Πάτρα: "Όχι" στην αξιολόγηση λένε οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί - Απέχουν από τη διαδικασία

Την απόφαση να μην συμμετέχει κανένας εκπαιδευτικός στις διαδικασίες εξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας πήρε με ομόφωνη απόφασή του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

Το Δ.Σ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας ομόφωνα συντάσσεται με την απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για κήρυξη απεργίας αποχής από τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο 4692/2020 (ΦΕΚ 12 Ιουνίου 2020) καθώς και από την Υπουργική Απόφαση «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο».

Συνάδελφοι , όπως όλοι μαζί ενωμένοι  αφήσαμε στα χαρτιά τις ρυθμίσεις για τις κάμερες στην τάξη, όπως ακυρώσαμε τις πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις για εκλογές – παρωδία στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, έτσι και τώρα μπορούμε να τους εμποδίσουμε.

Σκοπός τους είναι η κατηγοριοποίηση και το σταδιακό κλείσιμο σχολείων, η αφόρητη γραφειοκρατία, η δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών , η κατάργηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας, η γενίκευση ελαστικών σχέσεων εργασίας, γονείς που θα πληρώνουν για να μάθουν γράμματα τα παιδιά τους , διαφοροποιημένα αναλυτικά προγράμματα ,η συνολική διαχείριση των σχολείων να γίνεται από τους Δήμους κτλ. Αυτά θέλουν να επιβάλουν  με την συγκεκριμένη «αξιολόγηση».

Το Δ.Σ του συλλόγου, καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν δυναμικά στην απεργία-αποχή της Δ.Ο.Ε, αποτρέποντας την υλοποίηση της αντιδραστικής αξιολόγησης.  Συγκεκριμένα καλούμε:

1) Τους συναδέλφους διευθυντές, τις διευθύντριες, προϊσταμένους και προϊστάμενες, πριν την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης του Συλλόγου Διδασκόντων για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή και ότι δεν συμμετέχουν σε καμία αξιολογική διαδικασία.

2)Τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν, πριν την έναρξη της διαδικασίας της ειδικής συνεδρίασης, ότι συμμετέχουν στην απεργία-αποχή. Έτσι διαπιστώνεται η αδυναμία πραγματοποίησης της Ειδικής Συνεδρίασης ελλείψει απαρτίας λόγω συμμετοχής της πλειοψηφίας ή του συνόλου των εκπαιδευτικών στην νομίμως κηρυγμένη απεργία αποχή της ΔΟΕ από κάθε αξιολογική διαδικασία .

3) Η δήλωση αυτή, όλων των παραπάνω θα γίνεται σε ειδικό έντυπο που θα καταθέτουν συλλογικά οι συνάδελφοι (σας αποστέλλεται συνημμένα), για να γίνεται σαφής η συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή. Η παραπάνω δήλωση θωρακίζει τους συναδέλφους με την κάλυψη που προσφέρει η συμμετοχή σε μια νομικά κατοχυρωμένη ενέργεια και αρκεί να καταχωρείται στο πρωτόκολλο του σχολείου.

4)   Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών επικοινωνούν με τους Συλλόγους Διδασκόντων, οι οποίοι ενημερώνουν για τη συμμετοχή τους στην απεργία - αποχή.

5)  Όποιος συνάδελφος διαπιστώνει οποιαδήποτε μορφής παρατυπία ή αυθαιρεσία επικοινωνεί αμέσως με κάποιο μέλος του Δ.Σ για να γίνει άμεσα παρέμβαση.

6) Υπενθυμίζουμε ότι η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια  και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει τους συμμετέχοντες από κάθε πειθαρχική ευθύνη. Με βάση την εμπειρία της απεργίας – αποχής στο υπόλοιπο Δημόσιο, δεν προκύπτει, με τα υπάρχοντα δεδομένα, οικονομική επίπτωση για τους συμμετέχοντες.

7) Με βάση το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων για να υπάρχει απαρτία στο όργανο, πρέπει οι παρόντες να είναι περισσότεροι από τους απόντες. Οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή θεωρούνται απόντες, με αποτέλεσμα στην έναρξη της συνεδρίασης να τίθεται θέμα απαρτίας του Συλλόγου Διδασκόντων. Εάν δεν υπάρχει απαρτία (συμμετέχουν, δηλαδή, οι περισσότεροι συνάδελφοι στην απεργία-αποχή), η συνεδρίαση δεν πραγματοποιείται και δεν συντάσσεται σχετικό πρακτικό στο Βιβλίο πρακτικών του Συλλόγου Διδασκόντων. Αν ο Διευθυντής επιμείνει στην καταγραφή πρακτικού στο βιβλίο πρακτικών, παρά την έλλειψη απαρτίας, τότε οι συνάδελφοι υποβάλλουν εκ νέου τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία- αποχή, ζητούν την καταχώρηση της και αποχωρούν από την διαδικασία. Εάν υπάρχει απαρτία, οι συμμετέχοντες στην απεργία-αποχή απαιτούν να καταχωρηθεί το περιεχόμενο της δήλωσης, ως άποψή τους, στο βιβλίο πρακτικών, ώστε να γίνεται σαφής η συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή και να μην υποχρεωθούν στη συμμετοχή τους στην αξιολογική διαδικασία .

Συνάδελφοι,

Ο  αγώνας για την αποτροπή της εφαρμογής της αντιδραστικής αξιολόγησης που επιβάλλει η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας και χωρίς κανένα διάλογο με τους εκπαιδευτικούς, άρχισε, κλιμακώνεται και θα είναι νικηφόρος. 

Το ΔΣ  άμεσα θα πάρει πρωτοβουλίες ( «τηλεδιασκέψεις») για να ενημερώσει ,συζητήσει και οργανώσει  με όλους τους συναδέλφους την μάχη που αρχίζει.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ