη έκανε προσφάτως και η καθηγήτρια κυρία Λινού, λέγοντας πως θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συζητηθεί.  

Τείχος ανοσίας  

Στην κυβέρνηση υπάρχει η πεποίθηση πως αυτό που βιώνουμε είναι πιθανότατα και το τελευταίο κύμα πανδημίας που περνάει η χώρα. Η αύξηση των εμβολιασμών, σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων ανεβάζει μαζί και τον αριθμό της ανοσίας. Η πεποίθηση είναι πως έως το τέλος Αυγούστου μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του 75% εμβολιασμένων του ενήλικου πληθυσμού και η «νέα σεζόν» από τις αρχές Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει με θετικούς οιωνούς. Εάν πάντως συμβεί αυτό, δηλαδή φτάσουμε στο 75% ενήλικων εμβολιασμένων, τότε πιθανότατα να μη δούμε να εφαρμόζεται καμία υποχρεωτικότητα στην πράξη, καθώς θα έχει επιτευχθεί η ζητούμενη ανοσία της κοινότητας. Είναι προφανές πως οι επόμενες 45 ημέρες, έως το τέλος Αυγούστου, θα κρίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί από τις αρχές του φθινοπώρου. 

https://www.kathimerini.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ