Σήμα για να φουλάρουν οι μηχανές του νομοθετικού έργου στη Βουλή μέχρι τις 30 Ιουνίου έστειλε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας και στις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται από τον Αλέξη Τσίπρα για «συρρίκνωση της δημοκρατίας».
Βουλή vs κοινωνικής διαμαρτυρίας
Στον απόηχο του χτεσινού θορύβου που ξεσήκωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη συζήτηση στη Βουλή και εν συνεχεία των καταγγελιών που έκανε στον πρόεδρο της Βουλής για «αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά» στη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του πρωθυπουργού ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε μέσω της σημερινής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.
«Θα συνεχίσουμε να επιταχύνουμε το κυβερνητικό μας έργο και να αντιπαρερχόμαστε την κριτική μιας αντιπολίτευσης η οποία είναι κατώτερη των περιστάσεων, με τα έργα μας και όχι με τα λόγια μας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα αντέστρεψε τις επικρίσεις που έχει δεχθεί ιδίως από το ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της Αριστεράς προκειμένου να σταματήσει να νομοθετεί πέραν των ζητημάτων που άπτονται της πανδημίας όσο διαρκεί το lockdown, καθώς κατά τα κόμματα της αντιπολίτευσης συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας είναι ανεμπόδιστη κοινωνική διαμαρτυρία.
Το κοινοβούλιο σε καραντίνα
«Έχουμε μία αντιπολίτευση η οποία περίπου μας ζητά να βάλουμε το Κοινοβούλιο σε καραντίνα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Το Κοινοβούλιο λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς, τους αναπόφευκτους περιορισμούς λόγω της υγειονομικής κρίσης, θεωρώ ότι λειτουργεί υποδειγματικά. Η απάντησή μας είναι σαφής: η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και θα συνεχίζονται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση».
Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης στο επιχείρημα της αντιπολίτευσης και ιδίως της αριστερής αντιπολίτευσης ότι βάζει σε καραντίνα τη δημοκρατία με τις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων, απάντησε πως η αντιπολίτευση ζητά να μπει σε καραντίνα η δημοκρατία με το να μην νομοθετεί η βουλή με βάση το συνολικό πρόγραμμα και το σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Βασική διαφορά αντίληψης
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε ότι «θα έχουμε πολλή δουλειά στη Βουλή» ενώ εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα να βελτιωθούν οι δείκτες της πανδημίας ώστε το κοινοβούλιο να επιστρέψει στη λειτουργία του με τον «παραδοσιακό τρόπο» της δια ζώσης παρουσίας του συνόλου των βουλευτών στο νομοθετικό έργο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Ουσιαστικά το debate αυτό μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ με την αντιπολίτευση και ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων που βρίσκονται εξ’ αριστερών της αξιωματικής αντιπολίτευσης πολιτικού φάσματος φέρνουν στην επιφάνεια μια βασική διαφορά αντίληψης για το περιεχόμενο της δημοκρατίας.
Για την Αριστερά συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας είναι η κοινωνική διαμαρτυρία και διαβούλευση με την πολιτική εξουσία και την κυβέρνηση, για δε το κυβερνών κόμμα και τον πρωθυπουργό, τον πρώτο λόγο στη δημοκρατία έχουν τα θεσμικά όργανα του κράτους και πριν από όλα η βουλή και οι βουλευτές.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στο φόντο αυτής της διαφοράς αντίληψης τις προηγούμενες εβδομάδες διεξήχθη και η αντιπαράθεση για την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια, όπου η αντιπολίτευση μιλούσε για αυταρχισμό και καταστολή ενώ ο κ. Μητσοτάκης αντέτεινε πως στις πανεπιστημιακές σχολές «δεν μπαίνει η αστυνομία, αλλά η δημοκρατία».