Υπέρ της μερικής πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ από την Ελλάδα ο Ρέγκλινγκ

Υπέρ τη μερικής πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, θα εισηγηθεί στους Υπουργούς Οικονομικών ο Επικεφαλής του ESΜ Kλάους Ρέγκλιγκ.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση του Real.gr, ο Κ.Ρέγκλιγκ τόνισε ότι υπάρχει οικονομική λογική στην πρόωρη μερική αποπληρωμή, καθώς η Ελλάδα πληρώνει για το 1/3 των δανείων της στο Ταμείο, πάνω από τα επιτόκια των αγορών.

Ο ίδιος θα προβεί στην εισήγηση προς το Eurogroup, όταν διατυπωθεί τέτοιο ελληνικό αίτημα,αλλά όπως σημείωσε πρέπει να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και ομοφωνία των 19. Η κίνηση κατά τον ίδιο βελτιώνει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο τόνισε ότι το ίδιο το αίτημα αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα, ότι η χώρα “μπορεί να διαχειρίζεται τα οικονομικά της”, είπε ότι “έχουμε πρότερη εμπειρία με παρόμοιες κινήσεις σε άλλες χώρες” και ξεκαθάρισε ότι όλοι οι πιστωτές πρέπει να είναι σύμφωνοι, προς αυτό, όμως θα εξεταστεί.

ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM και Κράτη Μέλη μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για το νόμο Κατσέλη.

Παρομοίως απαντώντας σε ερώτηση του Real.gr, τόσο ο Μπενουά Κερά, όσο και ο Επίτροπος Μοσκοβισί, διέψευσαν διαφορές μεταξύ των εκτιμήσεων των θεσμών σε σχέση με το διάδοχο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

“Τα προβλήματα με το νόμο Κατσέλη τα μοιράζονται όλοι οι θεσμοί και για αυτό πρέπει να είναι προσωρινός”, δήλωσε ο Μπ.Κερέ. “Από την αρχή γνωρίζαμε ότι θα είναι άπαξ (one off) νόμος”, είπε. Ξεκαθάρισε δε ότι η παρακολούθησή του θα συνεχιστεί.

Τέλος και ο Π.Μοσκοβισί σημείωσε ότι δεν πρέπει να εντοπίζουμε φανταστικές διαφωνίες, ή να είμαστε ευαίσθητοι σε “αλλαγές τόνου” ανάμεσα στους θεσμούς. Σημείωσε δε ότι όλοι οι Υπουργοί υποστήριξαν την έκθεση της Κομισιόν, “υπό την προϋπόθεση ότι ο νόμος θα είναι προσωρινός” για το 2019.

Νωρίτερα ειδική μνεία στο διάδοχο πλαίσιο για το νόμο Κατσέλη πραγματοποίησε και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στη συνεδρία, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

Ο Μπ.Κερέ τόνισε ότι η ΕΚΤ είχε ήδη αναγνωρίσει μια σειρά από κινδύνους στο νέο πλαίσιο Κατσέλη, όπως ο νεός φόρτος στη δικαιοσύνη, ο φόρτος στις τράπεζες, και άλλοι, αλλά ξεκαθάρισε ότι οι κίνδυνοι αυτοί έχουν αποσοβηθεί πλέον, μετά από εντατικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές.

Προειδοποίησε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την παρακολούθηση του πλαισίου και ζήτησε και αυτός με τη σειρά του να τηρηθεί ο προσωρινός χαρακτήρας της ρύθμισης. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η θα υπάρξει νέα έκθεση για το θέμα στα μέσα του έτους. Τόνισε ότι ο νέος νόμος θα έχει και θετικές συνέπειες στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όμως ζήτησε εκ νέου από τις αρχές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις με έμφαση στο χρηματοπιστωτικό τομέα, τη δικαιοσύνη, την υποστήριξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το συνολικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ, αφού παρουσίασε το πρακτικό πλαίσιο της εκταμίευσης και ζήτησε και αυτός τήρηση των μεταρρυθμίσεων και ειδικά τη μείωση των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου.

Πηγή: Real.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ