Τα στοιχεία νέας μελέτης από το διεθνές επιστημονικό περιοδικό Mayo Clinic Proceedings έδειξαν ότι η αύξηση της μυϊκής μας μάζας μπορεί να είναι ένας καθοριστικός παράγοντας στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτητύπου 2.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 4681 ενήλικες, ηλικίας 20 έως 100 ετών, χωρίς διάγνωση σακχαρώδη διαβήτη, τους οποίους παρακολούθησαν για μέσο διάστημα 8,3 ετών. Οι εθελοντές πραγματοποίησαν τεστ αξιολόγησης της μυϊκής δύναμης.
Συνολικά, οι ενήλικες με μέτρια επίπεδα μυϊκής δύναμης βρέθηκαν να έχουν 32% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, συγκριτικά με εκείνους που είχαν χαμηλά επίπεδα. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα ευρήματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά, καθώς υποδηλώνουν ότι η προπόνηση με ασκήσεις αντιστάσεων, ακόμη και αν είναι μικρού βαθμού, μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου.
Σε κάθε περίπτωση τονίζει ότι είναι δύσκολο να αναπτυχθούν συγκεκριμένες συστάσεις, καθώς δεν υπάρχουν ειδικές μετρήσεις για την αξιολόγηση της μυϊκής δύναμης. Κλείνοντας, σχολιάζει πως οι ασκήσεις αντιστάσεων αν και δεν είναι απαραίτητο ότι θα μειώσουν την ένδειξη της ζυγαριάς, εν τούτοις φαίνεται ότι μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Πηγή: neadiatrofis.gr