Πάρκινσον: Ο αυξημένος κίνδυνος για όσους έχουν κάνει επέμβαση σκωληκοειδίτιδας

Η μελέτη συνέλεξε δεδομένα από 62,2 εκατομμύρια ασθενείς

Τριπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από Πάρκινσον έχουν οι άνθρωποι που έχουν αφαιρέσει την σκωληκοειδή απόφυσή τους, συγκριτικά με εκείνους που δεν την έχουν αφαιρέσει, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή φυλής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας αμερικανικής έρευνας, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα πάνω στο εν λόγω επίμαχο θέμα.

Τα έως τώρα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τις σκωληκοειδεκτομές και τη νόσο του Πάρκινσον είναι ασυνεπή. Ορισμένες έρευνες δεν έδειξαν καμία συσχέτιση, ενώ μια πρόσφατη μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine» (Οκτώβριος 2018), με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια νευροεπιστήμης Βίβιαν Λάμπρι του Ινστιτούτου Ερευνών Βαν Άντελ του Μίσιγκαν, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσοι είχαν αφαιρέσει τη σκωληκοειδή απόφυση τους, είχαν έως 25% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν τη νόσο του.

Ο επικεφαλής της νέας μελέτης, δρ. Μοχάμετ Σέριφ, ιατρός στο Πανεπιστήμιο Κέιζ Γουέστερν Ριζέρβ και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κλίβελαντ στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι «η πρόσφατη έρευνα για τα αίτια του Πάρκινσον έχει επικεντρωθεί γύρω από μια πρωτεΐνη (α-συνουκλεΐνη), η οποία ανευρίσκεται στο γαστρεντερικό σωλήνα στην αρχική φάση της νόσου».

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η νέα μελέτη συνέλεξε δεδομένα από 62,2 εκατομμύρια ασθενείς και οι ερευνητές εντόπισαν εκείνους που είχαν κάνει χειρουργική επέμβαση σκωληκοειδίτιδας (είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης) και εμφάνισαν Πάρκινσον τουλάχιστον έξι μήνες αργότερα.

Τα αποτελέσματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο ιατρικό συνέδριο «Εβδομάδα Πεπτικών Ασθενειών 2019» (Digestive Disease Week 2019) στην Καλιφόρνια, έδειξαν ότι από τους 488.000 συμμετέχοντες που είχαν αφαιρέσει τη σκωληκοειδή απόφυση τους, το 0,9% (οι 4.470) εμφάνισαν Πάρκινσον. Αντίθετα, από τα υπόλοιπα 61,7 εκατομμύρια που δεν είχαν κάνει αυτή την επέμβαση, μόνο το 0,3% (177.230 άτομα) ανέπτυξε την ανίατη νόσο. Ο κίνδυνος επομένως είναι τριπλάσιος για όσους έχουν κάνει αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης.

Ο δρ. Γκρέγκορι Κούπερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κέιζ Γουέστερν Ριζέρβ, προσπαθώντας να δώσει μια εξήγηση σε αυτό το εύρημα, υπογράμμισε ότι «κατά τη διάρκεια της επέμβασης για σκωληκοειδίτιδα, ένας συγκεκριμένος παράγοντας που ονομάζεται πρωτεΐνες α-συνουκλεΐνης,  απελευθερώνεται στο σώμα και ταξιδεύει στον εγκέφαλο. Αυτές οι πρωτεΐνες είναι γνωστό ότι σχηματίζουν συστάδες που ονομάζονται σωμάτια Λιούι (Lewy bodies), ένα ενδεικτικό σημάδι της νόσου Πάρκινσον».

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει ακόμη ομοφωνία κατά πόσο όντως η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης αυξάνει τον κίνδυνο για Πάρκινσον.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ