«Πετάει» ο τουρισμός στην Αχαΐα- Γιατί δεν βρίσκουν κατάλυμα οι Έλληνες;

Η εντυπωσιακή αύξηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο του Αράξου, έχει προκαλέσει ευχάριστο …συνωστισμό και στα ξενοδοχεία της Αχαΐας, κάνοντας τονωτική ένεση στον τουρισμό του νομού, που βλέπει τις μετοχές του να ανεβαίνουν μετά από χρόνια απογοήτευσης, ενταγμένης στις πολλαπλές συνέπειες της κρίσης.
Ο Άραξος φέτος έδωσε δείγματα αλματώδους κίνησης, αποδεικνύοντας τη σημασία που διαδραματίζει, αλλά και αυτή που μπορεί να διαδραματίσει στο μέλλον εφόσον τύχει της στοιχειώδους στήριξης, καθώς είναι απόρροια της κοινής λογικής η διαπίστωση ότι τα αεροδρόμια σε έναν τόπο αποτελούν διάδρομο ανάπτυξης, ιδίως τουριστικής.
Το αεροδρόμιο της Αχαΐας κατέγραψε φέτος αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 20%. Από την 1/1/ 2018 έως τις 31/7/2018 οι επιβάτες από 75.753 που ήταν το 2017, ανήλθαν σε 90.710. Κι όλα αυτά, πριν κορυφωθεί η θερινή τουριστική σεζόν, πριν δηλαδή κλείσει ο κύκλος της φουλ σεζόν η οποία σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο, διαρκεί έως τον μήνα Σεπτέμβριο.
Μόνο τον μήνα Ιούνιο κατέφτασαν 20.227 επισκέπτες στον Άραξο, όταν τον Ιούνιο του 2017 είχαν έλθει 15.853. Υπάρχει δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 27,6%.

Αιμοδότης» των ξενοδοχείων
Ο Άραξος λειτουργεί ως αιμοδότης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της περιοχής που αποκομίζουν μεγάλα οφέλη από τον εισερχόμενο τουρισμό.
«Η κίνηση όσον αφορά τα ξενοδοχεία, είναι αυξημένη» λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Δημήτρης Διαμαντόπουλος. Αυτό γίνεται κυρίως λόγω του Αράξου. Οι περισσότεροι πελάτες του καλοκαιριού προέρχονται από τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, από τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Πράγα, τη Μόσχα, την Πολωνία, τη Λευκορωσία, τη Λιθουανία κλπ. Από τις χώρες δηλαδή που έχουν σύνδεση με το αεροδρόμιο. Αυτό όπως καταλαβαίνετε προκαλεί αισιοδοξία στον κλάδο. Όσο αυξάνονται οι πτήσεις, τόσο αυξάνεται η δυνατότητα του εισερχόμενου τουρισμού. Είναι και οι φόροι του αεροδρομίου που είναι χαμηλοί και συμφέρει οικονομικά. Ευελπιστούμε ότι θα κλείσουμε με μια περίπου αύξηση 4% στο τέλος της σεζόν».
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το αεροδρόμιο του Αράξου αρχίζει να χρησιμοποιείται και από «λίαρ τζετ» εξαιτίας των φθηνότερων τιμολογίων σε σχέση με άλλα αεροδρόμια.

Οι νέοι οδικοί άξονες φέρνουν τουρίστες
Σημαντικό ρόλο πέραν του Αράξου διαδραματίζουν όπως λέει ο κ. Διαμαντόπουλος και οι οδικοί άξονες που έκαναν την πρόσβαση ταχεία και ασφαλή για τουρίστες από το Βαλκάνια.
«Γενικά την τελευταία τριετία έχει ανέβει ο εισερχόμενος τουρισμός στην Πελοπόννησο. Εμφανίζεται ζήτηση που δεν είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Συνέβαλαν πολύ σε αυτό, το οδικό δίκτυο Κόρινθος- Πάτρα, αλλά και η Ιόνια και η Εγνατία που άνοιξε το δρόμο για πολλούς Βαλκάνιους, οι οποίοι δεν έρχονται μέσω Αράξου. Εκεί έχει ανοίξει μια νέα αγορά με προσέλευση τουριστών από τα Σκόπια, τη Ρουμανία, την πρώην Γιουγκοσλαβία αλλά και από την Ευρασία».

Μείωση του εσωτερικού τουρισμού
Ένα από τα άξια σχολιασμού σε ό,τι έχει να κάνει με τα ξενοδοχεία της περιοχής, είναι ότι ενώ αυξάνεται ο εισερχόμενος τουρισμός, μειώνεται ο εσωτερικός τουρισμός.
«Αυτό έχει να κάνει με δύο δεδομένα» λέει ο κ. Διαμαντόπουλος. Το ένα είναι η οικονομική κρίση που μοιραία έχει περιορίσει τις δυνατότητες των Ελλήνων για διακοπές. Το άλλο έχει να κάνει με τη νοοτροπία του Έλληνα, ο οποίος είναι άνθρωπος της τελευταίας στιγμής. Ενώ ο ξένος λοιπόν κλείνει μήνες πριν δωμάτιο και τακτοποιεί τις διακοπές του, ο Έλληνας έρχεται κυριολεκτικά στο παρά ένα και βρίσκει τα ξενοδοχεία σε πληρότητα. Έτσι, όταν αυξάνονται οι πελάτες από το εξωτερικό δεν υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια για την ελληνική τουριστική αγορά. Πρέπει λοιπόν να μάθουμε να κάνουμε και εμείς κρατήσεις. Να κάνουμε έναν στοιχειώδη προγραμματισμό, ο οποίος μας έρχεται και φθηνότερα».
Για τους ξενοδόχους βεβαίως η αύξηση της πελατείας δεν συνεπάγεται και σημαντικά κέρδη.
«Είναι τόσοι πολλοί οι φόροι στον κλάδο, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Έτσι βρισκόμαστε μπροστά στο οξύμωρο η δουλειά να μεγαλώνει και να μην υπάρχουν κέρδη».

Πληρότητα και τον Σεπτέμβριο
Το μεγαλύτερο μέρος του θερινού τουρισμού μέσω Αράξου, εντοπίζεται στην Ηλεία όπου υπάρχουν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Στον δικό μας νομό ο τουρισμός εστιάζει στη Δυτική Αχαΐα, τα Νιφορέικα, τη Λακκόπετρα και την Καλογριά. Και έπειτα, στην πλευρά από Καστελόκαμπο έως Σελιανίτικα και Ακράτα.
Ο κ. Διαμαντόπουλος εξηγεί ότι δεν είναι μόνο ο Ιούλιος και ο τρέχων Αύγουστος οι μήνες που επιλέγουν για διακοπές οι εισερχόμενοι στη χώρα τουρίστες.
«Εξίσου μεγάλη ζήτηση έχουν ο Ιούνιος και ο Σεπτέμβριος. Είναι αρκετοί αυτοί μάλιστα που επιλέγουν αυτούς τους μήνες, ιδίως τον Σεπτέμβριο, επειδή μπορούν να κλείσουν δωμάτια σε τιμή 30% φθηνότερα».
Το γεγονός αυτό προϊδεάζει για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στα ποσοστά του τουρισμού στην περιοχή σε σχέση με το 2017, καθώς μέχρι στιγμής η καταγραφή στον Άραξο αφορά τους μήνες μέχρι και τον Ιούνιο. Υπολείπεται δηλαδή ένα τρίμηνο που είναι το φουλ της κίνησης.
Οι τιμές στα ξενοδοχεία της Αχαΐας ανάλογα με την κατηγορία, κυμαίνονται από 50 έως 100 ευρώ. Σαφώς είναι πολύ μεγαλύτερες σε περιπτώσεις all exclusive.

 Στόχος η διάχυση των τουριστών στο νομό
Η λειτουργία του Γραφείου Τουριστικής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στον Σταθμό Υποδοχής του Αεροδρομίου Αράξου, (το πρώτο βρίσκεται στο λιμάνι της Πάτρας) σε χώρο που παραχώρησε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το οποίο θα παρέχει στους επισκέπτες πληρέστερη πληροφόρηση για το τουριστικό προϊόν της περιοχής, δημιουργεί προϋποθέσεις μεγαλύτερης διάχυσης των τουριστών στο νομό και όχι μόνο το καλοκαίρι. Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου του 2018, οι διανυκτερεύσεις στην περιοχή εκτινάχθηκαν σε σχέση με το 2017, ενώ το χιονοδρομικό των Καλαβρύτων τη χρονιά που πέρασε αποδείχθηκε σωστός… θησαυρός με τον εσωτερικό τουρισμό αυτή τη φορά να δίνει το φιλί της ζωής στα ορεινά της Αχαΐας. Πληρότητα για τον μήνα Αύγουστο παρουσιάζουν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και τα κάμπινγκ της Αχαΐας και της Ηλείας, όπου συναντά κανείς μεγαλύτερα ποσοστά εσωτερικού τουρισμού, ενώ σημαντικός παράγοντας για τον τουρισμό της Πελοποννήσου, είναι και η πληρότητα των καταλυμάτων των νησιών του Ιονίου.
Κομμάτι από την τουριστική πίτα που όπως όλα δείχνουν μεγαλώνει, παίρνει και η Πάτρα μέσω των ολοήμερων εκδρομών τουριστικών γκρουπ από τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Ηλείας, με σημείο αναφοράς τον Άγιο Ανδρέα.

Αισθητή αύξηση και στο λιμάνι της Πάτρας
Αυξημένη είναι η κίνηση και στο λιμάνι της Πάτρας, όπου καταγράφεται σταδιακή σημαντική αύξηση με βάση τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του 20`18.
Την περίοδο από 1η Ιανουρίου έως 30 Ιουνίου του 2018 και σε σύγκριση με την αντίστοιχη παρισινή σεζόν διαπιστώνονται τα εξής:
Ενώ έχουμε 3% λιγότερα δρομολόγια, έχουμε αύξηση της τάξης του 3,22% στους επιβάτες. Τα Ι.Χ. έχουν μια αύξηση 12, 69%, τα λεωφορεία 13%, οι μοτοσικλέτες 5, 61% και τα φορτηγά παρά το γεγονός ότι στο διάστημα αυτό μεσολάβησε και μια μεγάλη απεργία,. καταγράφουν αύξηση 1,81% που συνεχίζεται για τρίτη χρονιά. Εκτιμάται ότι στο β΄εξάμηνο τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά, καθώς μεσολαβεί η μέτρηση των μηνών που κατεξοχήν θεωρούνται προνομιακοί ως προς τον εισερχόμενο τουρισμό.

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου