Η κατάψυξη ωαρίων και πότε πρέπει να γίνεται

τι λένε οι ειδικοί

Η 27χρονη σταρ Rita Ora επέλεξε να καταψύξει νωρίς τα ωάριά της ακολουθώντας τις υποδείξεις του γυναικολόγου της. «Πάντα ήθελα να κάνω μεγάλη οικογένεια και ο γιατρός μου με προέτρεψε να καταψύξω τα ωάριά μου, τώρα που είμαι νέα και απόλυτα υγιής.»

«Οι γιατροί με ειδίκευση στη γονιμότητα αναφέρουν ότι πολλές γυναίκες επιλέγουν να καθυστερήσουν τη δημιουργία οικογένειας προκειμένου να επικεντρωθούν στην καριέρα τους. Στα τέλη των 30 τους συνειδητοποιούν ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για να συλλάβουν με φυσικό τρόπο, πόσω μάλλον αν δεν έχουν μόνιμο σύντροφο. Eτσι καταψύχουν τα ωάρια τους για να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους. «H κατάψυξη ωαρίων προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας στη γυναίκα να ξεκινήσει οικογένεια ακόμα και αν δεν έχει βρει τον κατάλληλο σύντροφο και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν» υποστηρίζει η δρ. Jara Ben Nagi από το Κέντρο Αναπαραγωγής και Γενετικής Υγείας του Λονδίνου. Η κατάψυξη των ωαρίων γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Στη Μ. Βρετανία, το 2016, περίπου 1.200 γυναίκες επέλεξαν να καταψύξουν τα ωάριά τους – σχεδόν οι διπλάσιες από το 2014.

Εκείνες που θέλουν να μεταθέσουν στο μέλλον την απόκτηση παιδιών έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας αν καταψύξουν τα ωάριά τους στη δεκαετία των 20, διαπιστώνουν οι ειδικοί και μάλιστα προειδοποιούν ότι όσο πιο πολύ καθυστερούν να μείνουν έγκυες, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες εγκυμοσύνης. Για την ακρίβεια, το ποσοστό των ωαρίων κατάλληλων για τεκνοποίηση είναι 8,2% αν η γυναίκα είναι κάτω των 35 και μόλις 3,3% αν είναι μεγαλύτερη. 


«Η καλύτερη ηλικία για να γίνει κάτι τέτοιο είναι στη δεκαετία των 20 και σίγουρα κάτω από τα 37 έτη, μιας και η γονιμότητα μειώνεται καθώς η γυναίκα μεγαλώνει» αναφέρει ο καθηγητής Adam Balen, σύμβουλος γονιμότητας σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα υγείας της Μ. Βρετανίας και προσθέτει ότι «καλό είναι όλα τα κέντρα γονιμότητας να παρουσιάζουν στις γυναίκες τη συνολική εικόνα για την επιτυχία της μεθόδου και να τις ενημερώνουν για τα σχετικά χαμηλά ποσοστά επιτυχίας, το υψηλό κόστος και τις παρενέργειες που ελλοχεύουν».  

Ο δρ. Timothy Bracewell–Milnes μαζί με άλλους συναδέλφους του γυναικολόγους από τα νοσοκομεία Chelsea και Westminster δημοσίευσαν ένα άρθρο στη βρετανική επιστημονική εφημερίδα Obstetrics and Gynaecology που ανέφερε ότι «η κατάψυξη ωαρίων ενθαρρύνει τις γυναίκες να γίνουν μητέρες όποτε θελήσουν, ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία, ωστόσο αυτό συνεπάγεται αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης