Στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο ο Τσίπρας -Πιθανό τετ α τετ με Τραμπ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταβαίνει το διάστημα μεταξύ 25-30 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της 73ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη όπου και θα συμμετάσχει.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού και της αποστολής που θα τον συνοδεύει είναι ακόμα υπό διαμόρφωση και από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενταθούν περαιτέρω οι προετοιμασίες.
Το μόνο βέβαιον είναι ότι τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που θα έχει και δικές του συναντήσεις και επαφές. 

Πιθανό το τετ α τετ με Τραμπ

Σε ό,τι αφορά στην ατζέντα των συναντήσεων και ειδικότερα το ενδεχόμενο να υπάρξει τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, διπλωματικοί κύκλοι σχολίαζαν στο iefimerida ότι « δεν είναι απίθανο».
Και όπως όλα δείχνουν το επόμενο διάστημα -και αφού προηγηθούν τα ανάλογα αιτήματα- θα οριστικοποιηθούν και οι υπόλοιπες επαφές του κ. Τσίπρα. 

Όσο για τα θέματα που αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον, δεν είναι άλλα από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή με αφορμή τις επιδεινούμενες σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας αλλά και τους διπλωματικούς ελγιμούς Ερντογάν, μετά την αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών. Η προοπτική της υλοποίησης της συμφωνίας των Αθήνας και Σκοπίων καθώς και τα θέματα της οικονομίας στον απόηχο της λήξης του Προγράμματος.

Με...άρωμα ΗΠΑ και η ΔΕΘ

Προπομπός των επιχειρηματικών επαφών αποτελεί η φετινή ΔΕΘ που θα ανοίξει τις πύλες της στις 8 Σεπτεμβρίου και τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ. Eταιρείες-κολοσσοί όπως η Microsoft,  η Google, η Hewlett Packard και η Coca Cola θα έχουν δυναμική παρουσία. 

Παρών θα είναι και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας Γουίλμπορ Ρος. Όσο για την πολυσυζητημένη επίσκεψη του αντιπροέδρου Πενς ο οποίος εντέλει δεν θα έρθει στην Ελλάδα, αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι «ποτέ δεν ανακοινώθηκε κάτι τέτοιο».