Αχαΐα: Απειλές και μηνύσεις καταπατητών κατά δασικών υπαλλήλων - "Απειλείται" παραθαλάσσιο πευκοδάσος

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΜΙΚΡΗ ΠΙΛΑΛΙΣΤΡΑ» ΤΗΣ ΖΗΡΙΑΣ

Αντιμέτωποι με το απύθμενο θράσος καταπατητών βρίσκονται οι υπάλληλοι του Δασαρχείου Πατρών, στην προσπάθειά τους να περιφρουρήσουν το  παραθαλάσσιο πευκοδάσος, μεγάλης αισθητικής αξίας, στη θέση «Μικρή Πιλαλίστρα» της Ζήριας. Το συγκεκριμένο πευκοδάσος κατά καιρούς έχει μπει στο στόχαστρο των καταπατητών με τις πρώτες παράνομες ενέργειες κατάληψης να ξεκινούν το 1954.

Η δασική υπηρεσία διαχειρίζεται την έκταση αυτή ως δημόσια δασική διότι έχει κριθεί αμετάκλητα με δικαστικές αποφάσεις κατά την τακτική διαδικασία έχει δε κηρυχθεί αναδασωτέα και ουδεμία επέμβαση επιτρέπεται σε αυτή.

Μετά από καταγγελία πολιτών της περιοχής η ΟΙΚΙΠΑ ερευνώντας την υπόθεση πληροφορήθηκε τα παρακάτω:

Τα προβλήματα στην ανωτέρω περιοχή εντάθηκαν το 2008, όταν δικηγόρος της περιοχής, αρχικά ως πληρεξούσιος συγγενών των αρχικών καταπατητών κάνει επεμβάσεις, ανακατασκευάζει διάφορες αυθαίρετες κατασκευές, φυτεύει μη δασικά είδη (ελιές, αλόη) και απομακρύνει την αυτοφυή  βλάστηση.

Για τις παραπάνω ενέργειες η Δασική Υπηρεσία κάθε φορά που διαπιστώνει διακατοχικές πράξεις υποβάλει αρμοδίως μηνύσεις. Ο δικηγόρος όχι μόνο δεν αποθαρρύνεται,  αλλά υποβάλει μήνυση για παράβαση καθήκοντος, ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση, ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδή βεβαίωση και νόθευση εγγράφων,  σε βάρος των υπαλλήλων που ζητάνε από αυτόν και τον εντολέα του να απέχουν από κάθε ενέργεια από την έκταση αυτή!!!

Φυσικά μετά από ανακρίσεις οι υπάλληλοι απαλλάχθηκαν με βούλευμα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, χωρίς ποτέ η υπόθεση να φτάσει στο ακροατήριο.

Σε μηνυτήρια αναφορά που υποβλήθηκε από τη δασική  υπηρεσία το έτος 2011 σε βάρος του δικηγόρου, του εντολέα του, και του χειριστή του μηχανήματος για επεμβάσεις στο αναδασωτέο πευκοδάσος και εκδικάστηκε στο Τριμελές Εφετείο Πατρών κρίθηκαν ένοχοι. Άσκησαν όμως έφεση και με απόφαση του πενταμελούς Εφετείου Πατρών αθωώθηκαν κατά πλειοψηφία. (Η αθώωση αφορούσε τη συγκεκριμένη επέμβαση στο πευκοδάσος, το οποίο φυσικά ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ)

Μετά την αθωωτική απόφαση ο Δικηγόρος σε μόνιμη σχεδόν βάση είναι μέσα στην έκταση αυτή και με θράσος κάνει αιτήσεις προκειμένου να πάρει άδεια για να καθαρίσει την έκταση από χορτάρια για τον κίνδυνο (τάχα)  της πυρκαγιάς.  Για τις απορριπτικές δε απαντήσεις της δασικής υπηρεσίας, καταφεύγει παραπονούμενος (!!!) στον Εισαγγελέα του Αιγίου και στο Δήμο Αιγιαλείας, ενώ μονίμως ΑΠΕΙΛΕΙ τους δασικούς υπαλλήλους!

Η τελευταία φορά που συνελήφθηκε από περίπολο της δασικής υπηρεσίας να προβαίνει σε διακατοχικές πράξεις στο αναδασωτέο ήταν την 8η Αυγούστου 2018.

Επειδή ο εν λόγω κύριος έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής εμπλέκοντας τόσο  το Δήμο Αιγιαλείας όσο και την Εισαγγελία Αιγίουστις δραστηριότητές του, η ΟΙΚΙΠΑ ενημέρωσε ήδη τόσο τον Υπουργό κ. Σταθάκη όσο και τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελο ελπίζοντας πως οι τελευταίες εξαγγελίες τους για την πάταξη της καταπάτησης δασικών εκτάσεων, θα βρουν εφαρμογή και στην περίπτωση του πευκοδάσους της «Μικρής Πιλαλίστρας» στη Ζήρια.