Τρεις κορυφαίοι Έλληνες ερευνητές και επιστήμονες στη σημερινή έναρξη του Patras Science Festival 2019

ΣΤΙΣ 8 ΜΑΙΟΥ ΣΤΟ ROYAL

Με τρεις διακεκριμένους ερευνητές και επιστήμονες θα σηματοδοτηθεί η έναρξη του Patras Science Festival 2019που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 8 Μαΐου στις 19.00 στο Royal TheaterPatras, τον Μάνο Δανέζη, Αστροφυσικό, μέλος του σώματος Ομότιμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Στάθη Γκόνο, ΔιευθυντήΕρευνών ΙΒΦΧΒ – Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και τον Γιάννη Ιωαννίδη, Πρόεδρο & Γενικό Διευθυντή του ΕΚ «Αθηνά», καθηγητή τουΤμήματοςΠληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ.

Την Τελετή Έναρξης θα ανοίξουν με τις μοναδικές μουσικές τους οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πατρών.

Με θέμα «Το Μέλλον της Επιστήμης – (το) δικό μας παρόν», το φεστιβάλ επιστήμης Patras Science Festival, επιστρέφει στην Πάτρα από 8 έως 11 Μαΐου 2019, αναμένοντας να προσελκύσει τη μαθητική, τη φοιτητική και την επιστημονική κοινότητα. Ερευνητές, ακαδημαϊκοί και εκπαιδευτικοί θα μας ξεναγήσουν στον κόσμο της επιστήμης και στα καθημερινά επιστημονικά φαινόμενα μέσα από ένα συναρπαστικό, κατανοητό και ευφάνταστο τρόπο.

Μια σύντομη αναφορά στις ομιλίες των εκλεκτών προσκεκλημένων του PatrasScienceFestival 2019:

Μάνος Δανέζης, «Ανθρώπινος Βιοϋπολογιστής & Τεχνητή Νοημοσύνη: Η είσοδος στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση»

Βρισκόμαστε ήδη στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Ήδη αυτή η εξέλιξη έχει ανοίξει έναν τεράστιο διάλογο μεταξύ νέων επιστημονικών, φιλοσοφικών και κοινωνικών τάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, στην παρούσα ομιλία θα προσπαθήσουμε, μέσω της διεθνούς βιβλιογραφίας, να τοποθετηθούμε σε μια σειρά ερωτημάτων. Ποια είναι η σχέση των λειτουργιών του Εγκεφάλου και των Κβαντικών φαινομένων; Πώς αποδεικνύεται ότι η λειτουργία της ανθρώπινης φυσιολογίας μοιάζει με την λειτουργία ενός υπολογιστικού συστήματος; Ποια είναι η αρχική κλασσική έννοια της πληροφορίας και ποιες οι βάσεις μιας νέας αντιμετώπισης αυτής της έννοιας; Με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται η θεωρητική μετατροπή των εννοιών της ύλης και της ενέργειας σε μια μεταβαλλόμενη αριθμητική καμπυλότητα του χώρου και πώς θα μπορούσε αυτή να συσχετιστεί με την έννοια της πληροφορίας στο χώρο διάδοσής της; Και τέλος, ποια είναι η σχέση φόβου κι ελπίδας μεταξύ Τεχνητής Νοημοσύνης και Κοινωνίας;

Γιάννης Ιωαννίδης, «Το μέλλον μας στα χέρια της Τεχνητής Νοημοσύνης;»

Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες της εντυπωσιακής εξέλιξης των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης; Πώς προσδιορίζονται οι ισορροπίες από τις ευκολίες μέχρι τους κινδύνους κατά την εφαρμογή της; Πού εντοπίζονται οι επιδράσεις της στη βιωσιμότητα και την επιβίωση; Ποια είναι τα ηθικά διλήμματα που ακολουθούν αυτή τη σπουδαία τεχνολογική επανάσταση;

Στάθης Γκόνος, «Αναζητώντας την αιώνια νεότητα»

Όλοι μας αγωνιούμε για την επίδραση του χρόνου στη ζωή μας. Κι όμως οι σύγχρονες Βιοϊατρικές έρευνες έχουν αναδείξει πληθώρα παραγόντων που υπόσχονται την επιστροφή στην νεότητα. Μπορούμε να καθυστερήσουμε ή και να αναστρέψουμε τη γήρανση και τελικά να επιτύχουμε την αιώνια νεότητα; Η διάλεξη θα εστιάσει στις πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις, όπως η αθανασία των κυττάρων και η χρήση βλαστοκυττάρων και θα εμβαθύνει στα φιλοσοφικά ερωτήματα που ανακύπτουν.

Το «Patras Science Festival» διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo» και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών. Το Φεστιβάλ υποστηρίζουν με τη συνεργασία τους πλήθος ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων, καθώς και εκπαιδευτικοί οργανισμοί της χώρας και του εξωτερικού.

Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα του PatrasScienceFestival στο www.patras-science-festival.gr.

Γενικές Πληροφορίες:

Διάρκεια: 8 έως 11 Μαΐου 2019

ΕίσοδοςΕλεύθερη

 

PatrasScienceFestival 2019

www.patras-science-fesitival.gr

PatrasScienceFestival

 

PatrasSciFest

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ