Υπεγράφη, σήμερα, Τετάρτη, 28 Αυγούστου, από το Δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά και τον εκπρόσωπο της, αναδειχθήσας από το δημόσιο διαγωνισμό, αναδόχου εταιρείας “ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ”, Παναγιώτη Κουρέτα, παρουσία και του Βοηθού Δημάρχου Νικολάου Μαγκαφά, η σύμβαση κατασκευής του έργου “Ανάπλαση ιστορικού, εμπορικού και τουριστικού Κέντρου Καλαβρύτων”.
Ο προϋπολογισμός του έργου αυτού είναι 1.159.995,14 ευρώ και η μέση έκπτωση της παραπάνω αναδόχου εταιρείας 44.33% με το ποσό της υπογραφείσας σύμβασης να ανέρχεται σε 645.808,08 ευρώ, συνολικά.
Η προθεσμία κατασκευής και ολοκλήρωσης του έργου αυτού είναι, 270 ημέρες, από σήμερα.
Μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς δήλωσε: “Ένα σημαντικό, κρίσιμο και εμβληματικό έργο για τα Καλάβρυτα, ξεκινά. Σε εννέα (9) περίπου μήνες, από σήμερα, θα έχουμε ανακαινισμένο και αναπλασμένο και το υπόλοιπο ιστορικό, εμπορικό και τουριστικό Κέντρο και της Πλατείες Πετιμεζαίων, Κύπρου (Πρώην σταθμού ΚΤΕΛ) και Χελμού της πόλης των Καλαβρύτων.
Με την ολοκλήρωση και αυτών των αναπλάσεων, τα Καλάβρυτα θ’ αποτελούν μια σύγχρονη πόλη, που θα οδεύει με τους καλύτερους οιωνούς στον 21ο αιώνα”.
Η τεχνική περιγραφή των εργασιών που θα εκτελεσθούν, όπως έχει συνταχθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και έχει εγκριθεί, είναι, συνοπτικά, η ακόλουθη:
Η τεχνική αυτή περιγραφή αναφέρεται στις εργασίες που απαιτούνται για το έργο: «Ανάπλαση Ιστορικού, εμπορικού και τουριστικού κέντρου Καλαβρύτων» του Δήμου Καλαβρύτων.
Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε τρία τμήματα του ιστορικού κέντρου της πόλης που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις ήδη πραγματοποιημένες διαμορφώσεις των τελευταίων ετών. Κύριος στόχος είναι η αναβάθμιση της περιοχής, τόσο από πλευράς εικόνας της πόλης όσο και από υποδομές, παροχές και διευκόλυνση κυκλοφορίας και στάθμευσης, με κύριο άξονα την εξυπηρέτηση των πεζών, δημιουργώντας ένα σύνολο προσιτό, ευχάριστο και λειτουργικό.
Τα τμήματα στα οποία γίνονται οι παρεμβάσεις είναι:
Τμήμα 1: Η πλατεία Πετμεζαίων
Τμήμα 2: Η πλατεία Κύπρου με τις παρακείμενες οδούς Παλαιών Πατρών Γερμανού, Λοχαγού Καποτά, Νταφαλιά και τμήμα της οδού Εθνικής Αντιστάσεως.
Τμήμα 3: Η πλατεία Ελευθερίας (Χελμού)
Οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι σύμφωνες προς τις λειτουργίες και τις προβλέψεις του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης των Καλαβρύτων (ΦΕΚ 565/Δ/24-6-1987), αφορούν δε στα έργα πρώτης προτεραιότητας, που είχαν προβλεφθεί από το Σχέδιο Παρεμβάσεων Τοπικής Ανάπτυξης του Δήμου Καλαβρύτων, όπως αυτό εγκρίθηκε με την αρ. 4349/21-12-2012 Απόφαση του κ. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.
Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις, ανά τμήμα του έργου είναι οι εξής:
Τμήμα 1 – Πλατεία Πετμεζαίων
Η πλατεία Πετμεζαίων βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Καλαβρύτων, μεταξύ των οδών Εθνικής Αντιστάσεως, Κομμένου (πεζόδρομος), 25ης Μαρτίου (πεζόδρομος) και σε επαφή με το κτήριο Διοικητηρίου ενώ απέναντι βρίσκεται η πλατεία Ζαϊμαίων, η ανάπλαση της οποίας ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Ο κεντρικός πεζόδρομος της πόλης (οδός 25ης Μαρτίου), διέρχεται μεταξύ των δύο πλατειών και τις χωρίζει αλλά ταυτόχρονα τις ενώνει σε ένα σύνολο ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων.
Στόχος της Μελέτης είναι η αισθητική και λειτουργική ενοποίηση του χώρου με τη δημιουργία ενός πυρήνα που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, θα αναβαθμίζει αισθητικά το ιστορικό της κέντρο και θα αναδεικνύει το ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα του τόπου.
Ως χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες της πλατείας που λαμβάνονται υπ’ όψη από τη Μελέτη ανάπλασης, αναφέρονται:
Η ύπαρξη πυκνής και εκτεταμένης βλάστησης (κυρίως δέντρων πλατάνου), η οποία προβλέπεται να διατηρηθεί. Διατηρείται επίσης και επαναλειτουργεί το υπάρχον πέτρινο συντριβάνι.
Η άμεση γειτνίαση προς το Βορρά με το κτήριο διοικητηρίου, η διαμόρφωση του οποίου για στέγαση του Δημαρχείου της πόλης είναι σε εξέλιξη.
Το πέτρινο εκκλησάκι της Αγ. Κυριακής που βρίσκεται επί της πλατείας.
Η στέγαση καταστημάτων εστίασης προς το Νότο, τα τραπεζοκαθίσματα των οποίων καταλαμβάνουν σημαντική επιφάνεια. Η χρήση αυτή διατηρείται καθώς από τη μια μεριά δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να παραμείνει στο χώρο ενώ από την άλλη, η λειτουργία τέτοιων καταστημάτων συμβάλλει στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
Στα ανατολικά και επίσης επί της πλατείας, βρίσκεται ένα πέτρινο κτήριο, πρόσφατα κατασκευασμένο και διαμορφωμένο για να στεγάσει το κέντρο πληροφοριών της πόλης (info center).
Η εικόνα που παρουσιάζει η πλατεία στην υπάρχουσα κατάστασή της είναι:
Ο χώρος των δύο καταστημάτων εστίασης είναι επιστρωμένος με λευκές πλάκες από τσιμέντο. Σε πολλές περιπτώσεις, το ριζικό σύστημα των υπαρχόντων δέντρων έχει προκαλέσει ζημιές στη επίστρωση. Μεταξύ των δύο καταστημάτων παρατηρείται υψομετρική διαφορά που μηδενίζεται στην επαφή με τον πεζόδρομο 25ης Μαρτίου. Στέγαστρα, ομπρέλες, φωτιστικά και λοιπός εξοπλισμός των καταστημάτων δημιουργούν ανομοιογένειες.
Το κεντρικό τμήμα της πλατείας είναι επιστρωμένο με φυσικές πέτρες χρώματος γκρι. Βρίσκεται κατά ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από το χώρο των τραπεζοκαθισμάτων και έχει επίσης υποστεί τοπικές φθορές από το ριζικό σύστημα των δέντρων.
Στο βόρειο τμήμα (γύρω από το σιντριβάνι που δε βρίσκεται σε λειτουργία) και μέχρι το κτήριο του διοικητηρίου, η επίστρωση γίνεται πιο αραιή, μεταξύ των πλακών αφήνονται μεγάλοι αρμοί από χώμα ενώ υπάρχουν και κάποιες ανεπίστρωτες επιφάνειες με χαμηλό πράσινο. Το βάδισμα στους υπάρχοντες διαδρόμους καθίσταται δυσχερές και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνο.
Στην επαφή της πλατείας με την οδό Εθν. Αντιστάσεως, το πλάτος του πεζοδρομίου είναι ανεπαρκές. Μεταξύ του κτηρίου Διοικητηρίου και του Info Center, έχει πρόσφατα αντικατασταθεί η επίστρωση και έχει δημιουργηθεί μια ελεύθερη επιφάνεια που πολλές φορές χρησιμοποιείται (άτυπα) σαν χώρος στάθμευσης.
Φωτιστικά, καθιστικοί πάγκοι και λοιπός εξοπλισμός, δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση.
Η λειτουργία κοινόχρηστων w.c. θα διατηρηθεί αλλά η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός τους δεν αποτελεί τμήμα της παρούσας Μελέτης.
Η μελέτη περιλαμβάνει την απομάκρυνση των διάσπαρτων κατασκευών και παρτεριών που κατακερματίζουν το χώρο, με την πρόβλεψη διατήρησης της υπάρχουσας υψηλής φύτευσης, την ελαχιστοποίηση των υψομετρικών διαφορών ώστε να εξασφαλιστεί ικανοποιητικός ελεύθερος χώρος, καθώς και την ανάδειξη των κτισμάτων που βρίσκονται επί της πλατείας. Προβλέπεται η σύνδεση της οδού μεταξύ της πλατείας και του Διοικητηρίου (ως πεζόδρομος) με την οδό Εθν. Αντιστάσεως, γεγονός που θα αποτελέσει τη συνέχεια της ήδη πεζοδρομημένης οδού 13ης Δεκεμβρίου. Δεδομένου μάλιστα ότι στο κτήριο του Διοικητηρίου θα στεγαστεί το Δημαρχείο Καλαβρύτων, η διαμόρφωση αυτής οδού αποτελεί υψίστης σημασίας αφού από αυτή θα γίνεται πλέον η είσοδος στο νέο Δημαρχείο.
Ο χώρος θα εξοπλιστεί με φωτιστικά σώματα και λοιπά στοιχεία αστικού εξοπλισμού, προβλέπεται η επαναλειτουργία του σιντριβανιού, η οργάνωση και οριοθέτηση του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων, και η επίστρωση των δαπέδων με υλικά που θα τον εντάξουν στη συνολική ανάπλαση που έχει ήδη πραγματοποιηθεί στο ιστορικό κέντρο. Το κύριο υλικό της επίστρωσης είναι φυσική πέτρα σε χρώματα, μεγέθη και αρμούς που χαρακτηρίζουν και οριοθετούν χρήσεις ή λειτουργίες. Δευτερευόντως, χρησιμοποιείται μάρμαρο λευκό που συνδέει την πλατεία με την απέναντι από αυτή πλατεία Ζαϊμαίων που έχει ήδη επιστρωθεί με αυτό το υλικό.
Τμήμα 2 – Πλατεία Κύπρου
Η ευρύτερη περιοχή της πλατείας Κύπρου αποτελεί αναπτυσσόμενο εμπορικό κέντρο της πόλης των Καλαβρύτων. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Παλαιών Πατρών Γερμανού, Λοχαγού Καποτά, Βασιλέως Κωνσταντίνου και Νταφαλιά. Παρατηρείται σχετικά έντονη κυκλοφορία οχημάτων καθώς το σημείο αποτελεί και είσοδο της πόλης από την πλευρά της Χαλανδρίτσας.
Στόχος της μελέτης είναι η αισθητική αναβάθμιση του χώρου, η οργάνωση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων και η ενοποίηση της περιοχής με το αναπλασμένο τμήμα του ιστορικού κέντρου. Θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις με στόχο τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης προς όφελος των επισκεπτών αλλά και των καταστημάτων.
Από την πρόταση Κυκλοφοριακής Οργάνωσης της πόλης που παραδόθηκε στο Δήμο τον Ιούνιο του 2017, υιοθετούνται οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη συγκεκριμένη περιοχή που περιλαμβάνουν:
Μονοδρόμηση της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού με κατεύθυνση από ΒΔ προς ΝΑ (είσοδος στην πόλη) από τη συμβολή της με την οδό Πάνου Πόλκα μέχρι την οδό Νταφαλιά.
Μονοδρόμηση της οδού Νταφαλιά με κατεύθυνση από ΒΑ προς ΝΔ από την οδό Π.Π. Γερμανού μέχρι την οδό Εθνικής Αντιστάσεως.
Χαρακτηρισμός της οδού Λοχ. Καποτά ως οδό ήπιας κυκλοφορίας από την οδό Π.Π. Γερμανού μέχρι την οδό Εθν. Αντιστάσεως με ανάπλαση πεζοδρομίων.
Οργάνωση και οριοθέτηση χώρων στάθμευσης.
Το σύνολο της περιοχής που είναι βατό από οχήματα θα επιστρωθεί με φυσικούς κυβόλιθους χρώματος γκρι. Εξασφαλίζεται σε όλη την περιοχή της μελέτης το ελάχιστο πλάτος πεζοδρομίων που επιστρώνονται με ορθογωνικές φυσικές πέτρες. Καθίστανται έτσι διακριτοί οι χώροι κίνησης οχημάτων και πεζών. Οι θέσεις στάθμευσης σηματοδοτούνται με κυβόλιθους από σκυρόδεμα χρώματος κόκκινου. Τα χρώματα και τα υλικά είναι ίδια με αυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί στα αναπλασμένα τμήματα του ιστορικού κέντρου της πόλης.
Προβλέπεται τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων, καθιστικών πάγκων και λοιπού αστικού εξοπλισμού ενώ δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Τμήμα 3 – Πλατεία Ελευθερίας (Χελμού)
Η πλατεία Ελευθερίας βρίσκεται στην κατάληξη του κεντρικού πεζόδρομου της οδού 25ης Μαρτίου προς Νότο και η ανάπλασή της θα ενδυναμώσει το ρόλο της σαν έναν από τους πόλους του πεζοδρομημένου άξονα της πόλης. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία υψηλού πρασίνου ενώ είναι το σημείο όπου περιστασιακά πραγματοποιούνται πολλές μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις. Με στόχο τη διατήρηση αυτής της χρήσης, η μελέτη προβλέπει νέα υλικά επίστρωσης και αντικατάσταση του παλαιωμένου αστικού εξοπλισμού.
Το υπάρχον υψηλό πράσινο διατηρείται ενώ μεγάλες επιφάνειες παραμένουν ανεπίστρωτες. Πέτρινα πεζούλια σε τοξοειδείς διατάξεις χρησιμοποιούνται ως διαχωριστικά επιστρωμένων με ανεπίστρωτες επιφάνειες ή στα σημεία με υψομετρική διαφορά. Υλικά όπως φυσική πέτρα χρώματος γκρι και κυβόλιθοι από σκυρόδεμα διαφόρων μεγεθών και τοποθέτησης, δημιουργούν ακτινωτούς διαδρόμους που οδηγούν στο κέντρο της «σκηνής» μιας ήδη διαμορφωμένης κόγχης στον πέτρινο τοίχο προς τα δυτικά που διευρύνεται με στόχο την ενθάρρυνση αυτής της χρήσης. Σε όλες τις περιοχές των παρεμβάσεων θα πραγματοποιηθούν εκσκαφές μικρού βάθους για την τοποθέτηση αγωγών και καλωδιώσεων και επίστρωση των δαπέδων με υλικά που θα τις εντάξουν στην ανάπλαση που έχει ήδη πραγματοποιηθεί στο ιστορικό κέντρο. Το σύνολο της περιοχής θα εξοπλιστεί με φωτιστικά σώματα, καθιστικά και λοιπά στοιχεία αστικού εξοπλισμού.