Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας:
Απευθύνουμε μαζικό μαχητικό κάλεσμα σε όλα τα σωματεία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, στους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, τους συλλόγους της νεολαίας, όλους τους μαζικούς φορείς της πόλης μας ώστε να απαιτήσουμε άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής μας, των δικαιωμάτων μας.
Καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς να υπογράψουν μαζικά την επιστολή που σας επισυνάπτουμε σε ξεχωριστό αρχείο.
Τώρα είναι η ώρα, τώρα είναι ανάγκη να βγούμε μπροστά. Τώρα είναι ανάγκη να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Για μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς. Για μέτρα προστασίας της υγείας με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και υποδομών στα νοσοκομεία.
Αν ενδιέφερε την κυβέρνηση η υγεία του λαού, θα ενίσχυε το δημόσιο σύστημα υγείας, θα θωράκιζε τους χώρους δουλειάς με μέτρα προστασίας. Θα έπαιρνε μέτρα για το συνωστισμό στα ΜΜΜ, για να ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια εξασφαλίζοντας την υγεία και την προστασία εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών.
Δε σκύβουμε το κεφάλι! Καμία αναμονή! Είναι η ώρα να βγούμε μπροστά!
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Προς: τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννη Καρβέλη
Ένας χρόνος πέρασε σχεδόν από την έναρξη της πανδημίας και η Αχαΐα, ειδικά η Πάτρα βρίσκεται στο κόκκινο και σε καθολικό λοκντάουν. Τις τελευταίες μέρες αυξάνεται ο μέσος όρος επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Αχαΐα, ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία.
Όλο αυτό το διάστημα δεν αξιοποιήθηκε ούτε στο ελάχιστο για να λυθούν σοβαρά προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας στην περιοχή μας, ώστε να προστατευτεί η υγεία του λαού μας, δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο στους χώρους δουλειάς. Η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα αίτημα της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, των σωματείων των Νοσοκομείων, του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, αλλά και άλλων σωματείων που διεκδικούσαν άμεση ενίσχυση των δομών υγείας της περιοχής μας.
Όλες οι υγειονομικές μονάδες της πόλης μας συνεχίζουν να είναι αθωράκιστες μπροστά στο τρίτο κύμα, ενώ η διασπορά της πανδημίας είναι μεγάλη στα νοσοκομειακά ιδρύματα της Πάτρας, αλλά και στους μεγάλους εργασιακούς χώρους.
Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που:
•
Οι μεγάλοι χώροι δουλειάς συνεχίζουν να είναι οι βασικές εστίες υπερμετάδοσης αφού δεν υλοποιούνται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Ειδικά στα σουπερμάρκετ της πόλης μας η κατάσταση είναι τραγική. Κατά δεκάδες οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης μας κλείνουν τις επιχειρήσεις τους οριστικά και ειδικά στον κλάδο της εστίασης και της ένδυσης. Όσοι καταφέρνουν να μείνουν ανοιχτοί πνίγονται στα χρέη, ζώντας με επιδόματα. Το εισόδημα των αγροτών μειώνεται καθημερινά σαν αποτέλεσμα του lockdown και της υπολειτουργίας των λαϊκών αγορών. Οι πενιχρές επιδοτήσεις που πήραν είναι ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες τους. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές ταλαιπωρούνται από την τηλεκπαίδευση, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση νομοθετεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοίδη.
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, και η πανδημία δεν θα αντιμετωπίζεται και ο εμβολιασμός θα υπονομεύεται.
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
• Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των
ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό στα τρία νοσοκομεία της πόλης μας. Μόνο στο Νοσοκομείο του Ρίου υπάρχουν σήμερα 60 κενές θέσεις γιατρών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην υγεία. Άμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, για να μην νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν.
Να επαναλειτουργήσει ΑΜΕΣΑ το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» με λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα και μονάδες ΜΕΘ. Να
ί με μόνιμο και πλήρους απασχόλησης εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Να αποτελέσει σήμερα νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Άμεση δημιουργία κλινών ΜΕΘ που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής με βάση και τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που μιλάει για 10% κλίνες ΜΕΘ επί των κλινών των Νοσοκομείων. Με βάση αυτό στα νοσοκομεία της Πάτρας έπρεπε να λειτουργούν πάνω από 100 κλίνες ΜΕΘ, τη στιγμή που σήμερα λειτουργούν περίπου 35.
Να επιταχθεί άμεσα το ιδιωτικό Θεραπευτήριο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» και τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα του Νομού και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και του εμβολιασμού.
• Άμεση προμήθεια και διάθεση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για το
μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Ενίσχυση όλων των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ της πόλης μας με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να λειτουργούν και σαν εμβολιαστικά κέντρα.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ