Oι μικρές... Βενετίες της Πάτρας- Από την πόρτα στο κύμα- ΦΩΤΟ

To «Mάτι» της Αττικής έφερε στο φως περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα που …βγάζουν μάτι. Νόμιμες ή μη (διότι στη χώρα τη δική μας το νόμιμο δεν συνεπάγεται αυτόματα και το σωστό ή το προφανώς λογικό), οι περιπτώσεις αυτές μπαίνουν στο πεδίο του διαλόγου και της επαναδιαπραγμάτευσης, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι θα καταστεί κάποια στιγμή σε αυτό το κράτος δυνατό να ταυτιστεί η λογική με τον σχεδιασμό περιοχών ή πόλεων.


Οι εικόνες που έρχονται στο φως είναι ενδεικτικές του αλαλούμ στην οικοδόμηση ολόκληρων περιοχών και της- επιεικώς αδιανόητης- ταύτισης ιδιοκτησιών με το …κύμα, είτε επειδή έτσι νομιμοποιήθηκαν είτε επειδή κατέληξαν έτσι μετά τη διάβρωση των ακτών που «έφαγε» σε πολλά σημεία τις μάντρες και τους δρόμους και άφησε μια μικρή… λωρίδα για τους διαβάτες, η οποία μπορεί να έχει καταλήξει και υπερυψωμένη, με κίνδυνο τραυματισμού τους.
Οι φωτογραφίες του ρεπορτάζ αφορούν τμήμα της διαδρομής από τον Καστελόκαμπο προς το Ρίο. Οι φράχτες έχουν φτάσει στη θάλασσα και οι περαστικοί σκαρφαλώνουν για να περάσουν από Ρίο προς Καστελόκαμπο και αντίστροφα, κάνοντας ακροβατικά.

Το παράλογο του θεάματος αποτελεί απόρροια και της διάβρωσης της ακτής, φαινομένου που πλήττει όλη την ακτογραμμή στην περιοχή, ιδίως αν κρίνουμε από το γεγονός ότι μπροστά από την παραλία υπάρχουν αποκομμένα κομμάτια τσιμέντου που μαρτυρούν ότι κάποτε εκεί υπήρχε μια στοιχειώδης οδική δίοδος.
Κάτοικοι της περιοχής θυμούνται ότι πριν τη διάβρωση, μπορούσαν να περνάνε μέσω του αιγιαλού, χωρίς να κάνουν τόσ μεγάλα...ακροβατικά.

Η αλήθεια είναι ότι η ίδια εικόνα υπάρχει πριν και μετά από το συγκεκριμένο σημείο, ενώ ανάλογα φαινόμενα θα δει κανείς σε όλο το μήκος της ακτογραμμής. Οι ιδιοκτησίες αυτές είναι νόμιμες, οι ιδιοκτήτες τους μάλιστα έχουν στα χέρια τους και τα σχετικά έγγραφα.



Το θέμα είναι αν αυτές οι εικόνες είναι λογικές.
Και το ερώτημα που τίθεται, είναι τι γίνεται από εδώ και στο εξής; Πόσα τέτοια κομμάτια βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας και ποια επικινδυνότητα μπορεί να συνεπάγονται; Και βεβαίως τι μπορούμε να κάνουμε για να δώσουμε λύσεις;

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου