Πάτρα: Ερχεται η «Ηλέκτρα» του Εθνικού Θεάτρου

Η επίσημη πρεμιέρα του 37ου Φεστιβάλ Πάτρας 2018 - Θεσμός Αρχαίου Δράματος, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου και ώρα 9 το βράδυ στο Ρωμαϊκό Ωδείο.
Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η επίσημη πρεμιέρα θα γίνει με παράσταση του Εθνικού Θεάτρου και πρόκειται για την «Ηλέκτρα» σε σκηνοθεσία του Θάνου Παπακωνσταντίνου.
Το δράμα του Σοφοκλή, επενδύει στην αμφισημία, συνθέτοντας συνεχώς ένα πυκνό πλέγμα εικόνων και μεταφορών που αποτρέπει τα εύκολα συμπεράσματα. Η σοφόκλεια ειρωνεία διαβρώνει τα θεμέλια του προφανούς, θέτοντας ένα μεγάλο ερώτημα για το αν ο θάνατος των σφετεριστών είναι πράγματι το τέλος των συμφορών για τον οίκο του Ατρέα.
Γραμμένη μέσα στη δίνη του καταστροφικού Πελοποννησιακού Πολέμου, η Ηλέκτρα του Σοφοκλή φέρει έντονα τα σημάδια της «παθολογίας του πολέμου». Το κέντρο βάρους μετατοπίζεται από τον θεϊκό λόγο στην ανθρώπινη πράξη, καθώς ο δελφικός χρησμός εντάσσεται σ' έναν κόσμο αντιθέσεων και αντιφάσεων. Η Ηλέκτρα, πλάσμα απειλητικό και άγριο, «γεννά πολέμους». Μετουσιώνει τον θρήνο σε όργανο εκδίκησης που αντί να κατευνάζει τον πόνο επιτείνει την παραφορά του.
Κομβική σημασία τόσο για το έργο όσο και για την παράσταση, η σταδιακή διασάλευση των ορίων και το βύθισμα των ηρώων σ' έναν ανεξέλεγκτο και ολοένα αυξανόμενο εκδικητικό στρόβιλο. Οι ήρωες, κυριευμένοι από την Ατη, κτίζουν ένα ανελέητο σύμπαν όπου όλα είναι μετέωρα. Ο Ορέστης έχει σκοτώσει την Κλυταιμνήστρα, αλλά ο φόνος του Αίγισθου δεν έχει ακόμα συντελεστεί.
Το έργο τελειώνει με μία άρση και όχι μία θέση. Μετά τη μητροκτονία, ο αναμενόμενος φόνος του Αιγίσθου είναι σε εκκρεμότητα, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι η «νίκη» των ηρώων μετατρέπει τα θύματα σε νέους θύτες, βυθίζοντας σε πιο βαθύ σκοτάδι το τραγικό πεπρωμένο τους.
Η μετάφραση είναι του Γιώργου Χειμωνά, η σκηνοθεσία του Θάνου Παπακωνσταντίνου, τα σκηνικά και κοστούμια της Νίκης Ψυχογιού, η πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Σκύλλα, ο σχεδιασμός της κίνησης της Χαράς Κότσαλη, ο σχεδιασμός φωτισμών της Χριστίνας Θανασούλα, η μουσική διδασκαλία της Μελίνας Παιονίδου, α' βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Μάριος Παναγιώτου, β' βοηθός σκηνοθέτη ο Βασίλης Βηλαράς.
Παίζουν οι: Νίκος Χατζόπουλος - Παιδαγωγός, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος - Ορέστης, Μάριος Παναγιώτου - Πυλάδης, Αλεξία Καλτσίκη - Ηλέκτρα, Ελένη Μολέσκη - Χρυσόθεμις, Μαρία Ναυπλιώτου - Κλυταιμνήστρα και Χρήστος Λούλης - Αίγισθος.
Ο Χορός αποτελείται από τους: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Σοφία Αντωνίου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Νάντια Κατσούρα, Ελένη Κουτσιούμπα, Κλεοπάτρα Μάρκου, Μαρία Μηνά, Ιωάννα Μιχαλά, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Νάνσυ Σιδέρη, Καλλιόπη Σίμου, Δανάη Τίκου.
Μουσικοί επί σκηνής: Θοδωρής Βαζάκας - κρουστά, Χρήστος Γιάκκας - τρομπόνι, Μαρία Δελή -μπαγιάν, Αλέξανδρος Ιωάννου - κρουστά και Γιάννης Κρητικός - κλαρινέτο.
 

Διαβάστε επίσης