Στα νοσοκομεία, που έχουν γονατίσει από τις αθρόες εισαγωγές ασθενών και τους 681 διασωληνωμένους, αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα οι 206 γενικοί γιατροί, παθολόγοι και πνευμονολόγοι κάτω των 60 ετών, που παρέλαβαν τα φύλλα επίταξης.
Τα φύλλα πορείας, παραδόθηκαν στη ΓΑΔΑ το πρωί της Δευτέρας και από εκεί διαβιβάστηκαν στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις και τμήματα και άρχισε η παράδοση.
Παραδόθηκαν τα φύλλα πορείας
Σύμφωνα με όσα ορίζονται στα φύλλα πορείας τους θα πρέπει να παρουσιαστούν στις 08:00 το πρωί στα νοσοκομεία της Αττικής, της 1ης ή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Οπως αναφέρεται επίσης στο σχετικό έγγραφο:
Προκειμένου να προσφέρει τις προσωπικές υπηρεσίες του/της ως ιατρού στο ακόλουθο Νοσοκομείο του ΕΣΥ, σύμφωνα με το ωράριο του προγράμματος εκπλήρωσης των υπηρεσιακών καθηκόντων ιατρού αντίστοιχης ειδικότητας με βαθμό Επιμελητή Β, στην κλινική, στην οποία πρόκειται να του ανατεθούν καθήκοντα από τον Διοικητή του Νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Ά 47) η άρνηση παραλαβής και η παράλειψη εκτέλεσης των ως άνω υποχρεώσεων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών.
Σύμφωνα με όσα έχουν μεταδοθεί, οι περισσότεροι ιδιώτες γιατροί που έχουν επιστρατευθεί αναμένεται να παρουσιαστούν σε Ερυθρό Σταυρό και Σισμανόγλειο όπου παρουσιάζονται και οι περισσότερες ελλείψεις.
Οι γιατροί που θα ενταχθούν στο ΕΣΥ, θα δικαιούνται αμοιβής ανάλογης των καθηκόντων τους, θα καλύπτονται νομικά από τις ισχύουσες διατάξεις για τους ιατρούς του ΕΣΥ και θα μπορούν να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, πέραν του ωραρίου τους στα νοσοκομεία.
«Μου έλυσε τα χέρια η επίταξη»
Μιλώντας στο Mega, ο πνευμονολόγος Λευτέρης Παπαλευθέρης, ένας από τους γιατρούς που επιστρατεύθηκαν στη «μάχη» κατά της πανδημίας, τόνισε:
«Στο στρατό ήμουν στα σύνορα στον Έβρο. Και σήμερα με τιμά που η πατρίδα με χρειάζεται. Βρισκόμουν σε μία από τις εταιρίες που συνεργάζομαι, για αυτό και δεν είχα πάει εθελοντής, γιατί είχα συμβάσεις στις οποίες δεν μπορούσα να παρέμβω. Και μου τηλεφώνησε ο διοικητής ασφαλείας της δυτικής Αττικής και ήρθε με το περιπολικό στην εργασία μου και μου έδωσε το χαρτί».
Ερωτώμενος για τον αριθμό των πνευμονολόγων που υπάρχουν στη χώρα, σημείωσε πως δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό τους.
«Δεν γνωρίζω τον ακριβή αριθμό των συναδέλφων μου πνευμονολόγων στη χώρα. Όσοι είμαστε, είμαστε ενωμένοι, πάνω από όλα είναι η πατρίδα, προέχει το συμφέρον τον ασθενών και να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας που έχουν υποστεί τα πάντα. Και στα ιδιωτικά ιατρεία ήμασταν κυματοθραύστες αυτού του κύματος. Τα απογεύματα αν δεν έχουμε εφημερία θα συνεχίσουμε τα ιατρεία μας. Όσοι περνούν τη νόσο χρειάζονται παρακολούθηση και αποκατάσταση», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Θα παρουσιαστώ στο νοσοκομείο Θριάσιο και θα προσπαθήσω να βοηθήσω τους συναδέλφους μου, όπως μπορώ. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι συνάδελφοί μου έχουν συμβάσεις που δεν μπορούν να τις παραβούν. Αυτός είναι ο λόγος πιστεύω που δεν μπορούσαν να πάνε εθελοντικά. Εμένα μου έλυσε τα χέρια η επίταξη, αν μπορώ να το πω αυτό», εξήγησε ο κ. Παπαλευθέρης.
«Φαντάζομαι ότι θα χρειαστεί μια προσαρμογή, δε θα εγκλιματιστούμε σε δέκα λεπτά. Αλλά δεν θα υπάρχουν και μεγάλες διαφορές. Προφανώς ίσως σε κάποια γραφειοκρατικά θέματα να δυσκολευτούμε», σημείωσε ο ίδιος αναφορικά με όσα περιμένει για τα νέα του καθήκοντα.
Rapid test
Όπως ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας, η επιλογή των 206 γιατρών έγινε κάτω από συγκεκριμένα κριτήρια. Ολοι τους είναι κάτω των 60 ετών και συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Είναι γιατροί που έχουν τις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής. Οι γιατροί που επιτάχθηκαν θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ.
Πριν αναλάβουν υπηρεσία, οι επιστρατευμένοι γιατροί θα πρέπει να κάνουν rapid τεστ.
Η επιστράτευση, σε πρώτη φάση, θα διαρκέσει για έναν μήνα.