Μια Ελληνίδα ερασιτέχνης φωτογράφος διακρίθηκε για την πιο τρυφερή φωτογραφία του καλοκαιριού

H Νίκη Γλεούδη που ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία

Mία Ελληνίδα που ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, κατάφερε να διακριθεί στα φετινά βραβεία LensCulture Street Photography Awards.  

Στον διαγωνισμό «φωτογραφίας δρόμου», συμμετείχαν εκατοντάδες φωτογράφοι από 170 χώρες του κόσμου αλλά μόλις 39 κατάφεραν να ξεχωρίσουν, κερδίζοντας το ενδιαφέρον, τα βραβεία και τον έπαινο της κριτικής επιτροπής.   Ανάμεσά τους ήταν και η Νίκη Γλεούδη με το μοναδικό στιγμιότυπο που τιτλοφόρησε "In a World of Unicorns" («Σε έναν κόσμο μονόκερων»).   «Η φωτογραφία της Νίκης Γλεούδη είναι μαγικά μυστηριώδης, αισθησιακή και γραφική», εξηγεί ο Αμερικανός φωτογράφος Ντέιβιντ Άλαν Χάρβεϊ και μέλος της κριτικής επιτροπής. 

«Η Νίκη έχει μία ολόκληρη σειρά φωτογραφιών από την ζωή στην παραλία και αυτή είναι μία από τις καλύτερές της. Δεν είναι σχολαστική ούτε περίπλοκα περιγραφική, πράγμα που θα την έκανε βαρετή. Αυτή είναι η ομορφιά αυτής της εικόνας», προσθέτει ο φωτογράφος του Magnum και ιδρυτής του περιοδικού Burn Magazine.  

«Δεν είμαστε σίγουροι για την σχέση μεταξύ των δύο ανδρών αν και υπονοείται η οικειότητα και η στοργή. Η αντιπαράθεση με τον μονόκερο που επιπλέει και την βάρκα το βάθος, επιτρέπει στο μάτι μας να ταξιδέψει μέσα στην εικόνα, επιστρέφοντας στον άντρα στο πρώτο πλάνο. Οι σημερινοί, ικανοί φωτογράφοι συχνά ενστερνίζονται μία εσωτερική, οπτική αφήγηση και η Νίκη έχει πετύχει διάνα».   Η Νίκη Γλεούδη μίλησε στο LIFO.gr:   — Τι σημαίνει για εσάς φωτογραφία; Φωτογραφία για μένα είναι δημιουργία, τρόπος ζωής και έκφρασης. Ανέκαθεν είχα πρόβλημα συγκέντρωσης και έλλειψη παρατηρητικότητας. Ανακάλυψα ότι κρατώντας την φωτογραφική μου μηχανή είναι σαν να κρατώ ένα μαγικό ραβδί που με βοηθάει να είμαι στο παρόν με όλες μου τις αισθήσεις.   Χάνω την αίσθηση της πείνας, της δίψας, της κούρασης αλλά γεμίζω με μια απίστευτη ενέργεια που με καθηλώνει και γίνεται εθιστική. Ζω το τώρα και εκφράζομαι με όλο μου το είναι.   — Ποια είναι τα αγαπημένα σας θέματα; Φωτογραφίζω ανθρώπους. Συναισθήματα, χαρακτήρες, σχέσεις μεταξύ ανθρώπων που διασταυρώνονται ή συνευρίσκονται. Πασχίζω να απαθανατίσω μια μαγική στα μάτια μου στιγμή.   — Προτιμάτε τις αυθόρμητες ή τις «στημένες» φωτογραφίες; Προτιμώ τις αυθόρμητες φωτογραφίες σίγουρα όταν πρόκειται για «φωτογραφία δρόμου». Δεν αποκλείω φυσικά και τον διάλογο μιας στημένης φωτογραφίας, ειδικά σε περίπτωση πορτρέτου ή documentary. 

— Η φωτογραφία «Σε ένα κόσμο μονόκερων», είναι αυθόρμητη ή σκηνοθετημένη; Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι αυθόρμητη. Μια έκφραση απίστευτη, μια «μαγική στιγμή» και ένας μονόκερος αναπάντεχα στον αέρα.   — Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας φωτογράφοι;  Οι David Alan Harvey, Alex Webb, Costa Manos   — Κυκλοφορείτε πάντα με μία μηχανή; Αν δω μια μαγική στιγμή και δεν έχω την φωτογραφική μου μηχανή μου στοιχίζει, όποτε επιλέγω τις περισσότερες φορές να την έχω μαζί μου. Πηγή: www.lifo.gr