Κίνδυνος για ρωγμές σε 25 Airbus A380! Άμεση επιθεώρηση των πτερύγων

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας της Αεροπλοΐας συνιστά επιθεώρηση των πτερύγων των 25 παλαιότερων Airbus A380 εξαιτίας του κινδύνου ρώγμωσης, χωρίς ωστόσο να ζητεί την καθήλωσή τους, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Σε αυτήν την «πρόταση οδηγίας αξιοπλοΐας», η AESA γνωστοποιεί ότι «περιπτώσεις ρώγμωσης» εντοπίσθηκαν στα πτερύγια A380. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία δεν προτείνει την καθήλωση των αεροσκαφών, αλλά σημειώνει ότι το πρόβλημα αυτό, «αν δεν εντοπισθεί και διορθωθεί» θα μπορούσε να «περιορίσει την δομική ακεραιότητα των πτερύγων».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Les Echos, που αποκάλυψε χθες την ύπαρξη αυτής της οδηγίας, η οποία εκδόθηκε στις 5 Ιουλίου, διευκρινίζει ότι η υπηρεσία με έδρα την Γερμανία συνιστά την διεξαγωγή επιθεώρησης με υπερήχους επί 25 από τα 234 A380 που βρίσκονται σε κυκλοφορία, δηλαδή επί των αεροσκαφών που έχουν ημερομηνία συναρμολόγησης των πτερύγων πριν από περισσότερο από 15 χρόνια.

«Η οδηγία αυτή θεωρείται προληπτική ενέργεια, που περιορίζεται σε 25 ζεύγη πτερύγων από τα παλαιότερα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της AESA, που διευκρινίζει ότι «με βάση τα ευρήματα αυτών των επιθεωρήσεων, είναι πιθανόν να ακολουθήσει η έκδοση νέων οδηγιών» που θα αφορούν τον υπόλοιπο στόλο.

Η έκδοση της οδηγίας προκάλεσε την αντίδραση της Airbus, η οποία εξήγησε ότι «οι οδηγίες αξιοπλοΐας αποτελούν μία σταθερά στην αεροπορία και δείχνουν την καlή λειτουργία της ρυθμιστικής διαδικασίας». «Η αεροπορία είναι ένας από τους καλύτερα ρυθμιστικά πλαισιωμένους τομείς και η ασφάλεια αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα στην αεροπορία», αναφέρει η εταιρεία σε email προς το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Airbus καλείται να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους πρόβλημα για το A380, το τέλος της παραγωγής του οποίου ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο. Το 2012, η AESA είχε ζητήσει την επιθεώρηση του συνόλου των αεροσκαφών που βρίσκονται σε κυκλοφορία ανά τον κόσμο μετά την ανακάλυψη μικρορωγμών στα πτερύγια ορισμένων από αυτά.

Αν και η εταιρεία είχε διαβεβαιώσει ότι τα ευρήματα αυτά δεν συνιστούσαν πρόβλημα ασφαλείας, αυτές οι ρωγμές έπληξαν την φήμη του μεγαλύτερου επιβατηγού αεροσκάφους στον κόσμο.

Οι εργασίες επισκευής και ελέγχου στα super jumbo αποτιμήθηκαν σε «τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ ανά αεροσκάφος, δηλαδή σε συνολικό κόστος 100 εκατομμυρίων ευρώ από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Η Airbus ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο το τέλος της παραγωγής των A380 εξαιτίας της έλλειψης παραγγελιών και τον τερματισμό των παραδόσεων το 2021. Το πρόγραμμα των A380 διατηρήθηκε στην ζωή, παρά την έλλειψη ενδιαφέροντος από τις αεροπορικές εταιρείες, χάρις στην επιβράδυνση του ρυθμού παραγωγής που πέρασε σε ένα αεροπλάνο τον μήνα το 2018, έναντι συνολικά 27 αεροσκαφών ετησίως το 2015.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ