Αυτές οι τροφές ενισχύουν το μαύρισμα

Μπορούμε όμως να μαυρίσουμε κάνοντας ηλιοθεραπεία χωρίς ήλιο; Κι όμως μπορούμε. Πώς; Κάνοντας μερικές έξυπνες παρεμβάσεις στο διαιτολόγιο μας, οι οποίες θα μας βοηθήσουν αφενός να προστατέψουμε την επιδερμίδα μας από την υπεριώδη ακτινοβολία και αφετέρου να αποκτήσουμε τέλειο χρυσαφένιο μαύρισμα. Όλα αυτά φυσικά με την προϋπόθεση ότι το αντιηλιακό θα παραμείνει ο πιο πιστός μας φίλος. Δείτε ποιες τροφές χαρίζουν τροπικό μαύρισμα χωρίς τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της ηλιακής ακτινοβολίας.

Καρότα

Σίγουρα έχετε ακούσει ή διαβάσει για τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρουν τα καρότα στην υγεία. Γνωρίζατε όμως ότι πολλά προϊόντα μαυρίσματος χρησιμοποιούν την άλφα-καροτίνη από τα καρότα, για να προωθήσουν ένα ομοιόμορφο μαύρισμα; Τα συγκεκριμένα λαχανικά αποτελούν την ιδανική επιλογή τόσο για τη σωστή ενυδάτωση της επιδερμίδας, όσο και για την επίτευξη ενός ομοιόμορφου μαυρίσματος. Επίσης, έχει βρεθεί ότι τα συστατικά τους έχουν αντικαρκινική δράση για το δέρμα.

Αυγά

Εάν τρώτε αυγά, ειδικά τους κρόκους, μπορεί να παρατηρήσετε το δέρμα σας να παίρνει ένα πιο μπρονζέ χρώμα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι κρόκοι των αυγών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία προσφέρει ένα υπέροχο μαύρισμα. Επίσης, τα αυγά βοηθάνε στην αναζωογόνηση της επιδερμίδας, έτσι ώστε να φαίνεται πιο λαμπερή και νεανική.


Τυρί

Το τυρί περιέχει υψηλά επίπεδα σεληνίου, το οποίο προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα, βοηθάει να αποκτήσετε χρυσαφένιο μαύρισμα, ενώ προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Προτιμήστε τα λευκά τυριά, γιατί είναι πιο πλούσια σε σελήνιο σε σχέση με τα κίτρινα. Σημαντικές ποσότητες σεληνίου περιέχουν επίσης και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Ακτινίδιο

Πολύτιμη τροφή για το δέρμα αποτελεί και το ακτινίδιο, το οποίο έχει 20% μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C από ένα πορτοκάλι. Η βιταμίνη C εξασφαλίζει ελαστικότητα στο δέρμα, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργεί η υπεριώδης ακτινοβολία και που είναι υπεύθυνες για τη πρόωρη εμφάνιση των ρυτίδων και συμβάλει σε ένα ομοιόμορφο μαύρισμα. Ένα μεγάλο ζουμερό ακτινίδιο αποδίδει μόνο 60 θερμίδες.


Βερίκοκα

Είναι πλούσια σε β-καροτένιο και λυκοπένιο. Βοηθούν τόσο στην ενίσχυση του μαυρίσματος όσο και στην αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού και του δέρματος.

Σκούρα πράσινα λαχανικά

Το σπανάκι, το μπρόκολο και γενικά όλα τα σκούρα πράσινα λαχανικά, εκτός ότι προσφέρουν πολλά οφέλη στη λειτουργία της καρδιάς, βοηθάνε επίσης στην παραγωγή της μελανίνης. Απολαύστε μια χορταστική πράσινη σαλάτα πριν πάτε στην παραλία.

Τροφές που περιέχουν χαλκό

Αν και το σώμα τον χρειάζεται σε μικρές ποσότητες, ο χαλκός είναι απαραίτητο συστατικό για το μαύρισμα, αφού συμβάλει στην παραγωγή της μελανίνης. Θα τον βρείτε στα στρείδια, στα οστρακόδερμα, στο κρέας και στα μανιτάρια.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο δεν μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε αυτό το καφέ χρώμα που αναζητάτε τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση του μαυρίσματος. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο στη μαγειρική, απλά να είστε προσεκτικοί στην ποσότητα, γιατί έχει αρκετές θερμίδες.

Τέλος, δεν πρέπει να αγνοείτε το γεγονός ότι ο ήλιος γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνος για το δέρμα και γι αυτό το λόγο οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιούν ότι η ηλιοθεραπεία μπορεί να είναι πιο βλαβερή ακόμα και από το κάπνισμα.