Η μέρα 18 Μαρτίου 2019 θα γράψει ιστορία, όχι μόνο για την Πάτρα αλλά πανελλήνια και εφόσον οι πολιτικές συγκυρίες το επιτρέψουν. Από τον κ. Αποστόλη Κατσιφάρα, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, παρουσιάστηκε στο «ROYAL» ο Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός Ιδεών για τις προτάσεις αξιοποίησης της Βόρειας εισόδου της Πάτρας διαμορφώνοντας Περιαστικό Πάρκο και τη δημιουργία Οικοτουριστικού Πάρκου στον χώρο γύρω από την τεχνητή Λίμνη του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου.
Ο κ. Κατσιφάρας χαιρετίζοντας τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση αυτή, στην οποία έλαβαν μέρος δεκάδες νέοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, από Αρχιτέκτονες μέχρι Χωροτάκτες, από πολίτες της Πάτρας και εκπροσώπους όλων σχεδόν των φορέων πολιτικών και πολιτιστικών, κατακλύζοντας την αίθουσα του «ROYAL», ανέφερε ότι και «την επόμενη μέρα, το αύριο της Δυτικής Ελλάδος, διακρίνεται μέσα από έργα και παρεμβάσεις, που αναδεικνύουν την αναπτυξιακή δυναμική του τόπου μας και δημιουργούν νέες ευκαιρίες έχοντας πάντα ως κομβική θέση την καθημερινή λειτουργία της Περιφέρειας». …..
«Μιλάμε σήμερα για την Βόρεια είσοδο της Πάτρας, πως θα διαμορφωθεί το Περιαστικό Πάρκο έχοντας στο επίκεντρο το Αρχαίο Μουσείο και το Ρωμαϊκό γεφύρι και επί πλέον το Οικοτουριστικό Πάρκο στην τεχνητή λίμνη του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου». ….. «Στην επόμενη φάση γίνεται υλοποίηση του Σχεδίου των Έργων πνοής ζωής, για τους πολίτες, για την ανάδειξη και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Περιφέρειάς μας με ανταπόδοση την ανάπτυξη».
«Οι μεγάλες εκκρεμότητες του χθες έκλεισαν ή κλείνουν. Η Ολυμπία οδός όπως και το τρένο παραμένουν οι μεγάλες εκκρεμότητες και θα επιδιώξουμε για να κλείσουν στο άμεσο μέλλον».
Παρουσιάζουμε σήμερα τις επτά συνολικά ιδέες και προτάσεις που κατατέθηκαν στους δύο πανελλήνιους διαγωνισμούς του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, για το Περιαστικό Πάρκο και το Οικοτουριστικό Πάρκο. Το συντονισμό της παρουσίασης στον πολυχώρο «ROYAL», τον έκανε ο διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Χρήστος Τζομάκας.
«Το σύνολο των ιδεών θ’ αναρτηθεί το επόμενο διάστημα στο Διαδίκτυο, ώστε να ξεκινήσει και η ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση η οποία, ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας ότι, «θα αποτελέσει για τους πολίτες, τους φορείς, τις συλλογικότητες δικαίωμα και ευκαιρία να καταθέσουν τις παρατηρήσεις, τις προτάσεις, τα σχόλιά τους και να συμμετάσχουν στην διαμόρφωση των τελικών επιλογών».
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
Με την παρουσίαση των μελετών αναφέρθηκε ότι, από τις 6 που υποβλήθηκαν για την Βόρεια είσοδο στην Πάτρα διαμορφώνοντας Περιαστικό Πάρκο, βραβεύθηκαν τρεις πρώτες μελέτες και τρεις εξαγοράστηκαν, βραβεύτηκε και μία για το Οικοτουριστικό Πάρκο στην τεχνητή λίμνη του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου.
Για την Βόρεια είσοδο στην Πάτρα, όλες οι μελέτες είχαν ως αφετηρία το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και την Ρωμαϊκή Γέφυρα που είναι μόλις δύο βήματα από το Μουσείο. Η πρόταση για την σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων μετά του Μουσείου, με την περιοχή του Μυκηναϊκού Πάρκου στη Βούντενη με τελεφερίκ, λύνει προβλήματα σύνδεσης και επικοινωνίας Αρχαιολογικών χώρων, προ παντός για τον τουρισμό.
Πολλές, αν όχι όλες, έδωσαν μεγαλύτερη σημασία στην πρόσβαση του αρχαιολογικού Μουσείου από την βόρεια είσοδο στην Πάτρα, η οποία ακριβώς, επειδή δυσκολεύει την επισκεψιμότητα γι’ αυτό και προτείνετε η βύθιση της Εθνικής Οδού, ώστε η είσοδος στο Μουσείο να γίνεται από όλες τις κατευθύνσεις οδικώς άνευ εμποδίων.
Εντυπωσίασε η πρώτη μελέτη η οποία αναδιαμορφώνει μια ολόκληρη περιοχή στην οποία προβλέπονται ελεύθεροι χώροι, πλατεία, ανοιχτός συναυλιακός χώρος, βοτανικός κήπος, γήπεδα για αθλοπαιδιές, ενίσχυση πρασίνου, αναδιαμόρφωση σχολείων, πεζοδρομημένα τμήματα και φυσικά δίκτυα ποδηλατοδρομίων, υπόγειο πάρκιν κ.λπ.
Το τελεφερίκ κατά μήκος του ποταμού Μειλίχου για σύνδεση με το Μυκηναϊκό Πάρκο Βούντενης και η βύθιση της Εθνικής Οδού από την οδό Αρέθα έως και την Αμερικής 850 μέτρα περίπου απόστασης διευκολύνει την πρόσβαση στο Αρχαίο Ωδείο από Βόρεια της εισόδου προς την Πάτρα και από Νότια της εξόδου από αυτήν.
Παρουσιάστηκε ακόμη η βραβευθείσα πρόταση για τη διαμόρφωση του Οικοτουριστικού Πάρκου πέριξ της Τεχνητής Λίμνης Αστερίου που διαμορφώνεται με την κατασκευή του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου.
Η Τεχνητή Λίμνη Αστερίου μπορεί να ενταχθεί σε ένα δίκτυο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και να λειτουργήσει σε συνδυασμό με τα παραγωγικά δίκτυα της βορειοδυτικής Πελοποννήσου.
Με βάση τη μελέτη η χωρική οργάνωση της περιοχής διαχωρίζεται σε τρεις ζώνες, οι οποίες είναι: 1) Ζώνη περιβαλλοντικής προστασίας, 2) Ζώνη φιλοξενίας και αναψυχής, 3) Ζώνη αναψυχής και ψυχαγωγίας.
Το Οικο-Τουριστικό Πάρκο στην περιοχή του Φράγματος θα έχει ως επακόλουθο την αναβάθμιση και τον εξωραϊσμό των οικισμών Αστέρι και Κριθαράκι, καθώς και τις γειτονικές δομημένες περιοχές.
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
Οι προτάσεις για το Περιαστικό Πάρκο της Πάτρας που ενσωματώνει και την είσοδο στην πόλη εβραβεύθηκαν με το πρώτο βραβείο που απονεμήθηκε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα για την ομάδα μελέτης στον Αρχιτέκτονα Μηχανικό Δημήτριο-Ίφιτο Ζησιμόπουλο.
Το δεύτερο βραβείο απένειμε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής για την ομάδα μελέτης στην Αρχιτέκτονα μηχανικό Αγάπη Πρώϊμου.
Το τρίτο βραβείο απένειμε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας για την ομάδα μελέτης στον Αρχιτέκτονα Σπυρίδωνα Μαρτίνη.
Οι τρεις ομάδες των μελετητών των οποίων εξαγοράστηκαν οι μελέτες τους, επήραν έπαινο:
Από τον πρόεδρο του Συλλόγου των Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας Γιάννη Πανταζόπουλο εδόθηκε έπαινος στο Δημήτρη Γόγολο από τον Άρη Γκατζόγια πρόεδρο των Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας εδόθηκε έπαινος για την ομάδα μελέτης στον Δημήτρη Πολυχρονόπουλο Δρ. Αρχιτέκτονα Μηχανικό.
Από τον Χρήστο Φάμερο πρόεδρο των Αγρονόμων – Τοπογράφων Αχαΐας εδόθηκε για την ομάδα μελέτης στο Σταύρο Μουζακίτη Αρχιτέκτονα Μηχανικό.
Η βραβευθείσα πρόταση για την διαμόρφωση ενός πρότυπου Οικο-Τουριστικού Πάρκου γύρω από την τεχνητή λίμνη του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου απένειμε ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής.