«Ο ελληνικός λαός διαχειρίστηκε με γενναιότητα και μεγαλοψυχία τη μεγαλύτερη μετακίνηση ανθρώπινου πληθυσμού στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και τονίζει ότι «απέναντι στον ρατσισμό και το μίσος παρέταξε τον ανθρωπισμό και τη φιλοξενία. Αξίες ελληνικές».
Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «ο μόνος τρόπος διαχείρισης της πρόκλησης των προσφυγικών ροών είναι μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση», δίκαιη κατανομή των βαρών στο εσωτερικό της Ευρώπης και καλύτερη συνεργασία με τρίτες χώρες.
Ειδικότερα, σε δήλωση του (primeminister.gr) αναφέρει ότι «η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων είναι μία ημέρα αφιερωμένη στους απανταχού ξεριζωμένους, που σήμερα προσεγγίζουν τους 70 εκατ. ανθρώπους». Επισημαίνει ότι «από το δράμα των βιαίως εκτοπισμένων, τα τελευταία χρόνια, ολόκληρη η Γηραιά Ήπειρος κλήθηκε να αναδιαμορφώσει τη συλλογική της συνείδηση και να επιλέξει ανάμεσα στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό ή τη φιλοξενία και την επιβεβαίωση των αρχών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «ο ελληνικός λαός στάθηκε μπροστά σε αυτή την πρόκληση με γενναιότητα. Διαχειρίστηκε τη μεγαλύτερη μετακίνηση ανθρώπινου πληθυσμού στην Ευρώπη μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προτάσσοντας την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό». «Θέσαμε ως πρώτιστο καθήκον μας», σημειώνει, «να βαδίσουμε στον ίδιο δρόμο με τους δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που υποστήριξαν στην πράξη την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Αναφέρει πως σήμερα περίπου 75.000 άνθρωποι, έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ενώ όλα τα προσφυγόπουλα έχουν εμβολιαστεί σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Επισημαίνει ότι μόνο το 2018, η Ελλάδα έδωσε άσυλο σε 15.806 αιτούντες. Κατά το σχολικό έτος 2018 - 2019, 12.500 παιδιά παρακολούθησαν μαθήματα είτε στα δημόσια σχολεία ή σε Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων, ενώ σε όλες τις Δομές Φιλοξενίας και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης λειτουργούν νηπιαγωγεία.
Σημειώνει ότι για την ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία έχουν σχεδιαστεί και εφαρμόζονται προγράμματα που παρέχουν: α) μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, με ωφελούμενους 15.000 άτομα σε διάρκεια 3 ετών, β) κατάρτιση και εξεύρεση εργασίας στον αγροτικό τομέα για 2.000 δικαιούχους διεθνούς προστασίας, γ) κατάρτιση και εξεύρεση εργασίας στον τουριστικό τομέα, μέσω του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού για 3.000 δικαιούχους διεθνούς προστασίας και δ) καταγραφή δεξιοτήτων των αιτούντων άσυλο, με στόχο την διευκόλυνση της πρόσβασης τους στην εργασία.
Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «ο μόνος τρόπος διαχείρισης της πρόκλησης των προσφυγικών ροών είναι μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση. Απαιτείται δίκαιη κατανομή των βαρών στο εσωτερικό της Ευρώπης και καλύτερη συνεργασία με τρίτες χώρες».
Όμως, τονίζει, «αυτό που χρειάζονται περισσότερο όλοι οι άνθρωποι προκειμένου να μην αφήνουν τις εστίες τους είναι η ειρήνη», για να σημειώσει ότι «η χώρα μας ακολουθώντας μια ενεργητική εξωτερική πολιτική είναι παράγοντας σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή».