Τραμπ και Ερντογάν «ανεβοκατεβάζουν» την ισοτιμία λίρας-δολαρίου

Στις 21:00 χτες το βράδυ η ιστιμία ήταν στο 6,4 για να πέσει περίπου στις 8 στο 5,9

Οι πολιτικο-οικονομικές κινήσεις μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν, οδηγούν τις τελευταίες ώρες την τουρκική λίρα σε ένα σκαμπανέβασμα έναντι του δολαρίου

Μετά την κατρακύλα του περασμένου Σαββατοκύριακού, που στον απόηχο των αμερικανικών δασμών σε τουρκικό χάλυβα, έφτασε το δολάριο να ισούται με 7,24 λίρες, η κατάσταση φαίνεται να διορθώνεται.

Μετά τις διαβεβαιώσεις Αλμπαϊράκ, τη στήριξη της Ρωσίας, των ασιατικών και αραβικών κρατών, η πίεση στη λίρα μειώθηκε καταγράφοντας μικρά μεν, σημαντικά δε κέρδη.

Το τουρκικό νόμισμα ανέκαμπτε από νωρίς χτες το μεσημέρι, με τα κέρδη του ήταν κοντά στο 5% με 6% έως και την είδηση της αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, όταν έφτασε και το 7,8% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την ισοτιμία κοντά στις 6,4 λίρες ανά δολάριο.

Οι επενδυτές ερμηνεύουν ενδεχομένως την εξέλιξη ως πρόθεση της Άγκυρας να «μαλακώσει» τη στάση της, σε μία περίοδο που εντείνονται βεβαίως και οι αμερικανικές πιέσεις για την απελεύθερωση του πάστορα, Άντριου Μπράνσον. 

Τη νύχτα, στις ασιατικές αγορές, οι επενδυτές αποδείχτεικαν πιο ανθεκτικοί και αδιάφοροι σε τέτοιου είδους ειδήσεις, με την ισοτιμία να ανεβαίνει εκ νέου, αγγίζοντας στις 3:30 ώρα Ελλάδας, το 6,55, για να σκαρφαλώσει σημαντικά, μέχρι τις 7:50, φτάνοντας τις 5,9 λίρες ανά αμερικανικό δολάριο. Τότε ήρθαν και τα νέα περί αύξησης δασμών από πλευράς Ερντογάν, στα αμερικανικά προϊόντα, που ώθησαν τη λίρα σε νέα πτώση, φτάνοντας στις 12:15 το πρωί τις 6,1 λίρες ανά δολάριο.