Παρέμβαση της Σίας Αναγνωστοπούλου:
H απόφαση της Τουρκίας για την αλλαγή του status του μνημείου της Αγιά Σοφιάς καταστρατηγεί ευθέως το αιτιολογικό της κήρυξης της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESO (1972), καθώς προσβάλλει την έννοια «εξαιρετική οικουμενική αξία» και αλλοιώνει την αυθεντικότητα του μνημείου ως προς στις άυλες αξίες, τη χρήση και τη λειτουργία του.
Σύμφωνα με τα κριτήρια της Σύμβασης αυτής, η Αγιά Σοφιά αναγνωρίζεται ως μοναδικό έργο τέχνης της βυζαντινής περιόδου, με επιρροές σε αρκετούς μεταγενέστερους ορθόδοξους ναούς, σε οθωμανικά τεμένη, στην ανατολική και τη δυτική τέχνη.
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας στις 22/7/2020, σε διευρυμένη σύσκεψη με την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, παρουσία και της αντιπροσώπου μας στην UNESCO, δήλωσε ότι η μετατροπή του μνημείου σε τζαμί δεν συνιστά μια ελληνο-τουρκική διαφορά, ότι θα αναληφθούν όλες οι απαραίτητες διεθνείς πρωτοβουλίες και ότι θα υιοθετηθεί ένας συγκεκριμένος χάρτης ενεργειών που θα υλοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.
Έχουν παρέλθει εννέα μήνες χωρίς να ανακοινωθεί καμιά σχετική ενέργεια από την πλευρά της Κυβέρνησης και χωρίς να υιοθετηθεί ο συγκεκριμένος χάρτης ενεργειών «που θα υλοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα», σύμφωνα και με τις δηλώσεις του κυρίου Δένδια και της κυρίας Μενδώνη.
Καταθέσαμε ερώτηση στους κ.κ. υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού για τις ενέργειες της Κυβέρνησης μέχρι σήμερα, καθώς και για το ποιος είναι ο σχεδιασμός και ο χειρισμός του όλου θέματος από την πλευρά της Κυβέρνησης εν όψει της προσεχούς 44ης συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς (διαδικτυακά,16-31 /7/2021) και της 23ης Γενικής Συνέλευσης των κρατών- μελών της Σύμβασης που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO (Φθινόπωρο, 2021),στο πλαίσιο των εξαγγελιών της σύσκεψης 22ας Ιουλίου.