ΜΕΛΙΣΣΕΑ 2018: Αύριο εκδήλωση στην Achaia Clauss

Το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, 21 Αυγούστου 2018, τίποτα στην ΑΧΑΪΑ CLAUSS δεν θα προμηνύει αυτά που θα ακολουθήσουν. Ο ήλιος θα ανατείλει την 6.45΄ ώρα Ελλάδος και θα τροχιοδρομηθεί στον αστερισμό του Λέοντα. Ο άνεμος θα πνεύσει ούριος και ο καιρός θα είναι αίθριος, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Κι ενώ όλα αυτά τα ήσυχα θα συμβαίνουν στον ουρανό της Γηραιάς Οινοποιίας , κάτω, στο έδαφος θα παρατηρηθεί μια κάποια κινητικότητα. Αμπελουργοί και ποικιλώνυμοι εργάτες της γης, θα ετοιμάσουν την φετινή παραγωγή του θρυλικού γλυκού κρασιού ΜΕΛΙΣΣΕΑ. Θα φέρουν στο Κτήμα αφράτα, φρεσκοκομμένα σταφύλια ποικιλίας Μοσχάτου, αχάραγα. Με κινήσεις επιδέξιες και με προσοχή στη λεπτομέρεια, θα απλώσουν τα τσαμπιά το ένα δίπλα στο άλλο, πάνω σε ειδικά εγκατεστημένες πλατφόρμες, και κάτω από τις ευεργετικές ακτίνες του ανατέλλοντος ηλίου.
Ύστερα θα ανοίξουν οι μεγάλες πύλες του Οινόκαστρου....
Σιγά-σιγά θα μαζευτούνε φίλοι, επισκέπτες, συνεργάτες, ταξιδιώτες, Έλληνες και ξένοι τουρίστες, φίλοι του κρασιού, και φίλοι της ΑΧΑΪΑ CLAUSS, μεγάλοι και παιδιά, κοντοχωριανοί, γείτονες και όσοι απλά το επιθυμούν –είναι όλοι καλοδεχούμενοι- και θα συναντηθούν γύρω από τα απλωμένα σταφύλια. Στην ήσυχη πλατεία του Οινοποιείου, ήδη θα έχουν αρχίσει να ακούγονται οι φωνές των ανθρώπων και τα τιτιβίσματα των πουλιών, που θα χαμηλώσουν τόνο περί την 12ην μεσημβρινή ώρα, οπότε θα αρχίσει ο Αγιασμός!
Κι αφού ευλογηθεί η νέα σοδειά, κάτω από το κεραμοσκεπές υπόστεγο της Αυλής θα στηθεί χορός, τον οποίο θα σύρουν χορευτές απ’ τα Χορευτικά Τμήματα του Δήμου Πατρέων. Και θα παίξουν μουσικές. Και θα βγούνε και κεράσματα. Και θα ρεύσει άφθονο γλυκό κρασί ΜΕΛΙΣΣΕΑ της περσινής σοδειάς.
Προς το τέλος θα ανταλλάξουμε ευχές από καρδιάς. Για υγεία, για επιτυχίες, για ευτυχία, για να συναντηθούμε πάλι και του χρόνου. Και θα αποσυρθούμε, έκαστος στην ιδιωτική του οδό...

Τα «λιαστά» σταφύλια, σύμφωνα με τις παλιές συνταγές και τα μυστικά της οινοποιητικής ποιητικής, θα μείνουν εκεί, εκτεθειμένα στον ήλιο και στους τέσσερεις ανέμους για όσες μέρες χρειαστεί ώστε ν’ αυξήσουνε τα σάκχαρα, να εξισορροπήσουνε τη γεύση, να βελτιστοποιήσουνε την επίγευση και να πιάσουνε τ’ αρώματα και τα χρώματα που θα καθορίσουν την ταυτότητα της ΜΕΛΙΣΣΕΑΣ: «οίνος λευκός, φυσικώς γλυκύς, από λιαστά σταφύλια Μοσχάτου Ρίου Πατρών, τα οποία σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα προσήλκυαν τις μέλισσες σαν το μέλι»...