Γιατί οι Ρώσοι ολιγάρχες έχασαν 3 δισ. δολ. σε μία ημέρα

Αντιμέτωποι με απώλειες άνω των 3 δισ. δολαρίων από την περιουσία τους ήρθαν οι Ρώσοι ολιγάρχες σε μία μόλις ημέρα. Αιτία δεν ήταν οι αμερικανικές κυρώσεις ή εν γένει σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση, αλλά μία πρόταση για αύξηση των φορολογικών βαρών στη μεταλλουργία και την πετροχημική βιομηχανία. 

Σε επιστολή του προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Αντρέι Μπελαούσοφ, παρουσίασε ένα κατάλογο με 14 ρωσικούς κολοσσούς οι οποίοι θα έπρεπε να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Στον απόηχο της είδησης οι μετοχές των εταιρειών τους δέχθηκαν σφυροκόπημα. Σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, που ανανεώνεται καθημερινά, η πτώση των μετοχών είχε ως αποτέλεσμα να συρριικνωθεί η περιουσία τους κατά 3,1 δισ. δολάρια σε ένα 24ωρο. 

Το ισχυρότερο πλήγμα δέχθηκε ο Βλαντίμιρ Λίσιν, ιδιοκτήτης του της χαλυβουργίας NovolipetskSteel. Είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 832 εκατ. δολάρια. Απώλειες 446 εκατ. δολ. είχε ο Βίκτορ Ράσνικοφ, βασιικός μέτοχος του μεταλλευτικού ομίλου Magnitagorsk Steel, ενώ 444 εκατ. δολ. έχασε ο ιδρυτής της  Severstal,  Αλεξέι Μορντασόφ. 

Επίσης οι ιδιοκτήτες της Evraz, Ρομάν Αμπράμοβιτς και Αλεξάντρ Αμπράμοφ. έχασαν συνολικά 600 εκατομμύρια δολάρια. Οi συνιδιοκτήτες της εταιρείας «Sibur» Λεονίντ Μίχελσον και Γκενάντι Τίμτσενκο ήρθαν αντιμέτωποι με απώλειες 182 εκατ.. και 55 εκατ. δολ. αντίστοιχα. Στα 290 εκατ. δολ. ανήλθε το πλήγμα για τον Βλάντιμιρ Ποτάνιν της Norilski Nikel. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ