Το παρασκήνιο της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών -Η πίεση των Δυτικών στον Eρντογάν

Πίσω από το Τουρκικό «πεσκέσι» με την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, υπάρχει αρκετό παρασκήνιο που κρατά όσο και η κράτησή τους. 

Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της φυλάκισής τους τόσο στο γγ του ΝΑΤΟ, όσο και στον Ρώσο πρόεδρο ζητώντας παρέμβαση του Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και στην Αμερικανική πλευρά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα των δύο έθεσε στον Ερντογάν στη Σόφια ο Ζαν Κλοντ Γιόυνκερ, όπως ο ίδιος αποκάλυψε δημόσια.

Το ίδιο έκανε στον Ταγίπ Ερντογάν και ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες. Και εκεί όμως η Τουρκική πλευρά, επί της ουσίας παζάρεψε, αφού ο Τούρκος πρόεδρος κινήθηκε στην λογική «βοήθα με να σε βοηθήσω» συνδέοντας την κράτηση των δύο Ελλήνων με την παράδοση των οκτώ Τούρκων που αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Παράλληλα έθεσε και θέματα σχετικά με την Θράκη στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η συγκυρία και η πίεση των δυτικών στον Eρντογάν

Παρά τις προσπάθειες όμως ήταν και η συγκυρία που ήρθε ευνοϊκά καθώς ο Ερντογάν είναι με την πλάτη στον τοίχο αφού οδήγησε στο ναδίρ της σχέσεις του με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
«Πυροβολείτε τα πόδια σας όταν τα βάζετε με την Ελλάδα που είναι η μόνη που σας στηρίζει στην Ευρώπη» είχε επισημάνει στον Τούρκο πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας. Και φαίνεται ότι η επιδείνωση των Αμερικανοτουρκικών σχέσεων και των Ευρωτουρκικών μάλλον οδήγησαν τον Ερντογάν να επιλέξει ποια μέτωπα θα κλείσει και ποια θα κρατήσει ανοιχτά. Η εξομάλυνση με τους Ευρωπαίους περνά και από την Αθήνα και γι αυτό ίσως το λόγο επέλεξε να γυρίσει σελίδα.

Για την ώρα πάντως παραμένει ασαφές το αν ήταν η παρέμβαση των Αμερικανών που έφερε το αποτέλεσμα, ή αν ο Ερντογάν επιλέγει ποια θέματα θέλει να έχει κλειστά.

Κρίσιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις και το αποτέλεσμα είχε κατά πληροφορίες ο πρώην πρέσβης της Άγκυρας στην Αθήνα Κεριμ Ουρας με τον οποίο το Μαξίμου είχε διατηρήσει ανοιχτή επαφή, αφού αναβαθμίστηκε ο ρόλος του μετά την αποχώρησή του από την Αθήνα.

Η  στάση Καμμένου

Το σημείο πάντως που χρήζει διευκρίνησης ήταν η απόφαση του υπουργείου άμυνας να παγώσει μονομερώς το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας με την Άγκυρα, αφού μία ημέρα μετά οι Τούρκοι απελευθέρωσαν τους δύο Έλληνες.
Σε όλη τη διάρκεια της κράτησής τους ο υπουργός άμυνας με τις δηλώσεις του ανέβαζε τους τόνους δυσκολεύοντας τη θέση όσων επιχειρούσαν μέσω συνεννόησης να απεμπλέξουν την υπόθεση.
Η αναφορές του σε ομηρεία και αιχμαλωσία αλλά και σε στρατιωτική επιχείρηση σύλληψης με εντολή Ερντογάν έριχναν λάδι στη φωτιά και προκαλούσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Τουρκία.
Ο ίδιος μάλιστα -σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες- δεν πίστευε ότι οι Τούρκοι μέσω συνεννόησης θα αφήσουν τελικά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.
Χτες πάντως συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ και τον κάλεσε στην Αθήνα ενώ στο αεροδρόμιο Μακεδονία μετά την  υποδοχή των δύο, έκανε πολύ προσεκτικές δηλώσεις.



Πηγή: iefimerida.gr