Δήμος Πατρέων: Ανοίγει κόντρα για τη διαγραφή προστίμου - Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για παραπλάνηση δημοτικών συμβούλων

κλήθηκαν στον εισαγγελεα

Ηθικές και πολιτικές διαστάσεις δίνει η δημοτική αντιπολίτευση στην υπόθεση που κλήθηκαν μέλη της να καταθέσουν στις ανακριτικές αρχές για διαγραφή προστίμου σε επιχείρηση που θεωρήθηκε χαριστική μετά από εισήγηση της δημοτικής αρχής. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι παραπλανήθηκε και θα αντιδράσει με όποιο τρόπο μπορεί το επόμενο διάστημα.
Η καταγγελία με βάση την οποία κινήθηκε η διαδικασία ήταν ανώνυμη και είχε αποδέκτες το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών. Ο συντάκτης και αποστολέας της υποστήριζε ότι δραστηριοποιείται στον χώρο πολλά χρόνια και έκανε λόγο για επιλεκτική συμπεριφορά του Δήμου στην αντιμετώπιση των ορισμένων καταστημάτων που κατονόμαζε έναντι άλλων. Για μία περίπτωση ελέγχθηκαν και κλήθηκαν στις ανακριτικές αρχές οι δημοτικοί σύμβουλοι. Οπως μας είπαν, το θέμα δεν αφορά μόνο τα μέλη της αντιπολίτευσης που δέχθηκαν την εισήγηση της δημοτικής αρχής ως νόμιμη, αλλά και τα μέλη της συμπολίτευσης.
Ο Γιώργος Σιγαλός, ένας από τους δημοτικούς συμβούλους που κλήθηκαν στον ανακριτή, δήλωσε ότι αποκρύφτηκαν στοιχεία κατά την συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο. Είπε ότι κατά την εισαγωγή για συζήτηση στο σώμα δεν ενημερώθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι ότι η αρμόδια υπηρεσία είχε κάνει αρνητική εισήγηση, και η δημοτική αρχή την άλλαξε σε θετική για την διαγραφή του προστίμου. «Στα θέματα νομιμότητας δεν μπορείς να κάνεις του κεφαλιού σου» πρόσθεσε και επεσήμανε ότι δημοτική αρχή και το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους μέσα στις επόμενες μέρες (σ.σ. το σώμα θα συνεδριάσει ξανά, μετά τις διακοπές, στα τέλη Αυγούστου).
«Το θέμα είναι πολιτικό. Δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τον Δήμο σαν φέουδό τους» δήλωσε ο Νίκος Τζανάκος και έκανε λόγο για παραπλάνηση των δημοτικών συμβούλων. Υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή δεν ενημέρωσε τους δημοτικούς σύμβουλους για την διερεύνηση της υπόθεσης που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο. Εκτοτε, έχουν συζητηθεί κι άλλες ανάλογες υποθέσεις στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς να έχει καν επισημανθεί στα μέλη του ότι πρέπει να είναι προσεκτικά. «Δεν μπορούν κάποιοι να παίζουν με τις προσωπικότητές μας και με νομικά ζητήματα» ανέφερε ο Ν. Τζανάκος.
Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του Γιάννη Τσιμπούκη, της ΡΑΠ, ο οποίος μετά από την παρουσία στον ανακριτή αναζήτησε τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου που αφορούσαν στην υπόθεση, αλλά δεν κατάφερε να τα εξασφαλίσει καίτοι έχει μεσολαβήσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα (αν ήθελε κάποιος να υποστηρίξει ότι δεν είχαν καθαρογραφεί ακόμα).
Η αρχή έγινε μετά από ανώνυμη καταγγελία επαγγελματία της εστίασης, η οποία είχε αποδέκτες το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών. Ο συντάκτης και αποστολέας της υποστήριζε ότι δραστηριοποιείται στον χώρο πολλά χρόνια και έκανε λόγο για επιλεκτική συμπεριφορά του Δήμου στην αντιμετώπιση των ορισμένων καταστημάτων που κατονόμαζε έναντι άλλων.
Ακολούθησε διαδικασία που κινήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές, και παράλληλα από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο συνέταξε έκθεση έλεγχου που συμπλήρωσε την έρευνα της δικαιοσύνης. Το αποτέλεσμα ήταν να κληθούν οι αιρετοί να δώσουν εξηγήσεις στις ανακριτικές αρχές, όχι για όλες τις περιπτώσεις που αναφέρονταν στην καταγγελία, αλλά για μία που διερευνάται αν ο Δήμος και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισαν ευνοϊκά για μία επιχείρηση εστίασης.

Πηγη: Πελοπόννησος 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ