Κι όμως, υπάρχει τυρί που μειώνει την πίεση

Όσοι έχουν υπέρταση γνωρίζουν ότι πρέπει να αποφεύγουν τροφές με αλάτι, όπως για παράδειγμα το τυρί. Στα καλά νέα, στην Ιταλία φτιάχνουν ένα φοβερό τυρί, παρόμοιο με την παρμεζάνα το οποίο όχι απλά δεν ανεβάζει την πίεση, αλλά συμβάλλει και στη μείωση της!

Ο λόγος για το τυρί Grana Padano, που σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές του νοσοκομείου Guglielmo da Saliceto και του Πανεπιστημίου CSC της Πιατσέντσα, μειώνει την πίεση. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους, ακόμη και μια μερίδα τυρί -περίπου 50-60γρ. ή όσο ένα σπιρτόκουτο σε μέγεθος- είναι αρκετή!

Όσο για το πώς το συγκεκριμένο τυρί λειτουργεί ενάντια στην υπέρταση, προκύπτει από την περιεκτικότητά του σε πεπτίδια τα οποία αποτρέπουν σε υψηλό ποσοστό τη συσσώρευση ενός ενζύμου που αυξάνει έμμεσα την αρτηριακή πίεση λόγω της συστολής που προκαλεί στα αιμοφόρα αγγεία. «Η επίδραση είναι παρόμοια μ’ αυτή που θα περιμέναμε από τα αντιυπερτασικά φάρμακα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Giuseppe Crippa, προσθέτοντας ότι αν το τυρί Grana Padano ενταχθεί σε μια υγιεινή διατροφή, τότε μπορεί να προκύψουν σημαντικά κλινικά οφέλη στη μείωση της πίεσης.

Αν αναλογιστούμε ότι σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 1 στους 3 ενήλικες παγκοσμίως παρουσιάζει υπέρταση, με την αυξημένη αρτηριακή πίεση να ευθύνεται περίπου για το 50% των θανάτων από εγκεφαλικό και καρδιοπάθεια, καταλαβαίνουμε ότι η αντιμετώπιση της είναι αναγκαία. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να βάλουμε λίγο γευστικό τυράκι Grana Padano στη διατροφή μας;

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ