Τρία παραδοσιακά αλείμματα για ουζομεζέδες

συνταγη

Αυτά τα ορεκτικά σερβίρονται με μικρούς ντάκους, φρυγανισμένες ή καψαλισμένες φέτες ψωμιού, πίτες για σουβλάκια κομμένες τριγωνικά και ψημένες, μικρές αραβικές πίτες, παξιμάδια με ή χωρίς γλυκάνισο κ.λπ.

Υλικά

Για την κοπανιστή με ψητή πιπεριά Φλωρίνης
Για τη μελιτζανοσαλάτα με πολύχρωμες πιπεριές
Για τη μαϊντανοσαλάτα Κυκλάδων

1½ φλιτζάνι τυρί κοπανιστή
2 ψητές πιπεριές Φλωρίνης από βάζο, στραγγισμένες
½ φλιτζάνι γιαούρτι ή γαλοτύρι
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα
1 μελιτζάνα μεγάλη, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε πολύ μικρά κυβάκια
1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε πολύ μικρά κυβάκια
1 πιπεριά κίτρινη ή πορτοκαλί, κομμένη σε πολύ μικρά κυβάκια
1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε πολύ μικρά κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
1 κουτ. γλυκού θυμάρι
2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
2 φλιτζάνια μαϊντανό χοντροκομμένο
ψίχα από 3 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού, τριμμένη
½ φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
100γρ. ξινομυζήθρα λιωμένη με πιρούνι
½ φλιτζάνι λάδι
χυμό από ½-1 λεμόνι περίπου
αλάτι

Διαδικασία

Για την κοπανιστή με ψητή πιπεριά Φλωρίνης: Βάζετε την κοπανιστή, τις πιπεριές, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο σε μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν και να έχετε ένα παχύρρευστο μίγμα. Σερβίρετε σε μπολ και πασπαλίζετε την επιφάνεια με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Για τη μελιτζανοσαλάτα με πολύχρωμες πιπεριές: Ανακατεύετε τα κυβάκια της μελιτζάνας με τα κυβάκια των πιπεριών και τα πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και σκόρδο. Προσθέτετε το μισό ελαιόλαδο και τα ανακατεύετε μέχρι να καλυφθούν με το λάδι.

Σκορπάτε τα κυβάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Τα βάζετε σε μπολ και προσθέτετε το θυμάρι, τον τριμμένο κόλιανδρο, το ξίδι και το υπόλοιπο λάδι. Δοκιμάζετε και ρυθμίζετε τη γεύση προσθέτοντας ξίδι ή αλάτι αν χρειαστεί και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε σε μπολ και πασπαλίζετε με λίγο θυμάρι ακόμα.

Για τη μαϊντανοσαλάτα Κυκλάδων: Βάζετε το μαϊντανό στο μπλέντερ και προσθέτετε το ψωμί, τα καρύδια, το λάδι και το λεμόνι. Χτυπάτε το μίγμα μέχρι να πολτοποιηθεί αλλά να μην είναι τελείως σαν αλοιφή. Αδειάζετε το μίγμα σε μπολ και προσθέτετε την ξινομυζήθρα, αλάτι και, αν θέλετε, λίγο ακόμη χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε καλά για να ενοποιηθούν τα υλικά με το τυρί και σερβίρετε σε μπολάκι.