Ρύθμιση σακχάρου: Πόσο νερό πρέπει να πίνετε

Καλύτερος έλεγχος του σακχάρου του αίματος και μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 είναι δυνατό να επιτευχθεί μέσω απλών αλλαγών στις καθημερινές συνήθειες και κυρίως στη διατροφή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μέσω της κατανάλωσης νερού μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση των συμπτωμάτων του υψηλού σακχάρου, ποια είναι όμως η συνιστώμενη ποσότητα;

Πρόσληψη υγρών & επίπεδα σακχάρου

Όπως επισημαίνει ο βρετανικός οργανισμός Diabetes.co.uk, όταν ο στόχος είναι η καλύτερη δυνατή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, κατά την επιλογή ποτών και ροφημάτων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη δύο βασικές παράμετροι: Η πρώτη είναι αν το ποτό ή το ρόφημα θα αυξήσει τα επίπεδα του σακχάρου και πόσο, ενώ η δεύτερη είναι πόσες θερμίδες έχει το εκάστοτε ποτό ή ρόφημα.

Για την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και την πρόληψη του διαβήτη, ιδανική επιλογή είναι φυσικά το νερό, καθώς εξασφαλίζει στον οργανισμό αναγκαία ενυδάτωση χωρίς θερμίδες ή υδατάνθρακες. Δεδομένου ότι το υπερβολικό βάρος αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη, η μείωση της πρόσληψης θερμίδων συμβάλλει έμμεσα στην πρόληψη του διαβήτη.

«Στόχος πρέπει να είναι η κατανάλωση τουλάχιστον έξι ποτηριών νερό ημερησίως, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 1,2 λίτρα νερό» αναφέρει ο Δρ Ντέιβιντ Κάβαν, ειδικός σε θέματα που αφορούν τον διαβήτη. Αντί για σκέτο νερό μόνο, τα 1,2 λίτρα είναι δυνατό να καλυφθούν συμπληρωματικά με την κατανάλωση τσαγιού ή καφέ –όμως χωρίς προσθήκη ζάχαρης, μελιού, γάλακτος κ.λπ.

Η κατανάλωση νερού πριν το φαγητό, προσθέτει ο Δρ Κάβαν, συμβάλλει επίσης στο αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε μικρότερες μερίδες, άρα και να λαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από τα γεύματά μας, ενώ παράλληλα ο καφές έχει αποδειχτεί μέσα από επιστημονικές μελέτες (ενδεικτικά εδώ και εδώ) ότι διευκολύνει τη ρύθμιση του σακχάρου και δρα προληπτικά ενάντια στον διαβήτη.

Πηγή: express.co.uk