Στην Ελλάδα τα ξημερώματα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί - Κατέβηκαν ένστολοι από το αεροπλάνο ΦΩΤΟ

Στην Ελλάδα βρίσκονται από τις 3.19  τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου οι Αγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης. Στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης προσγειώθηκε το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε από την Τουρκία τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς: 




Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν από νωρίς οι γονείς των δύο στρατιωτικών. Τους υποδέχθηκαν ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, αλλά και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής.

Άγημα της στρατονομίας είχε παραταχθεί προκειμένου να αποδώσει τιμές, ενώ με το που άνοιξε η πόρτα του αεροσκάφους δύο στρατιωτικοί μπήκαν σ' αυτό και τους έδωσαν τις στολές τους. Από το αεροσκάφος ο ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Μηχανικού Δημήτρης Κούκλατζης  κατέβηκαν ένστολοι, με τις φόρμες εκστρατείας και όχι με τα πολιτικά ρούχα με τα οποία είχαν επιβιβαστεί.



Οι δύο στρατιωτικοί χαιρέτισαν το παρατεταγμένο άγημα και ακολούθως παρουσιάστηκαν ενώπιον του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή. Οι  Μητρετώδης και Κούκλατζης  αγκάλιασαν στη συνέχεια τους γονείς τους, που με δυσκολία συγκράτησαν τα δάκρυα της ανακούφισης βλέποντας ξανά, μετά από πεντέμισι μήνες, τα παιδιά τους στην Ελλάδα.

Για πολύ μεγάλη μέρα για την πατρίδα μας, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, έκανε λόγο στις πρώτες του δηλώσεις ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος. Όπως είπε, «θέλω να στείλω μήνυμα ενότητας. Ελπίζω ότι η απελευθέρωσή τους σ' αυτή τη σημαδιακή μέρα, θα σημάνει και μια άλλη μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Καλωσορίζω τους δύο στρατιωτικούς, τους συγχαίρω γιατί κράτησαν τον όρκο τους, δεν παρέδωσαν τη σημαία και την υπηρέτησαν σ' αυτές τις συνθήκες αιχμαλωσίας και επέστρεψαν για να συνεχίσουν να υπηρετούν την πατρίδα». 



Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι ο πρωθυπουργός  συνεχάρη τους δύο στρατιωτικούς για τη στάση τους.  Πρόσθεσε, ότι η προσπάθεια για την απελευθέρωσή τους ήταν ενωτική «που και άλλες πολιτικές δυνάμεις συνέβαλαν» και σημείωσε ότι αυτή η  εξέλιξη δημιουργεί νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Ο Αγγελος Μητρετώδης περιορίσθηκε να πει «ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που μας στήριξαν». 

Στη συνέχεια οι Μητρετώδης και Κούκλατζης επιβιβάσθηκαν σε αυτοκίνητο για να μεταβούν στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις ενώ ενδιαμέσως εκαναν στάση στη Λέσχη Αξιωματικών. 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ