Παναθηναϊκός: «Δεν σκέφτομαι τα λεφτά και τη δόξα, μόνο μπάλα»

Ο Γιώργος Δώνης δήλωσε σίγουρος για τον εαυτό του κι αναφέρθηκε στον ρόλο του ψυχολόγου που καλείται να αναλάβει στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού.

Ο προπονητής του «τριφυλλιού», σε συνέντευξη που παραχώρησε, αναφέρθηκε σε όλα όσα απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον Παναθηναϊκό, αλλά και στις δυσκολίες που συνάντησε ως Έλληνας τεχνικός στο εξωτερικό.

Όσα είπε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»:

Για το μυστικό του: «Κανένα μυστικό. Όπως συμβαίνει με κάθε δραστηριότητα. Αγαπάω αυτό που κάνω. Το λατρεύω. Τίποτα άλλο δε σκέφτομαι. Ούτε λεφτά, ούτε δόξα. Μόνο μπάλα». 

Για τον ψυχολόγο του Παναθηναϊκού: «Το αντικείμενό μου δεν είναι η βελτίωση στο χτύπημα της μπάλας. Πρώτα πρέπει να ασχοληθώ με τον ανθρώπινο παράγοντα. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσω το μάξιμουμ των ικανοτήτων του. Όλοι οι άνθρωποι έχουν κατάλοιπα. Εγώ λοιπόν πρέπει να επηρεάσω θετικά την προσωπικότητα κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά. Οι προπονητές αξιολογούν τους ποδοσφαιριστές κι εκείνοι μαθαίνουν να αξιολογούν τους εαυτούς τους». 

Για το αν η αξιολόγηση αφορά την ψυχολογία: «Υπάρχουν παιδιά με προβλήματα επειδή μεγάλωσαν ορφανά. Υπάρχουν άλλα παιδιά που έχουν φύγει από το σπίτι τους και ζουν στο προπονητικό κέντρο. Υπάρχουν παιδιά που αδυνατούν να αφομοιώσουν ταυτόχρονα πέντε εντολές. Μόνο δύο. Κάθε παιχνίδι έχει να κάνει, πρώτα απ’ όλα, με την κατάσταση κάθε ποδοσφαιριστή. Έτσι συμβαίνει και στη ζωή. Αν ρίξεις μια ματιά στον προσωπικό μου υπολογιστή, θα δεις το προφίλ και την αξιολόγηση περίπου 30 ποδοσφαιριστών». 

Για αν οι ξένοι προπονητές είναι καλύτεροι από τους Έλληνες: «Για μένα δεν είναι θέμα εθνικότητας. Είναι ζήτημα επιδόσεων και αποτελεσματικότητας. Φταίει ο τρόπος λειτουργίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πλήρης αναξιοπιστία. Γιατί οι Έλληνες προπονητές του μπάσκετ είναι τόσο περιζήτητοι; Επειδή το προϊόν είναι σε υψηλό επίπεδο. Εγώ προσωπικά έχω χτυπήσει πολλές πόρτες στο εξωτερικό, είχα κλείσει εκατοντάδες ραντεβού με ατζέντηδες και άλλους παράγοντες, κι όμως στο άκουσμα της λέξης «Έλληνας» έπεφτα πάνω σε τοίχους. Είσαι Έλληνας και είσαι προπονητής, η πόρτα κλείνει. Στο εξωτερικό θεωρούν πως δεν υφίσταται ελληνικό ποδόσφαιρο. Πως το επίπεδό μας είναι πολύ χαμηλό». 

Για το τι θα γινόταν αν ήταν Γερμανός: «Θα έβρισκα πολλές δουλειές. Και δεν έχω τον παραμικρό φόβο και δισταγμό να συγκριθώ και να αναμετρηθώ με οποιονδήποτε προπονητή». 

Για το θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον Γκουαρντιόλα: «Για μένα ο Πεπ είναι ο πιο ευφυής σε κάποια πράγματα». 

Για τα στημένα ματς: «Είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Μια ματιά στη γειτονική Ιταλία αρκεί. Με τα ίδια λόγια δε θα έπρεπε να υπάρχει ιταλικό ποδόσφαιρο». 

Για τον χουλιγκανισμό και αν μπορεί να λυθεί με περαιτέρω ασφάλεια των γηπέδων: «Αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να λυθεί από τις κυβερνήσεις. Δεν ξέρω πολλές ομάδες μας που να μπορούν οικονομικά να στηρίξουν τις αμοιβές τόσων σεκιουριτάδων». 

Για το γιατί δεν λαμβάνονται μέτρα σαν της Θάτσερ: «Επειδή τα πάντα υπακούν σε πολιτικές σκοπιμότητες». 

Για τους συνδέσμους: «Φταίνε οι ομάδες και οι πρόεδροι που τους χρησιμοποιούν. Εγώ είμαι της άποψης πως πρέπει να λειτουργεί ο φόβος. Έβρισες, χτύπησες; Μέσα. Τώρα! Αλλά δεν είναι δυνατόν επειδή κάποιος ανεγκέφαλος εκτόξευσε κροτίδα να την πληρώνει όλη η ομάδα»

Για το λόγο που το αποδέχονται οι ιδιοκτήτες: «Όποιος ιδιοκτήτης επιχείρησε να κάνει κάτι τέτοιο έπεσε πάνω σε τοίχο. Έχεις ποτέ σου ακούσει το επίπεδο διαλόγων ανάμεσα σε αυτούς τους 14 ιδιοκτήτες ομάδων; Αν είχες ακούσει, τότε θα είχες καταλάβει περί ποίας ποιότητας ανθρώπων μιλάμε. Κανείς εξ αυτών δεν ενδιαφέρεται για το καλό του συνόλου, μόνο για το σύλλογό τους. Όσο το επίπεδο των παραγόντων είναι χαμηλό μην ελπίζεις σε κάτι καλό. Όταν φερ’ ειπείν ο Αλέξης Κούγιας ισχυρίζεται δημοσίως πως η Λαμία είναι παράρτημα της ΑΕΚ και πως ο Παναθηναϊκός στήνει παιχνίδια, πώς θα μπορούσες να συνεννοηθείς μαζί του; Αν ήμασταν εμείς οι δύο, θα τα βρίσκαμε. Με αυτούς ποτέ». 

Για το λόγο που ο Παναθηναϊκός δεν πήγε καλά στον περσινό β’ γύρο: «Μικρό ρόστερ, περιορισμένο βάθος. Το ξεφούσκωμα οφείλεται σε άλλους παράγοντες και όχι από κούραση μετά τον ακατάπαυστο ηρωισμό των πρώτων αγώνων. Τι συνέβη; Σχεδόν μαζική επιδημία γρίπης. Ακόμα κι εγώ αναγκάστηκα να μείνω μία εβδομάδα στο κρεβάτι. Έτσι αναγκαστικά ανοίξαμε το ρόστερ και η ομάδα άρχισε να πέφτει. Τόσο απλό». 

Για την καλύτερη ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική σχολή και ομάδα: «Η Αγγλία και η Μάντσεστερ Σίτι». 

Για το «Μέσι ή Ρονάλντο»: «Μέσι. Και τους δύο τους έχω συναντήσει ως αντιπάλους. Ο Μέσι μπορεί να ντριμπλάρει τους πάντες. Ο Ρονάλντο εξαφανίζεται. Τη μια στιγμή είναι απέναντί σου και την άλλη μακριά σου. Τον μαρκάρεις εδώ, τον βρίσκεις αλλού. Τρομερά γρήγορος με ταχύτατες αντιδράσεις». 

Για το αν έχει αντιδράσει βίαια εναντίον ποδοσφαιριστών: «Έχω μπει μέσα στα αποδυτήρια και παραλίγο να σπάσω κεφάλια. Γιατί το κάνω; Για να προκαλέσω αναταραχή. Να τους αγχώσω επειδή, ας πούμε, στο ημίχρονο χάνουμε με 2-0. Έχει συμβεί, επίσης, για τους αντίθετους λόγους να ζητήσω απόλυτη ηρεμία. Να αγκαλιάσω ποδοσφαιριστές με καταρρακωμένη ψυχολογία. Αν τους ζητήσω περισσότερη ένταση, μπορεί να καταστραφεί όλη η ομάδα. Η ψυχολογία είναι ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές σε κάθε παιχνίδι. Θυμάμαι ένα περιστατικό σε ματς ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Πανθρακικό. Είχε προηγηθεί ο Πανθρακικός και ο Κάτσε, μόλις 19 ετών, είχε πέσει κάτω από την απελπισία του. Εγώ τον αγκάλιασα, του είπα ψιθυριστά «πήγαινε παίξε το παιχνίδι σου και θα τους κερδίσουμε». Έτσι κι έγινε, κερδίσαμε με 3-1». 

Για το αν ο Παναθηναϊκός θα είναι στην πρώτη τριάδα: «Θα το παλέψουμε». 

Για το ποιος ήταν καλύτερος στο περσινό πρωτάθλημα: «Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος γιατί ήταν αποτελεσματικός. Ο Ολυμπιακός είχε μερικές πολύ καλές εμφανίσεις, όμως ο ΠΑΟΚ ήταν πληρέστατος σε όλες τις γραμμές». 

Για την πιθανότητα να πάρει πρωτάθλημα: «Αν είχαμε μερικά εκατομμυριάκια ακόμα, θα σου έλεγα εγώ».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ