Ελένη Φουρέιρα: Η διεθνής καριέρα και ο τίτλος του gay icon

Η Ελένη Φουρέιρα έκανε ένα διάλειμμα από την καλοκαιρινή της περιοδεία σε Ευρώπη, Ελλάδα και Κύπρο και παραχώρησε μία αφοπλιστική συνέντευξη στο περιοδικό Antivirus. 

Η εκρηκτική τραγουδίστρια πόζαρει ως μια γυναίκα που τιμωρείται λόγω των κοινωνικών προκαταλήψεων, κλείνοντας ειρωνικά το μάτι στους επικριτές της και μιλάει για την διεθνή καριέρα, τις εθνικές ταυτότητες αλλά και αποκαλύπτει αν θέλει να διεκδικήσει τον τίτλο του gay icon.

Τι σημαίνει για εσένα να κάνεις διεθνή καριέρα;

Σημαίνει να βγάζεις τραγούδια στο εξωτερικό, σε άλλες αγορές και να γίνονται επιτυχία. Να σε αναγνωρίζει ο κόσμος, να σ’ αγαπάει και σε σ’ ακολουθεί. Αυτό είναι για εμένα. Κάτι που έχουμε καταφέρει με το Fuego και κάτι που εύχομαι να το καταφέρουμε και με τα επόμενα τραγούδια που θα κυκλοφορήσουν. Το να πηγαίνεις έξω και να κάνεις συναυλίες και να έρχεται τόσο κόσμος είναι πάντως πολύ συγκινητικό.

Και τα επόμενα βήματα ποια είναι;

Συναυλίες όλο το καλοκαίρι, μέχρι και τον Σεπτέμβρη. Σε όλη την Ευρώπη, φυσικά και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Επίσης, το καινούργιο διεθνές κομμάτι που έχω αγαπήσει και πιστεύω πάρα πολύ.

Σε μία χώρα όπου η λέξη εθνικισμός ακούγεται αρκετά συχνά, έρχεται μία κοπέλα που κατάγεται από την Αλβανία, κάνει καριέρα στην Ελλάδα, εκπροσωπεί την Κύπρο και γίνεται γνωστή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πιστεύεις ότι η περίπτωσή σου θέλει να μας πει κάτι σχετικά με το πώς ως κοινωνία αντιλαμβανόμαστε τις εθνικές ταυτότητες;

Νομίζω ότι η περίπτωσή μου φέρνει στην επιφάνεια μία αντίληψη που υπάρχει γύρω από το ζήτημα των εθνικών ταυτοτήτων. Μια αντίληψη που τη συναντάς κυρίως στις παλιότερες γενιές. Είναι μία πιο παλιά νοοτροπία. Τα νέα άτομα δεν σκέφτονται έτσι κι αν σκέφτονται είναι γιατί κάποια μέσα προσπαθούν να αναπαράγουν και να καλλιεργήσουν αυτή την νοοτροπία. Θεωρώ, πάντως, την Ελλάδα μία ανοιχτόμυαλη χώρα και όσο περνά ο καιρός γίνεται και περισσότερο. Όπως και να έχει το πράμα είναι λάθος να κρίνουμε τους ανθρώπους από το τι χρώμα είναι, από το πού είναι η το ποια είναι η σεξουαλικότητά τους.

Αναγνωρίζεις τον εαυτό σου ως θύμα αυτής της νοοτροπίας;

Φυσικά. Το χειρότερο όμως είναι ότι αναγνωρίζω και πολλούς άλλους, που λόγω καταγωγής έχουν πέσει και αυτά θύματά της. Δυστυχώς, στην Ελλάδα για χρόνια οι άνθρωποι που ήταν από την Αλβανία αντιμετωπίζονταν με αρνητισμό. Υπήρχε δηλαδή ένα χαζό στερεότυπο, που ήταν λάθος να φορτώνεται σε ανθρώπους (όπως η οικογένειά μου), που ήρθαν στην Ελλάδα για να κάνουν μια νέα αρχή. Είναι λάθος να μπαίνουν αυτές οι ταμπέλες στους ανθρώπους.

Αλήθεια, η Ελένη Φουρέιρα διεκδικεί τον τίτλο του gay icon;

Αυτό εσύ θα μου το απαντήσεις! Εγώ είμαι μια καλλιτέχνιδα που απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Δεν αποσκοπώ κάπου. Είναι μεγάλη μου τιμή να με θεωρούν gay icon. Αυτό ακριβώς ένιωσα και στο pride της Μαδρίτης όταν μου έδωσαν ένα βραβείο για την εκπροσώπηση της gay κοινότητας. Τον διεκδικώ αυτό τον τίτλο, αλλά δεν μπορώ να τον δώσω στον εαυτό μου. Αν τώρα μου τον δώσετε εσείς, για εμένα θα είναι μεγάλη τιμή.

Πιστεύεις ότι υπάρχουν καλλιτέχνες που προσπαθούν εσκεμμένα να διεκδικήσουν αυτό τον τίτλο για να διευρύνουν τον κύκλο των θαυμαστών τους;

Αυτό που πιστεύω είναι ότι κανένας και καμία δεν μπορεί να πείσει ένα κοινό, αν δεν το κάνει με ειλικρίνεια. Δεν μπορώ δηλαδή να πάω στο gay κοινό και να του πω “αγαπήστε με” και αυτοί να το κάνει έτσι απλά, Δεν είναι χαζός ο κόσμος, έχει άποψη. Δεν μπορείς να του πουλήσεις κάτι. Αγαπά κάποιον ή κάποια γιατί βρίσκει κάτι για να ταυτιστεί.

Στο παρελθόν είχες δηλώσει ότι είσαι ένας gay άνδρας στο σώμα μίας straight γυναίκας. Τι εννοούσες με αυτή σου τη δήλωση;

Το είπα με μία δόση χιούμορ, γιατί ήθελα να δείξω την ταύτισή μου με αυτούς τους ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης