Σεντόνια: Πόσο συχνά πρέπει να τα αλλάζουμε το καλοκαίρι

Τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να περνάμε εβδομάδες ξαπλωμένοι στα ίδια σεντόνια εξηγεί ένας ειδικός από τις ΗΠΑ.

Αν το να αλλάξετε τα σεντόνια σας βρίσκεστε στις τελευταίες θέσεις της λίστας του νοικοκυριού σας, ξανασκεφθείτε το. Τα δερματικά κύτταρα που αποβάλλετε σε ένα βράδυ αρκούν για να ταΐσετε 1 εκατομμύριο ακάρεα της οικιακής σκόνης!

«Ο μέσος ενήλικας αποβάλλει καθημερινά 1,5 γραμμάριο κερατινοκυττάρων», λέει ο δερματολόγος Dr. Alok Vij, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο. «Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε τρία όγδοα από ένα κουταλάκι του καφέ. Και στο μεγαλύτερο μέρος της καταλήγει στα σεντόνια μας, εξαιτίας της τριβής τους με το δέρμα».

Συνδυάστε όλ’ αυτά τα κύτταρα με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και θα έχετε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Άρα; «Τα σεντόνια πρέπει να τα αλλάζουμε οπωσδήποτε μία φορά κάθε 15 ημέρες», λέει ο Dr. Vij. «Το καλοκαίρι, όμως, που κάνει περισσότερη ζέστη και ιδρώνουμε, μάλλον πρέπει να τα αλλάζουμε συχνότερα. Τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα».

Η άσχημη εικόνα στο κρεβάτι μας

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είμαστε μόνοι μας. Στο κρεβάτι μας ξαπλώνουμε μαζί με τα δερματικά κύτταρά μας, τα οποία αναμιγνύονται με τον ιδρώτα και το σμήγμα (λίπος) από το δέρμα μας.

Το «κοκτέιλ» αυτό δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν βακτήρια. Ταυτοχρόνως θρέφει τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, που ζουν στα σεντόνια, τα μαξιλάρια και το στρώμα μας.

Τα ακάρεα δεν τα βλέπουμε, αλλά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε  όσους είναι αλλεργικοί σε αυτά. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να έντονος κνησμός, παροξύνσεις του άσθματος, εποχικές αλλεργίες ή εξάνθημα, ανάλογα με το είδος της αλλεργίας.

Δυστυχώς τα ακάρεα υπάρχουν παντού, σε όλες τις ηπείρους, με εξαίρεση την Ανταρκτική, κατά τον Dr. Vij.

Και μετά είναι τα βακτήρια του δέρματος τα οποία από πλευράς αριθμού είναι πολλαπλάσια από τα κύτταρά του.

Το έκζεμα

Όταν αφεθούν ανενόχλητα επί ημέρες ή εβδομάδες στα σεντόνια μας, το επακόλουθο μπορεί να είναι λοιμώξεις όπως η θυλακίτιδα. Μπορεί επίσης να επιδεινωθούν δερματοπάθειες, όπως το έκζεμα.

Το έκζεμα μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, από τη νηπιακή έως τα βαθιά γηρατειά.

Η ξηρότητα του δέρματος σε συνδυασμό με τις υπερδραστήριες αποικίες των βακτηρίων στο δέρμα ευνοούν την ανάπτυξή του, λέει ο Dr. Vij.

Έτσι, όταν ξαπλώνουμε πάνω στα αναρίθμητα δερματικά βακτήρια που έχουν αναπτυχθεί στα σεντόνια μας, μπορεί να εκδηλώσουμε μια παρόξυνση του εκζέματος. Ή ακόμα και να το αναπτύξουμε για πρώτη φορά.

Απαραίτητος ο αερισμός

Τους κινδύνους αυτούς περιορίζει έως ένα βαθμό ο καλός αερισμός των σεντονιών το πρωί. Και αυτός είναι κύριος λόγος για να μην στρώνετε αμέσως το κρεβάτι σας μόλις σηκωθείτε.

Ο Dr. Vij εξηγεί ότι με τον αερισμό στεγνώνουν γρήγορα τα ιδρωμένα σεντόνια. Έτσι, μειώνεται η υγρασία που χρειάζονται τα βακτήρια και τα ακάρεα για να αναπτυχθούν.